Terörün dönemsellik bağlamında trendleri: PKK örneği
Trend of terror in contexs of periodicity: PKK example
- Tez No: 553631
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: PKK/KCK, Proje Örgüt PKK, PYD/YPG, PKK'ya Verilen Dış Destek
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Tarihsel süreçte güvenlik terimine farklı anlamlar yüklenildiğini görmekteyiz. Günümüzde ise küreselleşmenin de etkisiyle kavramın yeni çeşitleriyle karşılaşmaktayız. Bu kavramın değişmesinin yanında terör unsurlarının da değiştiğini yeni yöntemler geliştirerek taktik değişikliğine gittikleri ortadadır. Tabi bu taktik değişikliğine karşı, devletlerin buna nasıl karşılık verdiği, klasik yöntemlerle mi yoksa Türkiye'nin de yaptığı gibi yeni yöntemlerle mi mücadele verdiği önemlidir. Çalışmada PKK'nın Türkiye'nin güvenliğinin bozulmasında bir paravan olarak nasıl kullanıldığını araştırarak; Türkiye'de ki hangi gelişmelerin PKK'nın kullanılmasına sebep olduğu araştırılmıştır. İç güvenlikle birlikte ülke güvenliğine de olumsuz sonuçları sebep olan PKK'yı, PKK'yla mücadelede değişen, yerlileşen ve millileşen silah envanteriyle birlikte konsept; sorunun arkasındaki asıl amacın devletin güvenliğinin ve bekasının hedef alındığı araştırılmıştır. PKK'nın, Türkiye'nin ulusal ve bölgesel alanda daha etkin ve bağımsız kararlar alan bir devlet olmasının engellenmesinde kullanıldığı ortaya konulmuş olup, konu dünya konjonktürüyle birlikte incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
We see that 'security' term has been attributed different meanings in historical process. Today, with effect of golabalization, we encounter with new varieties of notion. Besides change of this notion, it is obvious that terror factors have changed and they ring the changes of tactics by developing new methods. Of ourse it is important that how the states respond to this tactical change; with classic methods or with new methods as Turkey practiced. In this study, it was investigated which developments caused being used of PKK by researching how being used as a screen on Turkey's security deterioration. PKK which caused negative results for internal security and country security, on fight with PKK by changed, indigenizated and nationalized weapon inventory the concept; it was investigated that main purpose behind the prıoblem is targeting security and survivability of the state. It was revealed that PKK was used for preventing Turkey being a state who takes decisions more efficient and indepented at national and regional area and the matter was investigated with world conjuncture. Key words : PKK, Project Organization PKK, PYD/YPG, External Support for PKK