Birleşmelerde firma değerinin belirlenmesi ve birleşmenin satın alan firmanın hisse senedi performansına etkileri üzerine bir uygulama
Determining the firm value in mergers and an application about the effects of the mergers on acquiring firm's stock performance
  1. Tez No: 190194
  2. Yazar: FATMA YILDIZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEVENT ÇITAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşme-Satın Alma, Firma Değeri, Hisse Senedi Performansı, Anormal Getiri, Mergers & Acquisitions, Firm Value, Stock Performance, AbnormalReturn
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Birleşme, hukuki açıdan bağımsız, en az iki ya da daha fazla firmanın ekonomik vehukuki yönden bütünleşmesini ifade eder. Satın alma ise, firmanın tüm aktif vepasifleriyle birlikte satın alan firmaya devredilmesidir. Literatürde birleşme ve satınalma kavramları birbiri yerine kullanılmaktadır. Firmalar büyüme, sinerji yaratma,rekabet avantajı sağlama, çeşitlendirme, firma değerini artırma gibi nedenlerlebirleşmeye yönelirler.Birleşmelerin başarısını etkileyen en önemli faktör, firma değerinin doğru şekilde tespitedilmesidir. Firma değeri, finansal kaldıraç, asimetrik bilgi, temettü politikası,entelektüel sermaye gibi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Firma değerininbelirlenmesinde temel olarak iki yöntem uygulanmaktadır. Bunlar indirgenmiş nakitakımları yöntemi ve fiyat katsayılarını esas alan değerleme yöntemleridir. Buyöntemlere ilaveten son yıllarda Ekonomik Katma Değer (EKD) yöntemi dekullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemlerin birbirlerine göre yarar ve sakıncalarıbulunmaktadır. Bu açıdan uygulamada birlikte kullanılması daha uygundur.Birleşme ve satın almalar bazı durumlarda satın alan firma hissedarları, bazı durumlardaise satın alınan firma hissedarları lehine olmaktadır. Birleşmeden elde edilen kazanç,birleşmenin türüne ve ödeme şekline bağlı olarak da değişmektedir.Bu araştırmada, MKB'de işlem görüp, SPK izniyle satın alma işlemi gerçekleştiren 40firmanın halka sunulan bilgileri doğrultusunda, satın alma sonrası elde tutma anormalgetirileri ve kümülatif anormal getirileri hesaplanmıştır. Firmaların satın alma sonrasıanormal getirilerin istatistiki olarak anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca satınalan firmaların ödemede kullandığı dört yöntemin, satın alma sonrası 1 aylık, 3 aylık, 6aylık, 1 yıllık ve 2 yıllık elde tutma anormal getiri oranları ortalamaları ve kümülatifanormal getiri oranları ortalamaları açısından bir farlılık yaratmadığı belirlenmiştir.Anormal getirileri hesaplamada kullanılan yöntemlerin de satın alma sonrası getiriler debir farklılık yaratmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A merger can be defined as the economical and legal integration of two or more firms.On the other hand, an acquisiton is the transfer of all asssets and liabilities of the targetfirm to the acquiring firm. In the literature, merger and acquisition concepts can be usedinterchangeably.Firms tend to merge for the sake of creating snergy, competitive advantage,diversification, increasing firm value etc. The most important factor which affects thesuccess of mergers, is determining the firm value correctly. Firm value changes,depending on many factors; like financial leverage, asymmetric information, dividendpolicy and intellectual capital. Mainly, two methods are used to determine the firmvalue. These are, discounted cash flow analysis and evaluation methods based on pricecoefficients. In addition to these, in recent years, EVA (economic value added) methodhas started to be used. These methods have some advantages and disadvantages overeach other. For this reason, instead of choosing one method over another, in practice itis more proper to use these methods together. Mergers and acquisitions are sometimesin favour of acquiring firms? stock holders and sometimes target firms? stock holders.Merger gains change, depending on the type of the merger and form of payment.In this study, mergers that occured through the permission of Capital Market Boardhave been used for the analyses. Among the mergers which have the permission,acquiring firms that are listed on Istanbul Stock Exchange have been considered andpostacquisition buy and hold abnormal returns and cumulative abnormal returns havebeen calculated. We conclude that postacquisition abnormal returns aren?t statisticallysignificant. On the other hand, 1 month, 3 month, 6 month, 1 year and 2 year buy andhold abnormal returns and cumulative abnormal returns of the acquiring firms that usedifferent payment methods are not statistically different from each other, on the basis ofsame return horizon. Two different methods of abnormal return calculation don?t makeany difference in postacquisition abnormal returns, either.