Okuma becerisini ses temelli cümle yöntemi ile kazanan ilköğretim okulu ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama, okumu hızı ve okumada doğruluk düzeyleri
Second and third class primary student?s rightness level in acquiring what is read, readind speed and true reading who have gained the reading skill with sound based sentence structure
  1. Tez No: 219590
  2. Yazar: MEHMED ESAD DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Harf Yöntemi, Okuduğunu Anlama, Okumada Doğruluk ve Okuma Hızı
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmada okuma becerisini ses temelli cümle yöntemiyle kazanan ilköğretim okulu ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama, okuma hızı ve okumada doğruluk düzeylerini saptamak amaçlanmıştır. Bununla birlikte öğrencilerin okuma becerisi düzeyinin cinsiyet, anne babanın eğitim durumuna, anne babanın çalışma durumuna ve anne babanın mesleğine göre değişip değişmediği de ortaya konmuştur.Araştırmanın örneklemini, 2007 ? 2008 öğretim yılında İstanbul ili Tuzla ilçesinde yer alan üç resmi ilköğretim okulundaki 329 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmadaki probleme ilişkin veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan, okuduğunu anlama düzeyine ilişkin geliştirilmiş okuduğunu anlama testi, okumada doğruluk düzeyini saptamak için okuma parçası, okumada hız düzeyini belirlemek için kısa metin ve ailenin eğitim düzeyi, çalışma durumu ile ilgili verileri elde etmek için hazırlanan formdan sağlanmıştır.Araştırma verileri çözümlemede; düzeyleri belirlemek için aritmetik ortalama, frekans ve yüzde yöntemleri; okuma becerileri düzeyinin cinsiyet, ailenin eğitim ve gelir durumuna göre değişip değişmediğini ortaya koymak içinde anova ve post ? hoc Scheffe testi kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre; okuma becerisini ses temelli cümle yöntemi ile kazanan ilköğretim okulu ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin doğru okuma düzeyleri; yüksek düzeyde, okuduğunu anlama düzeyleri; ortalama düzeyde; ancak okuma hızı orta düzeyin altında olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin okuma becerisi düzeyi; cinsiyet, anne ? babanın eğitim seviyesi ve ailenin gelir durumuna göre değişmemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to find second and third class primary student?s rightness level in acquiring what is read, readind speed and true reading who have gained the reading skill with sonud based sentence structure. In addition it is brought up if student?s reading skill level change according to gender, parents education level, parents job and whether they work or not.The subject of the research consist of 329 students from three government primary schools in İstanbul / Tuzla in 2007 / 2008 education year.The data releated with problem in the research, that consists of a test has been supplied by a test prepared by researcher which is releated to the level acquiring what is read, an article to supply straightness level in reading, a short passage to find speed level and parents education level, and a form to supply data about working condition.The analyzing the levels in the research, arihmetic average, frequancy and percent methods, to bring up if the reading skill level change according to parents education level anova and independent group t test are used.According to data found in the research; the reading level of second and third class students who have been taught by sound based sentence structure is at the avarage, but their reaing speed and straight reading is under the avarage. Student?s reading skill level doesn?t change according to parent?s education level and income conditions.Key words; Letter method, Acquiring reading, straightness in reading and reading speed.