Konaklama işletmeleri yöneticilerinin lisans düzeyinde turizm eğitimi almış işgörenleri ile ilgili değerlendirmeleri: Ankara' daki dört ve beş yıldızlı otellerde bir uygulama
Evaluations of managers of accomodation businesses about their employees who received torism education at bachelor's degree level: An application in four and five star hotels in Ankara
- Tez No: 190232
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATİLLA AKBABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, İşletme, Education and Training, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konaklama şletmeleri, Turizm Eğitimi, şgören Niteliği, Accommodation business, tourism education, employee quality
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Günümüzde büyük bir gelişme eğilimi içerisinde olan turizm sektörü, biryandan yarattığı istihdam ve gelir, bir yandan da diğer sektörlerle olan ilişkisi açısındanoldukça önemli konuma gelmiştir. Bu gelişim sürecini etkileyen en önemli bileşenlerdenbiri, şüphesiz ki, gereksinim duyduğu bu alana özgü eğitim almış nitelikli personeldir.Turizm alanında verilen eğitim ve bu eğitimin niteliği, işgücünün etkinliğini veverimliliğini doğrudan etkileyerek gerek işletmelere gerekse ulusal ekonomiye olumlukatkılar sağlayacaktır. Bu araştırmanın amacı, konaklama işletmeleri yöneticilerininişletmelerinde çalışmakta olan lisans (dört yıllık) düzeyinde turizm eğitimi almışişgörenleri ile ilgili değerlendirmelerini araştırarak, lisans düzeyinde turizm eğitimialmış işgörenlerin niteliklerinin bir incelemesini yapmaktır. Bu yolla, verilen turizmeğitiminin eksik yönleri ve geliştirilmesi gereken yönleri de belirlenebilecektir. Bu amaçdoğrultusunda, Ankara'daki dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinin 137 yöneticisiüzerinde bir anket uygulanmıştır. Elde edilen verileri betimlemek amacı ile ankette yeralan her bir ifade frekans ve yüzde dağılımları alınarak değerlendirilmiş ve anketioluşturan her bir boyutun (faktörün) yöneticilerin demografik özellikleriyle ilişkisiuygun istatistiksel yöntemler (t testi, varyans analizi ve Kruskal-Wallis H testi) ile analizedilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; yöneticiler, genel olarak personel niteliği konusundaolumlu görüş belirtmekle birlikte, vizyon ve çözümleyici (analitik) düşünce, yönetselbaşarı ve mesleki başarı boyutlarında diğer boyutlara göre (iletişim-deneyim veprofesyonellik-kişisel gelişim ve etik) işgörenleri daha az başarılı görmektedirler. Diğertaraftan, yöneticilerin işgören niteliği konusundaki görüşleri bazı demografiközelliklerine göre anlamlı farklılıklar göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Today tourism sector that has been inclined to show a great improvement hasbecome a considerably significant industry in terms of employment and income it hasbeen providing on the one hand and its relationship with other sectors on the otherhand. Undoubtedly, one of the most significant components influencing thedevelopment process of the industry is qualified staff educated on tourism andrequired by the sector as well. Education in tourism field and the quality of theconcerned education is going to make positive contribution on both businesses andnational economy by directly influencing the effectiveness of the labor force andproductiveness. The aim of this study is to make a research on qualities of employeeseducated on tourism with first degree by researching evaluations of managers inaccommodation businesses concerning their employees and educated on tourism withbachelor?s degree (4 years) at university. By this way it would be possible todetermine the necessities and regards of tourism education which needs to beimproved. For this purpose, a survey has been conducted into 137 executives of 4-5star hotels in Ankara. In order to describe the data provided, each statement frequencyand percentage distribution were evaluated and the connection of each factor thatformed the survey to executives? demographic characteristics were analyzed by usingappropriate statistical methods (T-Test, variance analysis and Kruskal-Wallis H Test).According to the results of the analysis, executives express positive views aboutpersonnel quality in general, however they find the employees less successful indimensions of vision, analytic thinking, administrative and professional achievementwhen compared with other dimensions (communication-experience and professional-individual development and ethic) On the other hand, executives? views aboutemployee quality vary considerably according to their certain demographiccharacteristics.