Modern çalışmna saatleri: Esnek vardiya planlaması ve bir matematiksel model önerisi
Modern working hours: Flexible shift planning and a proposal of a mathematical model
- Tez No: 190337
- Danışmanlar: PROF.DR. FİLİZ ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Esnek çalışma saatleri, hemşire çizelgelemesi, matematikselmodeller, tamsayılı doğrusal programlama, Flexible Working Hours, Nurse Scheduling, Mathematical Model, IntegerProgramming
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Müşteri tatmininin her geçen gün daha da zorlaştığı hizmet sektörlerinde, iş verenlersunulan hizmetin kalitesini arttırmak ve hizmetin devamlılığını sağlamak için yeniarayışlar içine girmekteler. ş verenler, müşteriden önce hizmeti sunan kişilerinmemnuniyetini sağlayarak rekabet gücünü arttırma yollarına başvurmaktalar. Buyollardan biri de çalışma sürelerinin esnekleştirilmesidir.Bu çalışmada, hizmet sektörleri arasında önemli bir yere sahip olan hastanelerde görevyapan hemşirelerin işe başlama saatlerinin esnekleştirilmesine çalışılmaktadır.Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. lk bölümde, esneklik kavramı ile esnekçalışma modellerinden detaylı olarak bahsedilmiştir. kinci bölümde, yöneylemaraştırmasının çalışma saatlerinde uygulanmasına ve hemşire çizelgelemesi ile ilgililiteratür taramasına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde hemşire çizelgelemesindekarşılaşılan problemler anlatılmıştır. Çizelgeleme problemi için tamsayılı doğrusalprogramlama modeli geliştirilmiş ve küçük bir örnek problem üzerinde denenmiştir.Son bölümde ise bir hastanenin hemşire çizelgelemesi geliştirilen tamsayılı doğrusalprogramlama modeli ile çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the service industry, customer satisfaction is becoming more and more complicated.Employers have looked for new paradigms and ways to make service quality better andto keep service facilities reliable. Therefore, with the purpose of increasing theircompetitive power, employers give more importance to their employees who have directrelation with customers than they do to their customer.In this study, shift starting time for nurses in the hospitals which is one of the mostimportant service industries is made flexible to increase nurse satisfaction.This study involves four sections. In the first section, concept of flexibility andflexibility shift models are described. In the second section, theoretical reference abouton a small sized sample problem to indicate nurse scheduling and application ofoperations research in shift planning is given. In the third section, problems encounteredin nurse scheduling are described. An integer programming model is proposed for thenurse scheduling problem. The model is then applied on a small sized sample problemto indicate how it works and how its output is to be interpreted. In the last section, nursescheduling problem for the Erciyes University is solved by using the model in question.