Fen bilgisi öğretmen adaylarına fotosentez konusunun öğretilmesinde yapısalcı yaklaşımın etkileri ile geleneksel öğretim yönteminin etkilerinin karşılaştırılması
The Comparison between the effects of constructivist approach and traditional teaching method at teaching photosynthesis subject to science teacher candidates
  1. Tez No: 190375
  2. Yazar: AHMET TURAN ORHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısalcı Yaklaşım, Fen Eğitimi, Fotosentez, Constructivist Approach, Science Education, Photosynthesis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı, yapısalcı yaklaşıma dayalı fen öğretiminin vegeleneksel öğretim yöntemine dayalı fen öğretiminin, fen bilgisi öğretmen adayları(3.sınıf) üzerinde problem çözme becerileri, başarı düzeyleri ve fen öğretimineyönelik tutumları üzerine etkisini karşılaştırmaktır.Araştırmanın örneklemi, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Fen BilgisiÖğretmenliği Anabilim Dalı'nda öğrenim gören ve Fen Bilgisi Laboratuvarı IIdersini alan 80 kişiden oluşmuş üçüncü sınıf öğrencileridir. Fotosentez konusu 2002-2003 öğretim yılı bahar döneminde 4 hafta süreyle iki sınıftan birinde (KontrolGrubu) geleneksel öğretim metoduna diğerinde (Deney Grubu) yapılandırıcıyaklaşıma göre işlendi. Araştırmada ön test-son test gruplu deney desenikullanılmıştır.Araştırmada kullanılan ölçüm araçları :1. Fotosentez Kavram Testi2. Mantıksal Düşünme Grup Testi3. Fen ve Laboratuvar Tutum Anketi.Gerekli olan veriler bu ölçüm araçları kullanılarak toplanmıştır.Araştırmanın hipotezlerini test etmek için t-testi ve Pearson korelasyonanalizi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, yapısalcı kuram doğrultusunda eğitim görenöğrencilerinin başarılarının, geleneksel metotla eğitim gören öğrencilerinbaşarılarından daha yüksek olduğunu göstermiştir. Deney ve kontrol gruplarındakiöğrencilerin problem çözme becerileri, başarı düzeyleri ve fene karşı tutumlarıarasında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu görülmüştür.Araştırmada elde edilen bulgular neticesinde öğrencilerin başarı düzeylerinde,problem çözme becerisinde ve fene karşı tutumlarında, yapısalcı kuramın gelenekselyaklaşıma kıyasla daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to compare the effect of science teaching based onconstructivist approach with the effect of science teaching based on traditionalapproach over the problem solving skills, achievement levels and attitudes towardsscience teaching of science teacher candidates (3. grade).The subject of research consist of 80, 3. grade students who have studied atScience Education Department of Gazi Education Faculty in Gazi University andalso have taken Science Laboratory II subject. Photosynthesis subject have beenstudied in one of the two classes (Control Group) according to traditional teachingmethod and in the other (Experimental Group) according to constructivist approachin 2002-2003 spring term of educational year during 4 weeks. Experimental designwith pre test- post test has been used in the research.Measurement tools used in the research;1. Photosynthesis Concept Test2. Logical Thinking Group Test3. Science and Laboratory Attitude TestRequired data were gathered by using these measurement tools.t-Test and Pearson?s correlation analyze have been used in order to testresearch?s hypothesis. Analyze results have shown that the achievements of studentswho were educated by constructivist theory are higher than the achievements ofstudents who were educated by traditional method. It has been seen that there is asignificant difference among problem solving skills, achievement levels and attitudestowards science of experimental and control group students.In the consequence of research findings, it has been concluded thatconstructivist approach was more effective than traditional approach in students?achievement levels, problem solving skills and attitudes towards science.