Orta öğretim 10. sınıf biyoloji müfredat programında yer alan bitkisel dokular konusunun öğrenciler tarafından kavranma dereceleri (Ankara ili örneği)
The understanding capacity of tissues of green plants, which is in the biology plan secondary school 10th degree by students (Example city of Ankara)
  1. Tez No: 190376
  2. Yazar: MEHMET TOKAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YIMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji eğitimi, Bitkisel dokular, Kavrayabilme derecesiii, Biology education, Vegetal tissues, Comprehensibility leveliv
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZETBiyoloji eğitiminde, bitkisel dokular konusunun ve konu içinde geçenkavramların yeterince anlaşılamadığı ve öğrencilerin tek başarı yolu olarakezberlemeyi seçtikleri, günlük hayatta davranış haline dönüştürmedikleri,araştırmacılar, eğitimciler ve bilim adamları tarafından tespit edilmiştir.Bu çalışmada 10.sınıf biyoloji müfredatında yer alan bitkisel dokular araştırmakonusu olarak seçilmiştir. Öğrencilerin bitkisel dokular konusunu ne derecekavrayabildiklerinin araştırılması planlanmıştır.Bitkisel dokular konusunun öğrenciler tarafından kavranma dereceleri, farklınitelikteki okullarda okuyan öğrencilerin başarılarının karşılaştırılması, bitkiseldokular konusunun öğrenciler tarafından kavranabilmesinde sosyo-ekonomikfarklılıkların öneminin bulunup bulunmaması, öğretmenlerin eğitim-öğretimsürecinde karşılaştıkları zorluklar, kullandıkları öğretim yöntemleri incelenmiştir. Buincelemelerin yapılabilmesi için öğrencilere uygulanmak üzere başarı testi,öğretmenlere uygulanmak üzere açık uçlu sorular içeren bir anket geliştirilmiştir.Araştırma, Ankara merkezindeki 8 ilçede bulunan 8 ayrı ortaöğretim kurumunda 760öğrenci, 14 öğretmen üzerinde yapılmıştır. Elde edilen bulgular SPSS (StatisticalPacket For The Social Science) İstatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir.Başarı testinden elde edilen bulgular, grup sayısı iki olduğunda ?t? testi ile, grupsayısı ikiden fazla olduğunda ise varyans analizi ile 0,05 manidarlık düzeyinde testedilmiştir. Varyans analizinde ?F? değerinin anlamlı olduğu durumlarda farkın hangigruplardan kaynaklandığını bulabilmek için Scheffe testi uygulanmış ve varyans 0,05manidarlık düzeyinde test edilmiştir.Çalışmalar sonucunda, bitkisel dokular konusunda kavrayabilme düzeyinindüşük sayılabileceği bir başarı oranı tespit edilmiştir. Ayrıca farklı niteliktekiokullarda okuyan öğrencilerin aralarında başarı farklarının olduğu tespit edilmiştir.Bitkisel dokular konusunun kavranabilmesinde öğrencilerin sosyo-ekonomikifarklılıklarının genellikle etkili olduğu tespit edilmiştir. Başarı testinde yer alan hersorunun tek tek hedefleri ve davranışları belirlenip başarı oranlarına göredeğerlendirmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında bitkisel dokularkonusunun öğrenciler tarafından kavranmakta güçlük çekilen bir bölüm olduğuortaya çıkmıştır. Öğrencilerin bitkisel dokular konusunu kavrayabilmeleri için, sınıfiçinde öğrencinin daha aktif hale getirilmesi, Türkçe olmayan kavramlarınTürkçeleştirilmesi, kavramların günlük hayatla ilişkisinin kurulabilmesi, soyutkavramların şema, şekil ve laboratuvar materyalleri yardımıyla somutlaştırılması,bilgi ve kavramlar arasında bağlantı kurabilme yeteneğinin geliştirilmesigerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIt was found out by the researchers, educators and scientists that in biologyeducation vegetal tissue subject and the concepts mentioned in a subject are notunderstood and the students choose learning them by heart as the only successmethod, they do not take it as a behaviour in everyday life.In this study the vegetal tissues, which are in the syllabus of the 10th year,were selected as a subject matter of the research. It was planned to research that howmuch the students can comprehend the subject of vegetal tissues.Comprehension levels of the vegetal tissues by the students, comparison ofthe succes of the students from different schools of different qualities, the probableimportance of the socio-economic status differences in comprehending the vegetaltissues subject by the students, the difficulties that the teachers are in during theireducational period, and their teaching methods were studied. In order to realize thesestudies, a survey for teachers with open-ended questions and an achievement test forthe students were prepared. The study was made through 8 different secondaryeducation organizations, located in the 8 different districts of Ankara centrum, 760students and 14 teachers. The acquired findings were analyzed by using SPSS(Statistical Packet For The Social Science) Statistical program. The findings,acquired form the achievement test, were tested through ?t? test when the number ofgroups is two, and they were tested through variance analysis with the significantlevel of 0,05 when the number of groups are more than two. In the cases that the ?F?value is meaningful Scheffe test was applied in order to find out that the differencestems from which groups and the variance was tested in 0,05 significance level.After the studies, a comprehension level was found out, as per the vegetaltissues, which can be considered low. It was also determined that there are successdifferences between the students from different schhols of different qualities. It wasseen that the socio-economic differences of the students generally effect thecomprehension of the vegetal tissues subject. The goals and behaviours of everyiiiquestion in the achievement test was determined one by one and they were evaluatedaccording to success levels. With the help of the acquired findings it appeared thatthe vegetal tissues subject is a difficult section for students to comprehend. It isnecessary for the students to comprehend the vegetal tissues subject, the studentsshould be urged to be active in the classroom, the concepts which are not Turkishshould be translated into Turkish, the concepts should be correlated with everydaylife, the abstract concepts should be concretized through scheme, illustration, andlaboratory materials and the capability to relate knowledge and concepts should beimproved.