Oyunla desteklenmiş matematik öğretiminin öğrenci erişisine ve kalıcılığa etkisi
The effect of mathematics teaching which is supported with games on the students' success and the permanence of the knowledge learned
  1. Tez No: 190383
  2. Yazar: DERYA ALTUNAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE TERTEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, Matematikte Eğitsel Oyunlar, Oyunlarla Matematik Öğretimi, Geometri Öğretimi, Oyunla Öğretim
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma, oyunla desteklenmiş Matematik öğretiminin, öğrencilerinMatematik Dersi'ndeki başarılarına ve öğrenilenlerin kalıcılığına etkisini belirlemekamacıyla yapılmıştır.Denekler, 2002-2003 öğretim yılında Ankara ili Keçiören ilçesinde 23 Nisanİlköğretim Okulu'nda öğrenim gören öğrenciler arasından seçilmiştir. Araştırmada,öntest puan ortalamaları birbirine denk olan iki sınıftan; 4-C sınıfı öğrencileri deneygrubu, 4-A sınıfı öğrencileri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Araştırma 36'sıdeney grubunda ve 31'i kontrol grubunda olmak üzere toplam 67 öğrenci ileyürütülmüştür.Deney grubunda 4. sınıf Matematik Dersi Programı VII. ve VIII. ÜniteleriGeometri konularına ilişkin hedef ve davranışların öğretimi sırasında, konularöğretmen tarafından açıklandıktan sonra alıştırma ve tekrar niteliğindeki oyunlarladesteklenmiştir. Buna karşılık kontrol grubunda öğretmene ve öğretime müdahaleedilmemiş, konuların öğretimi öğretmenin planları doğrultusunda uygulanmıştır.Araştırmada öntest-sontest deneme modeli kullanılmıştır. Araştırmaya katılangruplara uygulama öncesi öntest, uygulama sonrası sontest, uygulamanın bitimindenüç hafta sonra kalıcılık testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler S.P.S.S programıkullanılarak t testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda özet olarak şubulgular elde edilmiştir:1.a) Deney grubunun öntest puan ortalamaları ile sontest puan ortalamalarıarasında manidar bir fark vardır.b) Kontrol grubunun öntest puan ortalamaları ile sontest puan ortalamalarıarasında manidar bir fark vardır.2. Deney grubunda uygulanan oyunla desteklenmiş matematik dersininöğretimi, kontrol grubunda uygulanan geleneksel öğretime göre öğrencierişisi üzerinde deney grubu lehine manidar bir farklılık oluşturmaktadır.3.a) Deney grubunun son-test puan ortalamaları ile kalıcılık testi puanortalamaları arasındaki fark manidar değildir.b) Kontrol grubunun son-test puan ortalamaları ile kalıcılık testi puanortalamaları arasında manidar bir farklılık vardır.4. Deney grubunda uygulanan oyunla desteklenmiş matematik dersininöğretimi, kontrol grubunda uygulanan geleneksel öğretime göreöğrenilenlerin kalıcılığında deney grubu lehine manidar bir farklılıkoluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of mathematics teachingwhich is supported with games on the students? success in mathematics and thepermanence of the knowledge learned.The subjects of research were chosen among the students having beeneducated in 23 Nisan Primary School in Ankara-Keçiören during the 2002-2003academic year. In the research, from two classes whose pre-test average points aresimilar to each other, the students of 4-C were determined as the experimental groupand the other class 4-A?s students were determined as the control group. Theresearch was carried out with 67 students in total (36 students in the experimentalgroup and 31 students in the control group).During teaching the aims and the behaviors about geometrical subjects of theseventh and the eighth units of Mathematics Curriculum in fourth class, after thegeometrical subjects had been lectured by the teacher in the experimental group, theywere supported with games which have repeating and exercising characteristic. Onthe other hand, none of the teacher and the teaching methods in the control groupwas interfered with researcher. Geometrical subjects were lectured through his ownplans by the teacher.In the research, pre-test and post-test experimental model was used. Firstlythe pre-test was applied to the groups before application. And then the post-test wasapplied to the groups after the application. The permanence test was applied to thegroups three weeks after the end of the application. Collected data were analyzed viat-test using SPSS software. Results of the study can be summarized as follows;1. a) There is a meaningful difference between the pre-test and post- test pointaverages of the experimental group.b) There is a meaningful difference between the pre-test and the post-testpoint averages of the control group.2. The teaching of mathematics which was applied in the experimental groupand was supported with games constitutes a meaningful difference in favor ofexperimental group about the success of students compared to traditionalteaching applied in the control group.3. a) There isn?t any meaningful difference between the the post-test and thepermanence test point averages of the experimental group.b) There is a meaningful difference between the post-test and the permanencetest point averages of the control group.4. The teaching of mathematics which was applied in the experimental groupand was supported with games constitutes a meaningful difference in favor ofexperimental group about the permanence of knowledge learned compared totraditional teaching applied in the control group.KEY WORDS: Teaching Mathematics, Educational Games in Mathematics,Teaching Mathematics with Games, Teaching Geometry, Teaching with Game.