A study on interrupters' ends and genders in Turkish
Türkçe konuşmalarda söz kesenlerin amaçları ve cinsiyetleri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 190411
  2. Yazar: HURİYE MANNASOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DOĞAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyodilbilim, letişim, Söz kesme, Cinsiyet farkları, Amaçlar, Sociolinguistics, Communication, Interruption, Gender differences, Aims
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma, fiziksel/kültürel ortam, geçişe uygun noktaların tanınması ya da göz ardıedilmesi, sözü kesilenin cinsiyeti gibi iletişimsel unsurları da ele alarak kadın ve erkekkatılımcıların Türkçe konuşmalar sırasında gerçekleştirdikleri söz kesmelerdeki amaçlarınıbelirlemeyi ve karşılaştırmayı hedeflemektedir.Çalışmanın katılımcıları bir ailenin üyelerinden ve Erciyes Üniversitesi'nin personel veöğrencilerinden oluşmaktadır. 16'sı erkek, 17'si bayan olmak üzere 18-70 yaş arasında,Türkçeyi ana dili olarak konuşan 33 kişinin farklı ortamlarda kaydedilmiş söz kesmeleriniiçeren 40 iletişim durumu sözü geçen değişkenler açısından incelendi. Elde edilen sıklıklaryüzdeye çevirilip nitelik ve nicelik açısından birbiriyle karşılaştırıldı.Sonuçlara göre geçişe uygun noktalar en çok resmi ortamlarda, erkek katılımcıların sözkestiği ve sözü kesenin ?konuşmadaki sırasını başlatmak? amacını taşıdığı durumlarda gözardı edilmektedir. Gayri resmi durumlarda resmi olanlardan daha çok söz kesildiği ve sözkesmelerde en çok kullanılan amacın katılımcının ?konuşmadaki sırasını başlatmak? istemesiolduğu da bu çalışmadan çıkan sonuçlar arasındadır. Bayanlar ve erkekler karşılaştırıldığındaise, bayanların hem en sık söz kesen hem de sözü en sık kesilen olduğu, bayanların gayriresmi, erkeklerin ise resmi durumlarda daha çok söz kestiği, farklı cinsiyetten katılımcılarınkonuşmalarında daha çok söz kesildiği, erkeklerin bayanların sözünü kesmesinin bayanlarınerkeklerin sözünü kesmesinden daha sık gerçekleştiği, hem bayanların hem de erkeklerin sözkeserken ?konuşmadaki sıralarını başlatmak? ve ?açıklama istemek? amaçlarını sıkkullandığı, ancak kadınların ?konuşmacıyı desteklemek? ve ona ?daha fazla bilgi sunmak?amaçlarını erkeklerin ise ?konuşmacının sırasını sona erdirmek? amacını daha sıkkullandıkları ortaya çıktı.
Özet (Çeviri)
This study aims to discover and compare male and female interrupters? ends duringconversations in Turkish focusing on such components of communication as setting/scene,acknowledging or disregarding transition-relevant points, and interrupted speaker?s gender.Among the subjects are members of a family and staff and students from Erciyes University.Forty communicative situations with interruptions of 33 native speakers of Turkish agedbetween 18 and 70, 16 of whom are male and 17 of whom are female, tape recorded invarious circumstances were analyzed quantitatively and qualitatively in terms of the variablesmentioned. The frequencies were converted into percentages and compared with each other.According to the results, transition-relevant points are most disregarded in formal situations,male participants? interruptions, and interruptions aimed to ?start one?s turn.? More frequentinterruptions in informal rather than in formal situations and in situations in which they areaimed to ?start one?s turn? are also among the results. When women and men are compared,the study reveals that women both interrupt and are interrupted most; women interrupt morein informal but men do so in formal situations; there are more interruptions in mixed-sexconversations; men?s interruptions of women outnumbers vice versa; both male and femaleinterrupters frequently pursue the ends ?to start their turns? and ?to require clarification? butwomen use the aims ?to support the current speaker? and men ?to end the current speaker?sturn? more often.