Farklı yapıdaki adezyon bariyerlerinin, deneysel ince barsak anastomozu üzerine olan etkileri
Evaluation of adhesion barriers in different forms in rat model of intestinal anastomosis
  1. Tez No: 229669
  2. Yazar: SADETTİN ENDER ÇUBUKÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇAĞRI SAVAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Adezyon bariyeri, anastomoz, Seprafilm®, Sepragel®, SprayGel, Adhesion barrier, anastomosis, Seprafilm®, Sepragel®, SprayGel
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
AMAÇ: Modifiye hyaluronik asid karboksimetilselülöz yapılı emilebilir film olan Seprafilm®, postoperatif yapışıklıkları önlemede etkilidir. Anastomoz etrafına sarıldığında ise yara iyileşmesini olumsuz etkileyebilir. Bilindiği kadarıyla, jel yapılı hyaluronan olan Sepragel® ve spreylenebilir polietilen glikol olan SprayGel?, barsak anastomozunda henüz denenmemiştir. Bu çalışmada jel ve film yapılı adezyon bariyerlerinin barsak anastomozu üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.GEREÇ VE YÖNTEM: Altmış adet Wistar cinsi rat, 15'erli dört gruba ayrıldı. Bir ileum ansı kesilip 6/0 poliglaktin dikişlerle tek tek uçuca anastomoz yapıldı. Anastomoz grubunda (Grup I) herhangi bir adezyon önleyici madde kullanılmadı. Diğer gruplarda ise anastomoz çevresine Seprafilm® (grup II), Sepragel® (grup III), ve SprayGel? (grup IV) uygulandı. Postoperatif 14. günde anastomoz patlama basınçları ve hidroksiprolin düzeyleri ölçüldü. Deney süresince ölen ratların anastomozları kontrol edilerek anastomoz kaçak oranları belirlendi. Gruplar arasındaki farklılık Mann Whitney-U ve Ki-kare testleriyle saptandı. Hidroksiprolin düzeyi ve anastomotik patlama basıncı arasındaki bağıntı analizi Pearson korelasyon analizi ile yapıldı.BULGULAR: Anastomoz patlama basınçları Seprafilm® grubunda anlamlı derecede düşerken, SprayGel? grubunda ise anlamlı derecede arttı (p0,05). Seprafilm®, Sepragel® ? ve SprayGel? gruplarının ortalama hidroksiprolin düzeyleri, anastomoz grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı derecede yüksek bulundu (p0,05).SONUÇ: Anastomoz çevresine uygulandığında, aynı etken maddeyi içerseler bile, jel yapılı olan adezyon bariyerlerinin film yapılı olana göre daha güvenli olduğu söylenebilir. Bu etki anastomozun adezyon bariyeri tarafından mekanik irritasyonuna bağlı olabilir.
Özet (Çeviri)
AİM:Seprafilm® is a modified hyaluronic acid-carboxymethylcellulose constructed resorbable film and is effective in preventing postoperative adhesions. But when it is wrapped around anastamosis area it can affect wound healing adversely. As far as is known, a gel mediated hyaluronan SprayGel? and sprayable polyethylen glikol SprayGel? has not been tested in intestinal anastomosis yet. In this study we aimed to compare the affects of gel, spray and film mediated adhesion barriers on wound healing of intestinal anastomosis when they are wrapped around.MATERİAL and METHOD : 60 Wistar- Albino rats, from either sex were randomly allocated into four groups each consisting of 15 rats. An ileal segment was transected and free ends were anastomosed with interrupted 6/0 polyglactin sutures in all animals. In control group (group 1), any anti-adhesive material was not used. In the other groups, after completion of anastomosis Seprafilm® (group 2), Sepragel® (group 3), SprayGel? (group 4) were wrapped around. On postoperative 14th day anastomotic bursting pressures were measured and hydroxyproline contents were assayed. The anastomoses of the rats which died among the study period were controlled and anastomotic dehiscence rates were determined. Differences among groups were tested using the two-tailed Mann-Whitney U, and ?2 tests where appropriate. The relationship between hydroxyproline values and anastomotic bursting pressures were analyzed with Pearson test.RESULTS: Anastomotic bursting pressures decreased significantly in Seprafilm® group (p 0.05.), but increased significantly in SprayGel? group (p0,05). Mean hydroxyproline levels of Seprafilm®, Sepragel®, SprayGel? groups were found significantly higher when compared with anastomosis group (p0,05). There wasn?t a relationship determined between hydroxyproline values and anastomotic bursting pressures (p>0,05).CONCLUSION: Although, they are made of same compound, it can be concluded that gel structured adhesion barriers are more safe then film mediated barriers. Mechanical irritation may be the cause of the adverse affect of the film barriers.