Mecmû'a-i Eş'âr ve Fevâid Türk Dil Kurumu Kütüphanesi a/418 (inceleme-metin- sözlük-tıpkıbasım)
Mecmû?a-i Eş?âr and Fevâid Türk Dil Kurumu Library a/418 (examination-text-dictionary-facsimile)
- Tez No: 231112
- Danışmanlar: PROF. DR. ATABEY KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, mecmû'a, mecmû'a-i eş'âr, mecmû'a-i fevâid, Classic Turkish Literature, mecmû?a, mecmû?a-i eş?âr, mecmû?a-i fevâid
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 328
Özet
Mecmualar, şahsi zevke göre derlenmiş not defterleridir. Bu eserler ayetleri, hadisleri, fetvaları, duaları, hutbeleri, şiirleri, ilahileri, şarkıları, mektupları, ilaç tariflerini, faydalı bilgileri, notları, tarihî belge ve kayıtları ihtiva etmektedir. Mecmualar muhtevalarına göre mecmû'a-i eş'âr, mecmû'a-i tevârîh, mecmû'a-i fevâid gibi isimler almaktadır. Devrinin diline, kültürüne, sosyal yapısına ışık tutan bugünkü antolojilere karşılık gelen mecmualar manzum, mensur, manzum-mensur karışık olabilmektedir. Ayrıca Türkçe, Farsça, Arapça çeşitli dillerde yazılabilmektedir. Bu alana yönelik çalışmaların az olması göz önünde bulundurularak tez çalışması olarak Tür Dil Kurumu Kütüphanesi'nde yer alan A/418 numaralı ?Mecmû'a-i Eş'âr ve Fevâid? adlı eseri inceledik. Mecmuamız şiirlerin ve faydalı bilgilerin yer aldığı manzum-mensur karışık bir eserdir. Çalışmamız İnceleme-Metin-Sözlük-Tıpkıbasımdan oluşmaktadır. İlk olarak mecmua teorik olarak ele alınmış ardından tezimizin muhteva, dil ve üslup özellikleri üzerinde durulmuş, son olarak incelenen mecmuanın metni, sözlüğü ve tıpkıbasımı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Periodicals are notebooks compiled by personal pleasure. These works comprise verses of the Kuran, hadis, fatwas, prays, khutbas, poems, hymns, songs, letters, recipes of medicine, useful informations, notes, historical documents and registrations. Periodicals are called mecmû?a-i eş?âr, mecmû?a-i tevârîh, mecmû?a-i fevâid according to its contents. Periodicals, equals to today?s antologies which lights the culture, the language and the social structure of their time, may be both prose-mensur, mensur-prose. Additonally they may be written in various languages such as;Turkish, Persian, Arabian. By taking into consideration that the studies on this field are little, we examined the work ?Mecmû?a-i Eş?âr and Fevâid numbered A/418in Türk Dil Kurumu Library.Our periodical is a prose -mesur complex work in which useful information and poems exist. Our study is made up of examination, text, dictionary, facsimile. Firstly, periodical is handled theoretically, and secondly stressed upon the content, language and style features of our thesis and finally the text, the dictionary and the facsimile of the examined text is given.