İlaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içerisindeki yeri: Türkiye ile diğer OECD ülkelerinin karşılaştırılması
The share of drug expenditure in the total health expenditure: Comparison of Turkey and the other OECD countries
- Tez No: 190436
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİNE BİLGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sağlık piyasası, ilaç piyasası, referans fiyat, sağlık harcaması, ilaçharcaması, OECD ülkeleri, Health market, drug market, reference price, health expenditure, drugexpenditure, OECD countries
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İlaç sektörü diğer sektörlerden farklı bir yapıya sahiptir. Bu farklılık: doktorların vehastaların davranışları, sağlık sigortası bunlara ilaveten devletin kalite, güvenirlilik,etkinlik ve katkı payından kaynaklanmaktadır.Bu araştırmada, günümüzde hızlı bir artış gösteren sağlık harcamaları ele alınaraktoplam sağlık harcamaları içerisinde önemli bir yer tutan ilaç harcamaları incelenmiştir.Ayrıca, sağlık harcamaları ve ilaç harcamalarının durumu Türkiye ile bazı OECDülkeleri açısından karşılaştırılmıştır. Ampirik çalışmada kullanılan yıllık veriler 1995-2003 yıllarını kapsamaktadır.Sağlık harcaması içerisinde ilaç harcamasının payı, gelişmiş ülkelere oranla gelişmekteolan ülkelerde daha yüksektir. Bunun temel nedeni gelişmekte olan ülkelerde koruyucusağlık hizmetlerinin yetersiz olmasıdır. Bu amaçla, ilk önce Türkiye'deki ilaç sektörü veilaç harcamaları hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca sağlık harcamaları içerisinde yüksekpaya sahip olan ilaç harcamaları incelenmiştir.Bu araştırma sonucunda, son yıllarda teknolojik gelişmelerle birlikte hem ilaç hem desağlık harcamalarının tüm dünyada hızla arttığı görülmektedir. Genel olarak; sağlık veilaç harcamaları gelişmiş ülkelerde gelişmekte olan ülkelere oranla daha yüksektir.Bunun yanı sıra gelişmekte olan ülkelerde sağlık harcamaları içinde ilaç harcamalarıpayının yüksek olması dikkat çekici bir konudur. Türkiye'de toplam sağlık harcamalarıiçinde ilaç harcamalarının yüksek olması bu konuda ciddi çabalara ihtiyaç olduğunugöstermektedir.
Özet (Çeviri)
Drug sector has a different structure from the other sectors. This difference stems fromthe behaviors of doctors and patients, health insurance, quality, reliance, effectivenessand co-payment.In this study, health expenditure which shows fast increase in these days is examinedand drug expenditures which has important part in health expenditures is investigated.In addittion, the position of health and drug expenditure in Turkey and some OECDcountries have been compared. Used in ampirical evidence in this study covers theperiod of 1995-2003.The share of the drug expenditure in health expenditure is in developing countrieshigher than that of developed countries. This is due to not enough preventive health carein developing countries. With this aim, first of all the information about drug sector anddrug expenditure in Turkey is presented. In addition the high share of drug expenditurein health expenditure is examined later.At the end of this study, it is seen that both drug and health expenditure increase fastlyin the recent years. In general, drug and health expenditures in developed countries aremore than the those of undeveloped countries. Besides, it is interesting that drugexpenditures has got a big position in health expenditures in emergent countries. InTurkey, drug expenditures? big positon in health expenditures shows that there is animportant necessity for serious efforts in this subject.