Sağlık Bakanlığı hastanelerinde performansa dayalı ek ücret ödeme sisteminin hastalar ve sağlık personeline olan etkisinin analizi
To analyse the influence of implementation of performance-related supplementary pay system (psps) in health ministry hospitals on both patients and health personnel
- Tez No: 190826
- Danışmanlar: PROF.DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, ücret sistemi, performans yönetimi, sağlık personeli, hastane
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Performans yönetimi ölçülebilir bir amaca belli bir süre içinde ne kadarulaşılması gerektiğini düzenleyen ve gerekli tüm düzenlemeleri yaparakyönlendirme işlemidir.Performans yönetim sistemi performans yönetiminin belli standartlaraoturtulması ve sürekli geri beslemeyle desteklenmesi sonucu oluşmaktadır.Performansa göre ücretlendirme sistemi, çalışanları daha iyi çalışma,kabiliyet ve yeterliliklerini geliştirme yönünde motive eder. Performans veyeterliliğin önemli olduğu hakkında mesaj verir. Bireyleri performanslarına veyeterliliklerine göre ödüllendirmenin adil olduğu görüşünü benimsetir. Buözelliklerinden ve insan kaynaklarına verdiği önemden dolayı diğer tümücretlendirme sistemlerinden ayrı bir konumda bulunmaktadır.Döner Sermaye Sistemi; Çalışanların maaşlarına göre belli miktarlardadöner sermaye geliri aldıkları sistemdir. Performansa Dayalı Ek ÖdemeSistemi ile birlikte ?iş yapan hekime hak ettiği kadar döner sermaye geliri?sağlanması, diğer çalışanların da hastane genel performans puanına göredeğerlendirilmesinin öngörüldüğü bir sistemdir. Ancak adil olmayantanımlama hastane çalışanları arasında çatışmaya yol açmaktadır (%69,7).Nitekim araştırmamızdaki bulgularımız bu yorumu desteklemektedir.Gerek hekimlerin kendi aralarındaki ücret dağılımındaki dengesizlik,gerekse hekim ve diğer personel ücretleri arasındaki dengesizlik nedeniyle,bu sistem sağlık personelince adil bulunmamaktadır (%81,3). Sisteminsürekliliği konusundaki tereddütler nedeniyle, sağlık personeli bu sistemigüvenilir bulmamaktadır (%56,8).
Özet (Çeviri)
Performance management arranges a meausureble aim in adetermined period how much rate has to be closed according to expectedand directing process by making all arrangements.Performance management system is a result which is designatedstandarts the performance management with supported continual feedback .Remuneration system based on performance motivates the workers toworking well and motivates by aiming to develope their individual adequacy.It gives a message about the performance and adequacy is important. It isappropriated justly to reward the individual (workers) according to theiradequacy and performance because of these special features and theimportance on human sources ; this system is apart from the other allremuneration system based on performance .Revolving fund system is a system which the workers get thedetermined quantity from revolving fund income. It is a system kept ?whichprovides a doctor who deserves according to working quality with extrapayment system depend on performance from revolving fund.? in mind. Andevaulated the other workers according to hospital general performance point.But an unjust definition causes a fiction between the hospital workers(%69,7). Finally, the invention in our study supports the comment.The health personnel finds unjust this system because of both ofımbalance of fee rates between the doctors theirselves and doctors with theother workers(%81,3). Because of the hesitations about the continuousnessof system, the health personnel finds unjust this system (%56,8).Performance, Remuneration System, PerformanceKey word:Management, The Health Personnel, Hospital.