Hıfzı Topuz'un romanlarında yapı, tema ve anlatım
In Hıfzı Topuz's novels structure, theme and expression
  1. Tez No: 419255
  2. Yazar: HASAN SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, Türk Romanı, Hıfzı Topuz, Tarihi Roman, Biyografik Roman, Novel, Turkish Novel, Hıfzı Topuz, Historical Novel, Biographic Novel
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 438
Özet
1923'te doğan Hıfzı Topuz, 1959'da girdiği UNESCO'da çalışırken başladığı bilimsel yazılar yazma sürecini, 1983'te emekliye ayrılıp yurda döndükten sonra da sürdürür. 1998 yılından itibaren roman yazmaya başlayan Topuz, kendi yaşamından ve çevresinden esinlenerek 2015 yılına kadar 16 roman yazmıştır. Çalışmada iki bölüm, sonuç, kaynakça ve ekler mevcuttur. Birinci bölümde Hıfzı Topuz'un hayatı ve yazar kimliği ele alınmıştır. İkinci bölümde yazarın kaleme aldığı 16 eser incelenmiştir. Bu inceleme tanıtım, hakkındaki değerlendirmeler, özet, yapı, tema, anlatım ve genel değerlendirme başlıkları altında yapılmıştır. Sonuç kısmında yapılan incelemeden hareketle, Hıfzı Topuz'un nasıl bir romancı olduğu irdelenmiş, romancılığındaki özelliklere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hıfzı Topuz, who vas born in 1923, joined UNESCO in 1959. He started his process of writing about scientific articlies after he retired in 1983 and carried on writing after coming back. He started writing novels in 1998. He was inspred by his own life and his surroindings and kept on writing novels up to 2015. İn this study, there are two sections, result, bibliographi and additions. This examination was done under the titles of presentation evaluation, summary, origin, theme and the general evaluation. In conclution, Hıfzı Topuz was considered about how good novelist he is and peculiarities in his being a novelist.