Türkiye ile Kanada, Norveç, ABD, Avustralya ve Avusturya yükseköğretim sistemleri içinde lisansüstü müzik eğitimi programlarının karşılaştırılması
Comparison of the music education post-graduate programs in the higer education systems of Turkey, Canada, Norway, USA, Australia and Austuria
  1. Tez No: 190963
  2. Yazar: ITIR ESKİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİH AKKAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Comparative Education, Higher Education, Postgraduate Programs inMusic Education, Turkey, Canada, Norway, USA, Australia, AustriaThesis Administrator : Prof. Dr. Salih AKKAŞ
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 539
Özet
Türkiye'de 1997-2005 öğretim yılları arasındaki sekiz yıllık uygulamasonucunda ilk evresini tamamlayan ilköğretim programlarıyla birlikte öğretmenyetiştirme lisans programları da yeniden yapılandırılmıştır. Öğretim programlarınınherhangi bir düzeyindeki yatay değişim, o düzeydeki programın yeniden yapılanmasıve gelişmesi ile tamamlamış gibi görünse de, domino taşları gibi birbirini izleyenbiçimde, diğer eğitim düzeylerinde de dikey değişime yol açmaktadır. Böylecedeğişim, belirli bir süreklilik kazanmaktadır. Bu dikey etkinin, alanın lisansüstüprogramlarıyla ilgili olarak bilimsel toplantılar ve akademik etkinliklerde doğurduğutartışmalar, lisansüstü programlarda da yeniden yapılanma olabileceği izlenimiuyandırmaktadır.Bilimsel temellere ve kanıtlanmış gerekçelere dayalı bir program geliştirmesüreci sağlanabilmesi için, eğitim ve eğitim programı araştırmalarının programgeliştirme çalışmalarından daha hızlı yürütülmesi gerektiği ileri sürülebilir. Müzikeğitimi alanı lisansüstü programlarında da, tüm eğitim alanlarında olduğu gibi,araştırma-geliştirme çalışmaları içinde ?program araştırma-geliştirme çalışmaları?merkezi bir öneme sahiptir. Bu araştırmanın lisansüstü müzik eğitimi programıaraştırmaları çerçevesinde yeni bir veri takımı oluşturarak, sağlıklı bir programgeliştirme sürecinin ön gereklerine katkıda bulunabileceğine inanılmaktadır.Müzik eğitimi alanı lisansüstü programlarının ders öğretim boyutlarını konualarak, tek başına bu konuyu irdeleyen ya da dengi programlarla karşılaştırmalıbiçimde inceleyen ya da ders öğretim programlarına odaklanmakla birlikte, konuevreninde genelden özele doğru daralan bir araştırma sunan çalışmalar son derecedesınırlıdır. Bu sınırlılık, konusu ?Türkiye'deki ve yurt dışındaki lisansüstü müzikeğitimi ders öğretim programlarının karşılaştırılması? olan bu doktoraaraştırmasının gerekçelerinden birini oluşturmuştur. Bu gerekçeler çerçevesindearaştırmanın genel amacı, Türkiye'de uygulanmakta olan müzik eğitimi lisansüstüprogramlarının nitelik ve nicelik açısından geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Bukatkı, Türkiye programlarının müzik eğitiminde ileri ülkelerin programları ilekarşılaştırılarak incelenmesi, aralarındaki benzerlik, farklılık ve ortaklıklarınsaptanması yoluyla gerçekleştirilecektir.Türkiye yükseköğretim kurumlarında yürütülen lisansüstü eğitim, 1981 tarihli2547 Sayılı Yasa'nın 65. Maddesi gereğince, 1975'de kurulan YÖK çatısı altındaakademik bir organ olan Üniversitelerarası Kurul tarafından hazırlanan LisansüstüEğitim ve Öğretim Yönetmeliğince düzenlenir. Yüksek lisans, doktora ve sanattayeterlik programlarını kapsayan lisansüstü çalışmalar üniversitelerin akademikbirer birimi olan enstitülerce yürütülmektedir.Araştırmanın evreni, Türkiye'deki ve dünyadaki müzik eğitim lisansüstü dersöğretim programları, dolayısıyla, bünyesinde bu program olan tüm yükseköğretimkurumlarıdır. Örneklemi ise, 2005-2006 öğretim yılında, Türkiye'de müzik eğitimiyüksek lisans ve doktora programı sunan ?tüm? yükseköğretim kurumlarıyla,lisansüstü eğitim sistemi Türkiye'dekine denk olan, yüksek eğitimde gelişmiş beşülkeden seçilen ?birer? yükseköğretim kurumundan oluşmaktadır. Araştırmaörneklemindeki ülkelerden seçilen üniversitelerin ortak özelliği, müzik eğitimialanında aynı anda hem yüksek lisans, hem doktora programına sahip olmaları,müzik eğitimi alnında köklü bir geçmişe sahip olmaları ve ülkelerinde aynı alandakidiğer yükseköğretim kurumlarına öncülük etmiş olmalarıdır. Bu üniversiteler Gazi,Abant İzzet Baysal, Dokuz Eylül, Selçuk ve Marmara Üniversiteleri (Türkiye) ileSouth Carolina University (ABD), University of New South Wales (Avustralya),University of Music and Dramatic Arts (Avusturya), The University of WesternOntario (Kanada), Norwegian State Academy of Music (Norveç)'tir.Bu araştırmanın yürütülmesinde, karşılaştırma yoluyla ilişki saptamaya dayalıgenel tarama özelliği taşıyan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çerçevesibakımından ?betimsel araştırma? niteliğinde olan bu araştırma, özel çerçevesi veyapıldığı çevre bakımından bir karşılaştırmalı müzik eğitimi bilimi araştırmasıdır.Araştırma, kurumların ya da programların güçlü yönlerinin ve eksikliklerininniteliksel bir değerlendirmesi değildir ya da kurum ve programın amaçlarınaulaşmadaki başarısını ölçmemektedir.Araştırmada, karşılaştırmaların yapılmasında sistematik bir yol izleyebilmekamacıyla oluşturulan şematik inceleme planı, beş temel adım içermektedir. Birinciadımda, örneklemdeki ülkelerin yükseköğretim sistemleri, kurumsal yönetimbiçimleri ve üniversiter özerklik anlayışları, uluslararası denklik ve öğrenci değişimiyaklaşımları, kredi ve öğrenci değerlendirme sistemleri ile lisansüstü eğitimdereceleri ele alınmıştır. İkinci adım, örneklemdeki üniversitelerin tarihi süreçtekimüzik öğretmeni yetiştirme çabaları ile günümüzdeki müzik lisansüstüprogramlarının konu alanlarını ve işleyişlerini içermektedir. Üçüncü adımda, müzikeğitimi alanı lisansüstü programlarıyla ilgili tüm dereceler ile bu programlara giriş vemezuniyet koşulları irdelenmiştir. Dördüncü ve beşinci adımlarda müzik eğitimilisansüstü öğretim programlarının içerdiği dersler sınıflandırılmış; ders içerikleri vetez çalışmaları karşılaştırılmıştır. Her adımdaki bulguları, ülkeler arasındakibenzerliklerin, ortaklıkların ve farklılıkların saptanmasını sağlayan karşılaştırmalıtablolar izlemiştir.Türkiye'deki müzik eğitimi lisansüstü programlarının, diğer ülkelerdeki farklıuygulamalar dikkate alınarak, onlarla uyumlu bir yapıda, çeşitli alt uzmanlıkalanlarında profesyonel elemanlar yetiştirmeye yönelik olması; eğitimin kalitesininartmasına, ülkemiz geleceği açısından da sağlıklı bir toplum yetiştirilmesi amacınahizmet edebilir. Araştırma bulgularının, müzik eğitimi lisansüstü programlarının,ülke içinde bir standarda ulaşmasına ışık tutması ve bilimin evrenselliği göz önünealındığında, dünyadaki eğitimlere benzer ya da çok yakın, ülkemiz kültürüne veçalışma koşullarına uygun, yeni eğitim programlarının oluşturulmasına yardımcıolması beklenmektedir.Anahtar Kelimeler : Karşılaştırmalı Eğitim, Yükseköğretim, Lisansüstü, Müzik,Program, ABD, Türkiye, Kanada, Norveç, Avustralya, Avusturya
Özet (Çeviri)
Along with the elementary education curricula, which completed the firstphase as a result of the eight-year application between 1997 and 2005 in Turkey, theteacher education graduate programs are also restructured. Although the horizontalchange at any level in the education programs seem to be completed with therestructuring and development of the program at that level, it causes vertical changesin other education levels, following each other like dominoes. In this manner thechange gains certain continuity. The debates this vertical effect creates in scientificmeetings and academic activities regarding the post-graduate programs of the field,gives the impression that restructuring may take place in the post-graduate programs.It can be suggested that having a sound program development process basedon scientific principles and proven facts depends on carrying out researches oneducation and education program faster than the program development studies.?Program research and development studies? have a central importance in the post-graduate programs in the music education field as it is in all of the educational fields.We believe that this study could produce a new database within the framework ofpost-graduate music education program researches and therefore would contributeto the prerequisites of a sound program development process.The studies which cover the lecture dimensions of the post-graduateprograms in the field of music education, which discuss solely this issue or incomparison with peer programs, or which, besides focusing on the educationalprograms, provide a research that narrows from the general to the specific in thesubject universe, are very limited. This limitation constitutes one of the facts of thisdoctorate thesis which covers ?the comparison of the lecture programs of post-graduate music education in Turkey and Abroad.? The main purpose of theresearch within the framework of such facts is to contribute to the development ofthe post-graduate lecture programs currently applied in music education in terms ofquality and quantity, through studying these programs with the programs of thecountries advanced in music education and determining the similarities, differencesand shared issues between them.The post-graduate education provided in the higher education institutions inTurkey, pursuant to Article 65 of Law Number 2547 (1981), is regulated by the Post-Graduate Education and Instruction Regulation prepared by the Inter-UniversityCommittee, which is an academic component under YÖK (Higher EducationInstitution) and is established in 1975. The post-graduate studies which cover themaster?s degree, doctorate, and master in arts, are carried out by the institutes whichare the academic units under universities.The universe of the research consists of the post-graduate lecture programsof music education in Turkey and in the world, therefore covers the entire highereducation institutions which have such programs in their structures. The samplesconsist of the ?entire? higher education institution which give master and doctorateprograms in music education in Turkey, and ?one? higher education institutionselected from ?each of? five countries developed in higher education, which have apost-graduate educational system peer to Turkey. The common characteristic of theuniversities selected from the countries in the research sample is that they provideboth master and doctorate program in post-graduate music education, that they havea well-known past in music education, and that they have been the pioneers for otherhigher education institutions in the same field in their countries. These universitiesare Gazi, Abant İzzet Baysal, Dokuz Eylül, Selçuk, and Marmara Universities inTurkey and South Carolina University (USA), University of New South Wales(Australia), University of Music and Dramatic Arts (Austuria), The University ofWestern Ontario (Canada), Norwegian State Academy of Music (Norway).The relational scanning model, which bears a general scanning featurebased on determining relation by comparison, is used in this research. This research,which is ?descriptive? in terms of framework, is a comparative music educationscience research in terms of its specific frame and the medium it is performed. Theresearch is not an assessment of the strengths or weaknesses of the institutions or theprograms, nor does it measure the success of the institution or the program inachieving the purposes.In order to pursue a systematic method in the comparisons, an examinationplan is formed. This schematic plan consists of five basic steps. In the first step, thehigher education systems, institutional administration styles and university autonomyunderstanding, international equality and student exchange approaches, credit andstudent evaluation systems, and the post-graduate education levels of the countries inthe sample are discussed. The second step covers the effort to train music instructorsin the sample throughout the history. This step also covers the subject areas of thepost-graduate music education programs and their performing. In the third step, theentire levels related with the post-graduate programs in music education and theconditions for being accepted to and for graduation from these programs. In thefourth and fifth steps, the lessons in the post-graduate programs of the musiceducation are classified. And than the lecture contents and thesis studies arecompared. The findings in each step are followed by the comparative tables whichhelp to determine the similarities, shared applications and differences between thecountries.