Ortaöğretimde insanda destek ve hareket sistemleri konusunun çoklu zeka temelli işlenmesinin öğrenci başarısı üzerine etkisi
The effects of teaching the subject of human's support and movement system on the student's success based on multiple intelligence theory at high education
  1. Tez No: 190962
  2. Yazar: NİLÜFER AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÖNMEZ GİRGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, geleneksel eğitim, eğitimde bireysel farklılıklar, Multiple Intelligenge Theory, traditional education, individual differences
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada Çoklu Zeka Kuramı'na göre hazırlanan ders planlarının öğrencilerin sahip olduklarıbaskın zeka alanları dikkate alınarak uygulandığında akademik başarıya anlamlı bir etkisi olup olmadığıaraştırılmıştır.Araştırma deneysel olup; 2005- 2006 Eğitim-Öğretim Yılı 1. döneminde, Afyon Süleyman DemirelFen Lisesi (ASDFL) 10/C ve 10/D sınıfı öğrencileri ve Afyon Lisesi 10/A ve 10/B fen sınıfı öğrencileri ile 2hafta boyunca yürütülmüştür. ASDFL' den her biri 24 öğrenci içeren 2 şube ve Afyon Lisesi'nden de her biri20 öğrenci içeren 2 şube rasgele örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. İki okulda da seçilen iki şubeden birideney grubu, diğeri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. İnsanda Destek ve Hareket Sistemi kontrol grubundaklasik yöntemlerle işlenirken, deney grubunda Çoklu Zeka Kuramı'na uygun olarak hazırlanan ders planıdahilinde işlenmiştir.Araştırmaya katılan öğrencilere ders işlenmeden önce öntest uygulanmış ve konu hakkında ne kadarön bilgiye sahip oldukları ve gruplar arasındaki hazır bulunuşluk seviyelerinin eşit olup olmadığısaptanmıştır. Sonrasında her iki grupta da hazırlanan ders planlarının doğrultusunda ?İnsanda Destek veHareket Sistemi? konusu işlenmiştir. Konunun iki grupta da öğrenilmesinden sonra sontest uygulanmıştır.Kontrol ve deney gruplarındaki öğrencilerin ders sonucundaki akademik başarılarınınkarşılaştırılması bağımsız t- testi ile yapılmıştır. Yapılan analizden elde edilen bulgular α = 0,05 manidarlıkseviyesine göre şu şekilde özetlenebilir: Çoklu Zeka Kuramı'na göre yapılan öğretim ile klasik yönteme göreyapılan öğretim arasında öğrencilerin akademik başarıları bakımından deney grubu lehine anlamlı birfarklılık vardır.İki okul da Çoklu Zeka Kuramı'na göre öğretim yapılan gruplardaki (deney grupları) öğrencilerinders sonucundaki akademik başarıları da bağımsız t-testi ile karşılaştırılmıştır. Analiz sonucunda elde edilenbulgulara göre Çoklu Zeka temelli eğitimden sonra elde edilen başarının okul türü ile bağlantılı olmadığısaptanmıştır.Çoklu Zeka Kuramı'na uygun işlenen dersin öğrencilerin akademik başarılarına anlamlı etkisiolmuştur ve bu başarının öğrencinin okuduğu okul türü ile bir bağlantısı yoktur.
Özet (Çeviri)
In this study, schedules that are prepared according to Multiple Intelligence Theory (MIT) areused to search if these schedules are effective or not on the academic success of students.The research was experimental. It was performed in the first term of 2005-2006 educationalyear at Afyon Süleyman Demirel Fen Lisesi and Afyon Lisesi among the students who were in the 10thclass for two weeks. In ASDFL two classes including 24 students and in AL two classes including20 students were chosen randomly. One of these classes determined as the experiment group and theother one determined as the control group in both schools. ?Support and Movement System ofHuman? was given classically to the control group. However, it was given to the experiment groupfollowing a plan based on MIT.A pre-test was applied to the students who participated in the research and tested how muchknowledge they had about the subject and if they were equal in knowledge . After that the subjectwas told to the students according to MI based schedule and based classic teaching techniques . Afterthe subject was learnt by the both groups, a last test was applied. The comparison of the academicsuccess of the students was performed with the independent t- test .After the analysis, the results summarized according to 0.05 level of significance. There ismeaningful difference between the two methods according to the academic success of the students.The MIT is useful to the academic success of the students.In both schools, after the lessons, student achievements among the experimental groups whichinstructed based on MIT, comparisoned by using the independent t- test. According to the results ofthe analysis, student achievements after the instruction based on MIT isn?t related with school species.