Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde uygulanmakta olan meslek stajlarının öğrenci beklentilerini karşılama düzeyine yönelik bir araştırma
A study about meeting the students expectations of vocational apprenticeship applied at anatolian hotel management and tourism vocational high school
  1. Tez No: 191043
  2. Yazar: TAMER KIRLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Turizm Eğitimi, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Education, tourism education. Anatolian Hotel Management and TourismVocational High Schools
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Tamer KIRLIAnadolu Otelcilik Ve Turizm Meslek Liselerinde Uygulanmakta Olan Meslek StajlarınınÖğrenci Beklentilerini Karşılama Düzeyine Yönelik Bir AraştırmaYüksek Lisans TeziÖZETÇalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, genel olarak mesleki eğitim,turizm eğitimi ve bazı Avrupa ülkelerinde uygulanmakta olan turizm eğitimi konusunda bilgiverilmektedir. kinci bölümde ise, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri hakkındabilgi verilmektedir. Üçüncü bölümde ise; Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerindeöğrenim gören öğrencilere yönelik bir araştırmaya ayrılmıştır. Araştırmada ilişkisel taramayöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında Anadolu Otelcilik ve Turizm MeslekLiseleri'nin sektör stajı ile ilgili çeşitli ifadeleri değerlendirmelerini içeren bir anketuygulanmıştır. Uygulanan anket sonucunda elde edilen veriler, rakamsal yorumlara tabitutulmuştur. Araştırma kapsamında önceden kurulmuş olan hipotezler Varyans analizi ve t-testine tabi tutulmuştur. Araştırmanın amacı Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinde10. ve 11. sınıfında öğrenim gören, en az bir kez staja gitmiş olan öğrencilerin staj esnasındayaşadıkları problemleri araştırmaktır. Bu problemleri tespit etmek için öğrencilere beşli likertformunda anket soruları hazırlanmıştır. Anket formunda; okulun bulunduğu coğrafi bölge,öğrencilerin cinsiyetleri, öğrencilerin öğrenim gördükleri sınıf, öğrencilerin öğrenimgördükleri bölüm, öğrenim görülen okulun uygulama oteli durumu ve en son çalışılan işletmetürü bağımsız değişken olarak ele alınmıştır. Bağımlı değişken olarak öğrencilerin stajmemnuniyetleri, stajın öğrencilerin mesleki gelişimlerine katkısı, okullardaki yabancı dileğitimi ile ilgili sorular yöneltilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin stajdan memnunolmadıkları kanısına varılmıştır. Sektör stajının öğrencilerin mesleki gelişimlerine katkısı ileilgili olarak öğrencilerin büyük bir bölümü, stajın öğrencilere olumlu yönde katkı sağlayacağıdeğerlendirmesinde bulunmuşlardır. Genel olarak öğrencilerin, okulda aldıkları meslekieğitimin staja katkısı ile ilgili değerlendirmelerine bakıldığında, stajın önemli katkı sağladığıgörülmüştür. Araştırmanın sonucunda ise, yapılan anketlerle ilgili elde edilen bulgular ortayakonmuş ve değerlendirmeler yapılmıştır. Öğrencilerin stajdan memnun olup olmadıklarıkonusunda verdikleri ifadeler değerlendirildi. Sonuç ve öneriler kısmında ise öğrencilerinvermiş oldukları yanıtlarla ilgili elde edilen bulgular yorumlandı ve öğrencilerinifadelerindeki şikâyetleri ve problemleri hakkında çözüm önerileri ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
Tamer KIRLIA Study About Meeting The Students Expectations of Vocational Apprenticeship Applied AtAnatolian Hotel Management And Tourism Vocational High SchoolABSTRACTThe study is composed of three parts. The first part covers vocational tourismeducation in general and vocational tourism education in Europe. The second part coversAnatolian Hotel Management and Tourism Vocational High Schools. The third part coversthe study towards student receiving education at these schools. The study employscorrelational survey method. In the study, a questionnaire was applied including statementsregarding sectoral practice of Anatolian Hotel Management and Tourism Vocational HighSchools. Data obtationed through the questionnaire were analyzed. Hyphotheses stated weretested through Variance and t-tests. The objective of this study is to investigate into theproblems faced by the students of 11th and 10th grade at Anatolian Hotel Management andTourism Vocational High Schools during their apperenticeship. In order to delect theseproblems a qestionnaire was prepared at Likert 5-scale. n the questionnnaire form. thegeographical location of the school, gender of students, grade of students, department ofstudents, the application hotel of the school and the establishment for which they practiseapprenticeship werw regarded as independer variables. As a dependent variables, thequestions relatedto the students? satisfaction with apprenticeship, the contribution ofaprenticeship to the students vocational development and item related to foreing languagetraining at school were asked. As the result of the study, it was concluded that students werenot pleased with vocational apprenticeship. Related to the contribution of apprenticeship tothe students; vocational development, most of them stated that it would have a positivecontribution. Generally, when we consider the students? evoluation related to the contributionof vocational training to their apprenticeship, it?s concluded that the apprenticeshiphas givenan important contribution. Findings were stated through the questionnaires and assesmentswere put forward. The statements have been taken into account. In results andrecommendations part, the finding obtaired has been judged and solution to the problems havebeen put forward.