Hazır giyim sektöründe yönetim bilgi sisteminin kullanım durumuna dayalı yeni yönetim alt bilgi sistemi vekullanıcı eğitim program modeli
New management information system based on the circumstences of the usage of management information systems in ready-made clothing sector and user training program model
- Tez No: 191066
- Danışmanlar: PROF. SEVİL KİŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Eğitim ve Öğretim, Giyim Endüstrisi, Information and Records Management, Education and Training, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Hazır giyim, yönetim, bilgi sistemleri, Ready to wear, management, information systems
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
HAZIR G Y M SEKTÖRÜNDEYÖNET M B LG S STEM N N KULLANIM DURUMUNA DAYALIYEN YÖNET M ALT B LG S STEM VEKULLANICI EĞ T M PROGRAM MODELBaşak BOĞDAYÜlke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan, hazır giyim sektörünün gün geçtikçegeliştirilmesi ve uluslar arası pazarda istikrarlı olarak rekabet edilmesi için bilgi ve teknolojikgelişmelere entegre olmak zorundadır.şletmelerdeki olması muhtemel belirsizliklerin çeşitli riskleri de beraberindegetireceği kaçınılmaz bir durumdur. Bu koşullar altında, rekabet gücünü korumak vegeliştirmek isteyen, işletme yöneticilerinin kullandığı teknolojik yardımcıların önemi çokbüyüktür.Bu araştırmada, işletme bölümlerinin iş süreçlerini yönetmelerini sağlayan, verimliliğiarttıran, sistematik arşivlerinin yapılmasına imkan veren yönetim bilgi sistemleri detaylıolarak tanıtılmış, bu sistemin hazır giyim sektöründe istifade alanları incelenmiştir.Araştırmada, tarama modeline dayalı betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır.Araştırma evreni, Ankara ve Eskişehir illerinde erkek dış giyimi üreten işletmeleroluşturmaktadır. Anketlerle 22 işletmeye ulaşılarak veriler elde edilmiştir.Elde edilen bulgulardan bazılarının özeti aşağıda verilmiştir.1. Türkiye'deki hazır giyim işletmelerinin, bilgi sistemine kullanma durumu henüz gelişmeaşamasındadır.2. şletmeler bilgi teknolojileri hakkında gerekli bilgiye sahip değillerdir. Bu nedenleyönetim bilgi sistemini her bölümde kullanılmaktadır veya kullanılıyorsa etkinkullanıldığı için yeterli verim alınamamaktadır.3. Yönetim bilgi sistemi kullanan ve kullanacak olan işletmeler; yönetim bilgi sistemininfarklı işletim sistemlerinde çalışması ve sistem yazılımının bilgi ihtiyaçları analizinedayandırılması, yönetim bilgi sistemi yazılımında oluşan hataların analiz ve tasarımaşamasında belirlenmesi, yönetim bilgi sistemiyle arşivlemenin yapılması ve sistemdekideğişikliklerin tek elden yapılması , yönetim bilgi sistemine ilgili kişilerin ulaşabilmesi,yönetim bilgi sisteminde form ve rapor geliştirme olanağı bulunması, yönetim bilgisistemini yazılımının esnekliği gibi özellikleri yönetim bilgi sisteminin talep edilenözellikleri olarak belirlemişlerdir.Elde edilen veriler sonucunda hazır giyim işletmelerine, hazırlanan hazır giyimişletmelerinin yönetim bilgi sistemlerinin alt sistemi olan modelhane bilgi sistemi ve sistemineğitim program modeli önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
NEW MANAGEMENT INFORMATION SYSTEM BASED ON THE CIRCUMSTENCES OFTHE USAGE OF MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS IN READY-MADECLOTHING SECTOR AND USER TRAINING PROGRAM MODELBaşak BOĞDAYReady-made clothing sector, which has an important place in the economy of thecountry,has tobe integrated to science and technology if it is to be improved and challengingin the international bazaar day by day.The possible risks of the unpredictable situations are the side effects is thecompanies.The technological asistans that the managers use are very important companies.In these investigations,management intelligence ssystems which ables the managingdepartments inside procedures to be managed,systematical archiving to be done areintroduced particularly,the benefits of these systems on clothing sector ; are investigated.Sweeping model descriptive method is used for investigating in the investigatipn.Investigation universe consists of the companies that produce men wear in Ankara andEskişehir. 22 companies are reached through to gather information in the polls.The gathered info summary is bellow :1. The information system usage of the clothing companies in Tırley is on the brink ofimprovement.2. Companies don?t have therequired info about the information systmes.That?s why themanaging information system isn?t used everywhere or if it?s,then no efficiency isgained.3. The companies that use or is going to use the management information system havedeclared the requirements of the management information system as ; processing indifferent operating systmes,defend the system software on the requirements,detectingthe mistakes that come up in the system on designing part,archiving by using thesystem and making the changes single handedly , accessibility of the system by therelated personel,form and report construction avalibility and the flexibility of systemssoftware.In conclusion of the gathered info , the prototype information system is offered to theclothing companies.