İlköğretim hayat bilgisi sosyal bilgiler müfredatlarının tarih konularında eğitim materyali olarak resmin kullanılması
The The use of pictures as education materials in history subjects of natural science and social studies in elementary education
- Tez No: 191067
- Danışmanlar: PROF.DR. REFİK TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Sosyal Bilgiler ve Hayat Bilgisi Müfredatı, DersKitabı, Görsel Materyaller, Elementary Education Natural Science and Social Studies Curriculum, Student Book, Visual Education Material
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
İLKÖĞRETİM HAYAT BİLGİSİ SOSYAL BİLGİLER MÜFREDATLARININTARİH KONULARINDA EĞİTİM MATERYALİ OLARAK RESMİNKULLANILMASIÖZETAlan araştırması niteliğini taşıyan bu çalışma; giriş, ilgili araştırma ve kavramsalçerçeve, yöntem, bulgular ve yorum, sonuç ve öneriler olmak üzere beş ana bölümdenoluşmuştur.Bu çalışmanın amaç ve alt amaçlarına ulaşmak için sorulan sorulara cevapbulabilmek için ilgili yayın ve araştırmalar taranmıştır. Elde edilen bulgular ışığında MilliEğitim Bakanlığı müfredatlarına göre hazırlanmış İlköğretim Hayat Bilgisi ve SosyalBilgiler ders kitaplarından seçilenlerin Tarih üniteleri alt amaçlara ulaşmak için sorulansorular çerçevesinde incelenmiştir. Çıkan bilgiler bilimsel yönteme uygun yorumlanmıştır.Veri toplama aracı olarak İlköğretim Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler derskitaplarının Tarih ünitelerindeki resim, fotoğraf, minyatür, gravür ve karikatürün dağılımısınıflara göre tablo üstünde gösterilmiş, ders kitaplarında nasıl kullanıldıkları ve nasılkullanılması gerektiği ile ilgili önerilerle araştırma tamamlanmıştır.Araştırmanın sonucunda ilköğretim Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler derskitaplarının tarih ünitelerinde kullanılan resim, fotoğraf, minyatür ve gravürlerin metniyansıtmadığı, ünite hedeflerine dikkat edilmediği, öğrencilerin ilgisini çekecek düzeydeolmadığı, resimlerin birbirlerini tamamlar nitelikte olmadığı, sayfa düzeni, baskı kalitesi,renk uyumu açısından bilimsel ölçülere uymadığı görülmüştür. Genel olarak yayınevlerifarklı olmasına rağmen ders kitaplarında aynı resimlerin kullanıldığı, aynı yayınevininfarklı düzeylerdeki sınıflarda ayna konularda aynı resimleri kullandıkları belirlenmiştir.Karikatürün hiçbir ders kitabında kullanılmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE USE OF PICTURES AS EDUCATION MATERIALS IN HISTORYSUBJECTS OF NATURAL SCIENCE AND SOCIAL STUDIES IN ELEMANTARYEDUCATIONABSTRACTThis work supporting the characteristic of research on the field consist of five mainparts as introduction, the relevant work and conceptual limit, method, findings andinterpretation, conclusion and suggestions.The relevant publications and works were scanned to find the answers of thequestions asked to reach the aim and subaim of this work. The light of the discoveriesfound, the chosen ones from the books of Elementary Education Natural Science andSocial Studies preperad according to the curriculum of Ministry of Education were studiedthanks to the questions asked to reach the subaims of history units. The interpreted dataswere explained in appropriate for scientific method.As a means of datum collecting, the distribution of photograph, picture, miniature,gravure and caricature in the units of history in the books of Elementary Education NaturalScience and Social Studies were showed above the table according to classes, this workwas completed with the difficulties in application and suggestions to remove difficulties.At the end of the research it was seen that the photographs, pictures, miniatures,gravures and caricatures used in the units of history in the books of Elementary EducationNatural Science and Social Studies don?t show the text, don?t pay attention to the aims ofthe unit, don?t attract the students attention, pictures don?t complete each other in quality,don?t adapt to scientific criterion in page order, printing quality and colour harmony. It wasdesignated that, in general, although the publishing houses are different, there are the samepictures in books and the same publishing house used the same pictures to the samesubjects in different classes. It was determined that carricature isin?t used in any books.