TKP'den TİP'e Sol Kemalizm: MDD Örneği
Left Kemalism from Turkish Kominnist Party to Turkish Labour Party: The model of National Democratic Revolutıon
- Tez No: 191286
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYHAN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Kemalism, socialist revolution, national development revolution, anti-imperyalism.ii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖzetBu çalışmada 1960'larda 1970'lerin başında Türkiye siyasetinin önemli birbileşeni olan Milli Demokratik Devrim (MDD) tezi ve bu tez etrafında şekillenenhareket tarihsel süreçte etkilendiği akımlar göz önüne alınarak incelenmeyeçalışılmıştır. 1920'lerden 1970'lere belli başlı sol akımların benimsediği ortak tezleredikkat çekilmiş, tarihsel süreçte solun Kemalizmle ilişkisinin izi sürülmüştür. Birincibölümde MDD'nin siyasi perspektifi Kemalizmle kurduğu ilişkinin niteliği,milliyetçiliği, anti-emperyalizmi, Doğuculuk vurgusu ve iktidar stratejisi ele alınarakincelenmiştir. kinci bölümde, 1920'ler ve 1930'larda solla ilişkilendirilebilen ikiakım TKP ve Kadro'dan MDD'nin neyi miras aldığı, üçüncü bölümde ise 1960'larsolunun iki önemli bileşeni Yön hareketi ve T P'in MDD'yle ilişkisi ele alınmıştır.Türk modernleşme deneyiminin özellikleri sol hareketin Kemalizmle kurduğuilişkinin niteliği konusunda fikir vericidir. Sonuç olarak belli başlı tüm sol akımlarınortaklaştığı zemin Kemalizmdir.Kavramsal Çerçeve: Kemalizm, sosyalist devrim, milli demokratik devrim,anti-emperyalizm.i
Özet (Çeviri)
ngilizce Özet (Summary)This study aims at analysing the National Democratic Revolution (NDR)thesis which was one of the most important components of Turkish politics at 1960sand the begining of 1970s and the political movement formed by it taking intoconsideration does streams which influenced by in the historical process. Its drawnattention to the common thesis adapted by the Turkish leftist movement from 1960sand 1970s and the relationship between the Kemalist and leftist movements has beentraced in the historical perspective.In the first this study, its tried to be explored the political perspective of NDR,the quality of its relationship with Kemalism, its nationalism, its anti-imperyalism, itseast impression emphasize and power strategy. In the second part, its tried find outwhat has been inheritated by NDR from does movements associated with the thatsuch as TKP (Turkish Communist Party) and the Kadro movement at the 1920s and1930s. In the last part and third part of study ıts discussed the relationshp betweenNDR two important components Turkish politics the Yön movement and T P(Turkish Worker Party).Consequently general aspect of Turkish modernization experience inspriesabout the nature of relatonship between the Turkish leftist movement andKemalism.Infact the common nominator of the leading current of Turkish politics inthe Kemalism.