AR-GE işbirliklerinde güven: Ankara'daki teknoparklarda faaliyet gösteren işletmelerde bir araştırma
Trust in the R&D collaboration: A research on companies activate in techno-parks of Ankara
- Tez No: 191294
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZLEM ÖZKANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güven, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Ar-Ge şbirlikleri, Ar-Ge şbirliğiBiçimleri, Ar-Ge şbirliği Nedenleri, Trust, R&D Collaboration, Technology Development Zones, R&D CollaborationForms, R&D Collaboration Reasons
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Reyhanoğlu, Metin, Ar-Ge şbirliklerinde Güven: Ankara'daki Teknoparklarda FaaliyetGösteren şletmelerde Bir Araştırma, Doktora Tezi, Danışman: Doç. Dr. Özlem Özkanlı, 231 s.ÖZETÇalışmanın temel amacı, ar-ge işbirliklerinin, güven bağlamında incelenmesi ve `işbirliğinedenleri' ile `proje değerinin' güven aracılığıyla `işbirliği biçimine' etkisine dayanan, bir modelönerisi sunmaktır. Bununla birlikte, ar-ge işbirliği nedenleri, projeye verilen değer ve güveninkarşılıklı etkileşimlerini ve bunların demografik değişkenlerle olan ilişkisini saptamak, çalışmanındiğer bir amacını oluşturmaktadır. Çalışma, 2006 Bahar döneminde, Ankara'daki teknoparklarda(ODTÜ, Ankara Cyberpark ve Hacettepe Teknoloji Geliştirme Bölgeleri) bulunan işletmelerüzerinde yapılmıştır.Model kapsamında, ar-ge işbirliği yapan işletmelerin en fazla ar-ge ilişkisindebulundukları kurumlara olan güveninin, işbirliği nedenleri ve proje değerinin işbirliği biçimineolan etkisinde aracı değil aksine, kolaylaştırıcı rol oynadığı bulunmuştur. Örgütlerarası ilişkilerdesadece bilişsel güven türlerinin olacağı yönündeki tahminlere karşın, kişisel ilişkilerin hakimolduğu duyuşsal güven türleri de çıkmıştır. `En yoğun işbirliğindeki kurumun' dikkate alınmasıgerektiği belirtildiği halde, güven düzeyi yüksek çıkmamıştır. şbirliği süresi ile güven boyutları(dürüstlük, ortak değer, yeterlilik, güvensizlik ve şöhret) arasında olumlu, ama zayıf bir ilişkibulunmuştur.şletmelerden ar-ge işbirliği yapanların teknoparktaki faaliyet sürelerinin, yapmayanlaragöre daha yüksek olması, teknoparkların işletmelerarası `işbirliği oluşumu' ve `işbirliği kültürüne'katkı sağladığını göstermektedir. Ar-ge işbirlikleri arasında sözleşmeye dayalı işbirlikleri sayısı,sermaye temelli işbirliğine göre daha yüksektir. Teknoparktaki ofislerini ar-ge birimi olarakyapılandırmış olan işletmelerin, en fazla işbirliğinde oldukları kurumlarla olan ar-ge işbirliğisüresi; teknoparktaki birimlerini merkez ofisi şeklinde yapılandırmış işletmelerinkinin yaklaşık ikikatıdır. şletmelerde araştırmacı ve ar-ge'ye ayrılan pay arttıkça, ar-ge işbirliği süresi ve projesayısı düşmektedir. Ayrıca, işletmelerin yaşı, teknoparktaki faaliyet süresi arttıkça, en fazlaişbirliğinde oldukları kurumlarla olan işbirliği süresi de artmaktadır. şletmenin yaşı ve en fazlaar-ge işbirliği yaptığı kurumla olan işbirliği süresi arttıkça, bu kurumla projede bulunma sayısı daartmaktadır.
Özet (Çeviri)
Reyhanoğlu, Metin, Trust in The R&D Collaboration: A Research On Companies Activate inTechno-Parks of Ankara, Doctorate?s Thesis, Advisor: Assoc. Prof. Dr. Özlem Özkanlı, 231 p.ABSTRACTThe main aim of this thesis is to study R&D collaborations in the term of trust, and tosuggest a theoretical model, which depends on how to be influenced R&D collaboration formsby reasons of collaboration and project value regarding to trust. Furthermore, the other aims ofthis research are to determine the relationship among the reasons of collaboration, project value,trust reciprocally and between these and demographic variables. The survey was conducted oncompanies where are in Techno-parks of Ankara (ODTÜ, Ankara Cyberpark and HacettepeTechnology Development Zones) in the spring of 2006.From the theoretical model, it is established that collaboration reasons and project valueinfluence R&D collaboration forms by the trust, as a moderator instead of a mediator. In spite ofestimation of only cognitive trust between organizations, in the study affective trust typesdominated by personal relations also are determined. Although it is stated to take `the densestcollaborated establishment? into consideration, it is found that the trust level is not so high. Also,it is observed a positive weak relation between duration of collaboration and trust types (honesty,common value, competence, distrust and goodwill).Since the activity duration of companies which are in R&D collaboration is higher thanthose are not in R&D collaboration, techno-parks contribute to the formation collaborationbetween organizations and `collaboration culture?. The number of contractual partnerships ishigher then the number of equity ownership. The duration of R&D collaboration of R&D unitsof companies is twice higher then the duration of those collaboration of companies which havecentral offices in techno-parks in the means of the densest collaborated organization. Thenumber of researcher and R&D budget increases whereas the duration of collaboration andnumber of projects decreases. There are the positive significant relation between the duration ofcollaboration of the densest collaborated organization and companies? age and also between theduration of collaboration and the duration activity at techno-park. When companies? age andthe duration of collaboration increase, the number of project of companies increases.