Üniversitelerin hazırlık sınıflarında, orta düzeyde, üç aşamalı yaklaşım modeli içinde, okuma öncesi, okuma esnası ve okuma sonrası etkinliklerinin önemi üzerine öğretmen ve öğrenci görüşleri
Teachers' and students' opinions on the significance of pre-reading, while-reading and post-reading activities through the three phase approach at the intermediate level in universities' preparatory classes
- Tez No: 191388
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ARİF SARIÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma, Okuma Stratejileri, Şema Kuramı, Üç Aşamalı YaklaşımModeli, Okuma öncesi Etkinlikleri, Okuma Esnası Etkinlikleri, Okuma SonrasıEtkinlikleri, Reading, Reading Strategies, Schema Theory, Three Phase Approach, Pre-Reading Activities, While-Reading Activities, Post-Reading Activities
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
ÖZÜNİVERSİTELERİN HAZIRLIK SINIFLARINDA, ORTA DÜZEYDE, ÜÇAŞAMALI YAKLAŞIM MODELİ İÇİNDE, OKUMA ÖNCESİ, OKUMA ESNASIVE OKUMA SONRASI ETKİNLİKLERİNİN ÖNEMİ ÜZERİNE ÖĞRETMEN VEÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİBİRİNCİOĞLU, EvrimYüksek Lisans TeziYabancı Dil Öğretimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Arif SARIÇOBANAğustos, 2006, 272 sayfaBu araştırmanın amacı, üniversitelerin hazırlık sınıflarında, orta seviyede,okuma öncesi, okuma esnası ve okuma sonrası etkinliklerinde öğretmen ve öğrencitercihlerini belirleyip, istek ve beklentilerin birbirini karşılayıp karşılamadığını tespitetmektir. Bu çalışmada, okuma etkinlikleri üç aşamalı yaklaşım modeline göreincelenmiştir. Öncelikle okuma, şema kuramı ve okuma stratejileri, daha sonra ise üçaşamalı yaklaşım modeli ve bu modele göre okuma etkinlikleri ayrıntılı bir şekildeele alınmıştır.Çalışmaya, okuma etkinlikleri anketlerini cevaplayarak, Ankara Üniversitesive Hacettepe Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulunda, orta seviyede, 2005-2006 öğretim yılında hazırlık sınıflarına devam eden öğrenciler ile bu öğrencilerinokuma derslerini yürüten öğretmenler katılmışlardır.Anketlerden elde edilen veriler üzerinde SPSS olarak adlandırılan istatistikûinceleme programı kullanılarak istatistikû inceleme yapılmıştır. Bu incelemesonucunda, okuma etkinlikleri ile ilgili öğretmen ve öğrenci tercihlerinin çok farklıolduğu ve istek ve beklentilerin birbirini karşılamadığı ortaya çıkarılmıştır. Sonuçolarak, okuma derslerindeki başarı ve verimi arttırmaya yardımcı olmak içinöğretmenlere önerilerde bulunulmuş ve örnek ders planları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTEACHERS? AND STUDENTS? OPINIONS ON THE SIGNIFICANCE OF PRE-READING, WHILE-READING AND POST-READING ACTIVITIES THROUGHTHE THREE PHASE APPROACH AT THE INTERMEDIATE LEVEL INUNIVERSITIES? PREPARATORY CLASSESBİRİNCİOĞLU, EvrimM.A. ThesisForeign Language TeachingThesis Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Arif SARIÇOBANAugust, 2006, 272 pagesThis study aimed at researching the teachers? and students? preferences onpre-reading, while-reading and post-reading activities and determining whetherthese activities serve the needs of both the students and the teachers. In this study,reading activities are researched through the three phase approach. First, reading,schema theory and reading strategies, then the three phase approach and the readingactivities through the three phase approach are examined in a detailed way.The students who continued the preparatory classes in 2005- 2006 Academicyear in Ankara University and Hacettepe University, School of Foreign Languagesat intermediate level and the teachers who lectures on reading in these classesparticipated in this study by filling the reading activities inventory.The data obtained from the inventory were analyzed via the statical analysisprogramme which is called SPSS. The results of this analysis indicated that there is abig difference between the teachers? and the students? preferences on readingactivities and they do not serve the needs of neither the students nor the teachers. Asa result, some suggestions and lesson plans are given in order to help increase thesuccess in reading classes.