Halkla ilişkiler ve etik
Public relations and ethics
- Tez No: 191431
- Danışmanlar: PROF.DR. KORKMAZ ALEMDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler ve etik, halkla ilişkiler meslek ilkeleri, etik bilgisi, Public relations, ethics, principles of the profession of publicrelations, knowledge of ethics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Her meslekte olduğu gibi, halkla ilişkiler mesleğinde de mesleği geliştirme,meslek üyeleri arasında birliği sağlama, mesleğin etik ilke ve değerlerçerçevesinde icra edilmesini sağlama, meslek üyeleri ve toplum için yararlıbir meslek olma, mesleği onurlu ve saygın konuma ulaştırma hedeflerigeçerlidir. Bu amaç doğrultusunda başta halkla ilişkiler dernekleri olmaküzere, meslek üyelerine büyük görev düşmektedir. Mesleki uygulamalardaetik ilkelerin gözetilmesi, meslek ahlakı bilinciyle hareket edilmesigerekmektedir. Her meslek üyesi, mesleğin bulunduğu konum ile anıldığıgibi; davranışlarıyla da mesleğin saygınlığını etkileyebilecek potansiyelesahiptir. Bu nedenle her üyenin meslek onurunu gözetecek biçimde, ilkelerebağlı davranması beklenmektedir.Halkla ilişkiler meslek ilkeleri mevcut olmasına rağmen, uygulamada etiksorunlarla karşılaşılmaktadır. Bireylerin etik dışı yollara başvurmalarındaçok çeşitli nedenler olsa da, pek çoğunun kökeninde bilgisizlikbulunmaktadır. Bunu aşmak ise eğitimle mümkündür. Doğru düzenlenmişetik eğitimi; bireylere akıl yürütme yoluyla ideal olanın üzerinekurulabileceği ilkelere ulaşmayı öğretecek, meslek ve insan onuruna uygundavranmayı benimsetecektir.Özlüce söylemek gerekirse, meslek ilkeleri eylemleri uzaktan yönlendirmegücünde değildir. Bu nedenle bireylerin ilkeler çerçevesinde davranmayıistemelerini sağlamak esastır. Bu ise etik eğitimi ile mümkündür. Etik bilgisiile donanmış halkla ilişkiler uzmanları, meslek ilkelerine bağlı davranmayıseçecek, uygulamalarında etik ilkeleri gözetecek, meslek onuruna uygundavranacaktır.
Özet (Çeviri)
Enhancing the profession, providing unity among the members of theprofession, providing an atmosphere in which the profession is beingexecuted within the framework of ethic principles and values, making theprofession a beneficial one both for the society and also for the members ofthat profession, and making it an honorable and respectful profession; suchobjectives are important for every profession as well as public relations.Within the framework of this aim, primarily the public relation associationsand members of this profession play a very important role at this point. It isquite essential that one respects the ethic principles in the professionalimplementations and one acts with consciousness of professional ethics.Each member of the profession has the potential to affect the future of theprofession and they are well known with the position of their own profession.Therefore every member is supposed to behave accordingly with theprinciples and to respect the honor of the profession.Even tough ?public relations? has its own principles; problems are still beingfaced in the implementation. The reason why people are choosing immoralways lies under the problem of ignorance. Getting over this problem is onlypossible with education. A proper education of ethics will teach individuals toreach the ideal principles and make them behave accordingly with the honorof the profession.To sum up, the principles of the profession are not powerful enough toremote-control the actions. For this reason it is essential to make individualswant to behave within the framework of the principles. This will be possiblewith the education of ethics. The public relation experts, equipped with theknowledge of ethics will prefer to be loyal to the principles of the professionwill respect to the ethic principles and will behave as the professional honorforesees.This study underlines that; knowledge of ethics will increase loyalty to theprinciples of the profession during the implementation of public relations.