The English language needs of students at English medium universities from the perspectives of content teachers
İngilizce kullanım ortamında alan öğretim elemanlarının öğrencilerin dil yeterliliği ile ilgili beklentileri
- Tez No: 191660
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEYLA ILGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Amaçlı İngilizce, Akademik Amaçlı İngilizce, İhtiyaç Analizi, Yabancı Dille Eğitim, Alan/Bölüm Öğretmeni
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, İstanbul Bilgi Üniversite'sindeki lisans öğrencilerinin Akademikİngilizce Dil İhtiyaçları araştırılmıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi İngilizce eğitim verenbir üniversitedir ancak daha önce yapılmış araştırmalar göstermiştir ki sınıf içiuygulamada çok az öğretim elemanı sadece İngilizce kullanmaktadır (Schroeder, 2004).Bu nedenle, bu çalışmanın ikinci amacı, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde farklıbölümlerde eğitim vermekte olan alan öğretmenlerinin yüksek öğrenimde yabancı dilleeğitim konusundaki görüşlerini almaktır.Çalışmada aşağıdaki sorular araştırılmıştır:1. Istanbul Bilgi Üniversite'sinde farklı bölümlerde lisans eğitimine devametmekte olan öğrencilerin alan öğretmenlerinin görüşüne göre, Akademik İngilizce dilihtiyaçları nelerdir?2. Alan öğretmenlerinin görüşüne göre, farklı bölümlerdeki öğrenciler içinhangi dil becerilerine öncelik verilmelidir?3. Alan öğretmenlerinin Yüksek Öğrenimde yabancı dille eğitim konusundakitutumları nelerdir?Bu çalışma için gerekli olan veri, halen İstanbul Bilgi Üniversite'sinde farklıfakültelerde görev yapmakta olan alan öğretmenlerinden toplanmıştır. Bu amaçla biranket hazırlanmış ve 200 alan öğretmenine dağıtılmıştır. Cevaplanmış olan 90 ankete,frekans ve yüzde analizi, Ki-kare testleri ve varyans analizi uygulanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki alanöğretmenlerinin büyük bir çoğunluğu bölümlerindeki öğrencilerin akademikçalışmalarında İngilizce'nin önemli olduğuna dair ortak bir karara varmıştır. Farklıbölümlerdeki ihtiyaç analizi sonuçları göz önüne alındığında, yabancı dilprogramlarında öncelik verilmesi gereken İngilizce dil becerisinin `Okuma' ve `yazma'olduğuna karar verilmiştir. Ancak diğer dil becerilerinin de gerekli olduğunu belirtenbölüm hocaları oldukça yüksek sayıda olduğu ortaya çıkmıştır.Yüksek Öğrenimde yabancı dille eğitim konusunda, alan öğretmenlerininbüyük bir çoğunluğunun alan derslerinde Türkçe ve İngilizce'yi birlikte kullandıkları vebundan memnun oldukları belirtilmiştir. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki alanöğretmenlerinin büyük bir çoğunluğu lisans eğitiminin İngilizce yapılmasınınöğrencilerin İngilizce dil becerilerindeki yetersizlik yüzünden mümkün olmadığınıbelirttikleri de gözlemlenmiştir.Alan öğretmenlerinin bakış açısından, farklı bölümlerde eğitim görmekte olanlisans öğrencilerinin akademik İngilizce dil ihtiyaçlarını belirleme amacıyla yapılan birçalışma, gelecek yıllarda yapılacak müfredat geliştirme çalışmalarına sağlam bir temelteşkil edecektir. Bu çalışmadan elde edilen veriler, var olan müfredatlar üzerinde gereklideğişiklikleri yapmak veya farklı bölümlerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak yenimüfredatlar geliştirmek için kullanılabilir. Ayrıca, bu çalışmanın sonuçları, yabancı birülkede, anadili İngilizce olmayan akademisyenlerin eğitim alanında İngilizce'nin rolüüzerine düşüncelerini yansıtacak ve benzer araştırmalara bilimsel veri oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the Academic English language needs of students atIstanbul Bilgi University (IBU) through the perspectives of their disciplinary teachers.IBU is a English-medium university, therefore, the secondary aim of this study was todetermine the attitudes of disciplinary teachers towards English-medium instruction atthe tertiary level. This study attempted to answer the following research questions:1. What are the Academic English language requirements of students studyingin different departments at IBU through the perspectives of their content teachers?2. Which skills should be given priority for the students of different disciplinesaccording to the English language use requirements of content teachers,?3. What are the content teachers? attitudes towards English-medium instructionat the tertiary level?Data were collected from the disciplinary teachers currently working in eightdifferent faculties at IBU. In order to collect data, a questionnaire was prepared anddelivered to 200 disciplinary teachers. The 90 completed questionnaires were analyzedusing descriptive statistics, Chi-square tests, ANOVA tests, and Crosstabs analysis formultiple comparisons among departments.The results of the study revealed that most of the content teachers at IBU agreeon the importance of English in the academic studies of learners. Nevertheless, when theresults concerning the Academic English requirements of different disciplines wereconsidered, `reading? and `writing? was shown to be the required skill given mostpriority. When the data results about English-medium instruction were evaluated, it wasconcluded that most of the content teachers at IBU prefer to use both Turkish andEnglish in classroom practices and are pleased with this.An investigation of the academic English language needs of students through theperspectives of disciplinary teachers may provide a sound basis for curriculum renewalprojects in the future. Through this study, current curriculum may be modified andspecific needs-based curricula may be implemented for different departments.Moreover, the results of this study may provide empirical insights into the ways thatnon-native English speaking scholars in one country view the role of English ineducational domain.Key Terms: English for Specific Purposes (ESP), English for AcademicPurposes (EAP), Needs Analysis, English-medium Instruction, Disciplinary/ContentTeachers.