Annemarie Schimmel'in hayatı, eserleri,tasavvuf ve mutasavvıflar hakkındaki görüşleri
Annemarie Schimmel her life, works and views on sufism and the sufis
  1. Tez No: 191835
  2. Yazar: FATMA PADAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM DÜZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bibliyografya, Din, Tarih, Bibliography, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: slam Tasavvufu, slam, Mevlana, sufi, hal, makam, Hallac, bnü'l Arabû, Gazzali, Schimmel
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZETÇok genç yaşlarda slam kültürü ve sanatına ilgi duyan ve bu alanda önemliçalışmaları bulunan ünlü oryantalist Annemarie Schimmel, son yüzyılın üretken bilimadamlarındandır. Onun diğer oryantalistlerden farkı, slam kültürünü kendi içinden veönyargılardan uzak bir şekilde tanıması ve Batı'ya olduğu gibi aktarmasıdır. O yüzdenSchimmel'i sadece oryantalist olarak nitelemek haksızlık olur. O, yalnızca zengin Doğukültürünü incelememiş, bu kültürle ilgili Batı'da oluşan önyargıları düzeltmek için hayatınınsonuna kadar çalışmıştır.Schimmel'in verdiği bilgiler, kuru bilgiden uzak, içselleştirilmiş bir yaşantıyla ortayaçıkan ilmi hakikatlerdir. Tasavvufa dıştan değil içten bakabilen Schimmel, tüm hayatını ilme,irfana, sanata, dinlerin metafizik hakikatlerine ve tasavvufa adamış, bu uğurda hiç bıkmadanusanmadan çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe well-known orientalist, who had been interested in Islamic Arts and culturesince her early age and compiled several works on these subjects, Annemarie Shimmelwas one of the most prolific writers oh the 20th century. She differs from otherorientalsits lies in her objective analises of Islamic culture as one can expects from aninsider. She tried to represent Islam in Western circles as it is. Therefore, it is difficult todescribe her as orientalist. She not only analyzed the rich Eastern Culture but also,throught her life, tried to correct the prejudices against this culture.Her knowledge about eastern culture is not a theoretical one; but rather it basedon her experience of this culture. In that sense, sha was an inseder. She devoted her lifeto knowledge, wisdom, art the methaphisical truth in religions and sufism. She tirelesslystudied on these issues.KEY WORDS: Islamic Mysticism, Islam, Maulana, Sufi, hal, makam, Hallaj, Ibn al-Arabû, Ghazzali, Schimmel1