Girişimcilik, kalkınma ve rekabet ilişkisi: Kütahya'da KOBİ'lerin girişimcilik profili
Correlation in between entrepreneurship, development and rivalry entrepreneurship profile of Small-Medium Enterprises in Kütahya
  1. Tez No: 191918
  2. Yazar: HASAN FEHMİ KİNAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERİÇ SUBAŞI ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Yenilik, Ekonomik Kalkınma ve Rekabet, Entrepreneurship, Innovation, Economic Development and Competition
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
iiYÜKSEK L SANS TEZ ÖZÜG R Ş MC L K, KALKINMA VE REKABET L ŞK SKÜTAHYA'DA KOB LER N G R Ş MC L K PROF LHasan Fehmi K NAYktisat Anabilim DalıAnadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eylül 2006Danışman: Yrd. Doç. Dr. Meriç SUBAŞI ERTEK NGirişimcilik, onsekizinci yüzyıldan başlayarak ekonomi literatürüne girmiş, etkileriniteknolojik gelişmelerin yaşama geçirilmesi yönünde göstermiştir. Özgürlükler vedemokrasi alanında yaşanan gelişmelere katkısı ise, en az yenilikler kadar önem taşır.Günümüzde, ulusal ekonomilerin yaşadığı konjonktürel sorunlar hızla yapısal sorunlaradönüşebilmektedir. Ekonominin genel dengesini sürdürülebilir kılmak, işsizliği gidermek,dış ticaret ve bütçe açıklarını azaltmak, girişimcilerin katkısıyla sağlanabilir. Nitelikligirişimcilik, başta eğitim olmak üzere, ekonomik ve toplumsal koşulların desteğiylegelişir. Gelişmekte olan ülkelerin en büyük sorunu, artan dış ticaret açıklarıdır. Busorunun giderilebilmesi için rekabet gücünün artırılması gerekmektedir. Rekabet gücü,yenilik yaratma kapasitesine bağlıdır. Yenilik yaratma, girişimcilik formasyonunun birparçasıdır. Girişimciliğin gelişmesi için sosyolojik koşullar hazırlanmalıdır. Devletlerinözendirici önlemler alması kadar, moral değerler ve hukuk güvencesi önem taşımaktadır.Girişimcilerin gereksinim duyduğu fırsatların başında, finansman olanakları yeralmaktadır. Finansal kuruluşlar, yenilik yapmak üzere yetenek sergileyen girişimcileridesteklemek zorundadır. Bunu sağlayamayan bir ulusal finans sisteminin geleceğitartışmalıdır. Girişimcilerin sayısını ve niteliğini artırmaya yönelen bir politikanın herşeyden önce, var olan girişimcileri yaşatma görevi bulunmaktadır. ç ve dış etkenlernedeniyle başarısız duruma düşme riski taşıyan girişimcilerin, yönetim zaaflarınıgiderecek önlemlere öncelik verilmelidir.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACT OF MASTERS THESISCORRELATION IN BETWEEN ENTREPRENEURSHIP, DEVELOPMENT AND RIVALRYENTREPRENEURSHIP PROFILE OF SMALL - MEDIUM ENTERPRISES IN KÜTAHYAHasan Fehmi K NAYDepartment of EconomicsAnadolu University, Graduate School of Social Sciences, September 2006Adviser: Dr. Meriç SUBAŞI ERTEK NEntrepreneurship has taken its place in economic literature since eighteenth century. Itshowed its affect in the application of technological innovations. Its contribution toimprovements in liberty and democracy domain is as important as the technologicalinnovations. Now a day, conjectural problems of national economies could rapidly convertinto structural problems. To maintain general equilibrium of the economy, to decreaseunemployment and to reduce trade and budget deficits, the help of entrepreneurs isneeded. Education is the most important factor in the development of qualifiedentrepreneurship. Moreover, backing of economic and social conditions is also necessaryfor qualification process. The most important problem of developing countries isincreasing trade deficits. The power of competitiveness depends on the capacity ofcreating innovations. To develop entrepreneurship, sociologic conditions should beprepared. Moral values and jurisprudence security are also as significant as precautionaryincentives of the state. The most important opportunity that entrepreneurs necessitate isfinancing facilities. Financial corporations should assist entrepreneurs who show talent tomake innovations. The future of national financial system which cannot supply thisassistance is controversial. Policies, devoted to increase number and quality ofentrepreneurs, should support existing entrepreneurs as an initial duty. Entrepreneurs, whohave the risk of being unsuccessful because of internal and external conditions, shouldgive priority to precautions dissolving administrative weaknesses.