1923'ten günümüze sosyo-politik durumun Türk resim sanatına yansımaları
The reflections of socio-politic issues in Turkish painting since 1923 to present
  1. Tez No: 192003
  2. Yazar: BAŞAK BUGAY
  3. Danışmanlar: PROF. AYDIN AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, Politik, Sosyal, Sanat, Ressam, Resim, Republic, Political, Social, Art, Painter, Painting
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Osmanlıİmparatorluğu'nda geliş batı ma hareketiyle birlikte Sanayi-ien lılaşıNefise Mektebi'nin kurulmasıbu kurumun içinde çağn gereklerine yanıverecek, tbiçimde resim, heykel ve mimari gibi alanlarda bilimsel bir eğ verilmesi, çağitim daşsanatları Osmanlı tarih sahnesine çın 'da kması sağnı lar.Cumhuriyet devrimleri ise, Türk sanat tarihi için ikinci bir milattı Yoğr. unideolojik ve kültürel yapılanma programıiçinde sanat, özel bir önemle ele alı r.nıyı ndaki cumhuriyetin temel hedefi, o tarihe kadar Paris veya Pera dıışnaKuruluş llarışsanatçı n ülke gerçeklerini tanı , böylece ülke sanatı n ulusal veçıkmamı ları ması nıözgün bir kimliğ kavuşe ması n sağnı lanması r.dı1950 sonrası takip eden yını llarda, devletin sanata desteğ giderek azalıi r.ıÜlke aydınları birlikte sanatçı n da devletle arası lı 50'li yı n başile ları açır. lları ndanitibaren liberalleş politikaları n hı kazanmasıülkede özel sektör girişme nı z , imlerini,dolayı yla özel galeri sayı nı rı Bu yeni yapısı sı artır. lanma, sanat alanı 1950'lerendaşgrupları çözülmesini, bununkadar varolan ve ortak bir amaç altı toplanmında nyerine bireysel söylemlerin ve bireysel çış n öne çıkıları kması getirir.nışCumhuriyet döneminde hüküm süren, ulusal sanat tartımaları sanatçı nve nıtoplumsal rolü gibi kaygı 1980'li yı dek sanat gündeminde varlıı sürdürür.ğnılar, llaraAncak 80'li yı sonrası genelde dünyada, özelde Türkiye'de yaşllar nda anan sosyo-ş ve kaygı n giderekekonomik, siyasal ve kültürel değ im ortamı tür tartıiş bu ma larıetkisini azaltması post-modern bir dünyada çok yönlü bir kaosun ortayana,çıkması neden olur.na
Özet (Çeviri)
Modern arts emerged in the Ottoman history in connection with thefoundation of the Sanayi-i Nefise Mektebi (School of Fine Arts), in line with thewesternisation movement under development by then, the contemporary studyprogrammes of painting, sculpture, architecture, etc. offered at the said institution,and the adoption of a scientific approach.Republican revolutions, on the other hand, constituted a secondmilestone for the Turkish history of art. Within the intensive ideological and culturalstructuring programme, art was handled with special care and attention. Main goalof the Republic during its years of foundation was to enable the artists, who had nothappened to visit any places but Paris or Pera, to recognise the facts of the country,and hence the domestic art to acquire a national and authentic identity.During the years following 1950, state?s support for art graduallydecreased. Along with the intellectuals of the nation, artists too became at odds withthe state. The acceleration experienced in the liberalisation policies beginning fromearly 50?s, gave rise to an increase in the number of the private-sector initiatives,hence, of the private art galleries. This new structuring resulted in the dissolution ofthe groups existing until 1950?s, which were gathered around a common purpose,followed by their being replaced by individual sayings and individual sallies.The concerns marked the Republican Era, such as the debates onnational art, and the social role of the artist, survived in the agenda of art until the1980?s; however, following the end of 80?s, the atmosphere of socio-economic,political and cultural transformation experienced worldwide in general, and in Turkeyin particular, caused such debates and concerns to abate gradually, and a multi-dimensional chaos to arise in a post-modern world.