İnme geçiren hastalarda akut dönemde tuzak nöropatisi sıklığı
Entrapment neuropathies in stroke patients followed at acute period
- Tez No: 192047
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİLDA TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İnme, tuzak nöropatisi, elektrofizyoloji, Stroke, entrapment neuropathy, electrophysiology
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
İnme kalp hastalığı ve kanserden sonra dünyada en sık görülen üçüncü ölüm nedenidirve morbiditenin ise en sık sebebidir. Son on yıl içerisinde, inme nedeniyle ölüm oranları tümdünyada oldukça azalmıştır ve bu nedenle morbiditeye neden olan inme komplikasyonlarınınönemi daha da artmıştır. Periferik nöropatiler inme komplikasyonlarının önemli bir kısmınıoluşturur. Bilekte median sinir nöropatisi, dirsekte ulnar sinir nöropatisi ve fibula başındaperoneal sinir nöropatisi en sık karşılaşılan tuzak nöropatileridir.Bu çalışmada, ağır hemiparetik (MRCâ¤2) hastalarda bilekte median sinir, dirsekteulnar sinir ve fibula başında peroneal sinir lezyonu gelişimi araştırıldı. Çalışmaya ağırhemiparezisi olan 20 inmeli hasta alındı. İnme sonrası ilk iki gün içerisinde ve birinci ayınsonunda periferik sinir iletileri çalışıldı. Hastaların tamamının inme sonrası ilk iki güniçerisinde yapılan sinir ileti çalışma sonuçları normaldi. Başlangıç elektrofizyolojik bulgularbirinci ayın sonunda elde edilen elektrofizyolojik bulgularla kıyaslanarak bilekte median sinir,dirsekte ulnar sinir ve fibula başında peroneal sinir nöropatisi gelişimi araştırıldı.Yirmi hastanın ortalama bir aylık takip süresinin sonunda yapılan EMG tetkiklerinde,paretik taraflarında; yedi hastada bilekte median sinir nöropatisi, beş hastada dirsekte ulnarsinir nöropatisi ve yedi hastada fibula başı düzeyinde peroneal sinir nöropatisi saptandı.Hastaların sağlam taraflarında ise; 3 hastada bilekte median sinir nöropatisi ve bir hastadadirsekte ulnar sinir nöropatisi tespit edildi. Ayrıca bir aylık takip süresinin sonunda paretiktarafta daha belirgin olmak üzere motor lifleri ön planda etkileyen aksonal nöropati saptandı.Sonuç olarak, tuzak nöropatisi ağır hemiparezisi olan hastaların özellikle paretiktaraflarında sık görülen bir komplikasyondur. Bu nedenle ağır hemiparezisi olan hastalardatuzak nöropati gelişme ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. İnme sonrası erken dönemderehabilitasyon programlarının uygulanması nöropati gelişimine bağlı oluşabilecek morbiditeyiazaltabilir.
Özet (Çeviri)
Stroke, after heart disease and cancer, is the third most common cause of mortality andis the most common cause of morbidity in the world. In the last decade, the mortality ratefrom stroke has declined and the importance of stroke complications which may causemorbidity, have increased. Peripheric neuropathies account an important amount of the strokecomplications. Median neuropathy at wrist, ulnar neuropathy at elbow and peronealneuropathy at fibular head are the most common entrapment neuropathies.In this study, we evaluated the occurence of median neuropathy at the wrist, ulnarneuropathy at the elbow and peroneal neuropathy at the fibular head in stroke patients whohad severe hemiplegia (MRCâ¤2). Twenty hemiparetic patients were included in the study.The initial nerve conduction studies were performed within two days after stroke onset andthe electrophysiological studies were repeated at the end of the first month. All of the patientsincluded in the study had normal inital nerve conduction studies. The initialelectrophysiological values and the values obtained at the end of firsth month were comparedto evaluate median nerve entrapment at wrist, ulnar nerve entrapment at elbow and peronealnerve entrapment at fibular head.Of 20 patients with severe hemiparesis, seven had median nerve neuropathy at thewrist, five had ulnar nerve neuropathy at the elbow and seven had peroneal nerve neuropathyat the fibular head on the hemiparetic sides at the end of the first month after stroke. On thehealthy sides, three patients had median nerve neuropathy, one had ulnar nerve neuropathyand none had peroneal neuropathy. An axonal neuropathy was found especially on thehemiparetic sides of the patients at the end of the firsth month after stroke.In conclusion, entrapment neuropathies are common in patients with severehemiparesis. These entrapment neuropathies must be taken in to consideration. Earlyrehabilitation procedures may decrease the rate of morbidity due to neuropathies.