Kalsiyum kanal blokerlerinin metabolizma düzeyindeki ilaç etkileşmeleri ve CYP3A4 izoenziminin önemi
The metabolic drug interactions of calcium channel blockers and significiance of CYP3A4 isoenzyme
  1. Tez No: 192062
  2. Yazar: FATİH KODALAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MÜMTAZ İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: CYP enzim sistemi, CYP3A4, ilaç etkilesmesi, kalsiyum kanalblokerleri, metabolizma, CYP enzyme system, CYP3A4, drug interaction, calcium channel blockers, metabolism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çoklu ilaç terapisi sırasında ilaç-ilaç etkilesmeleri nedeniyle beklenmeyen toksik etkilerolusabilir. Metabolizma düzeyinde meydana gelen etkilesimler ilaç etkilesmeleri içindeönemli bir yere sahiptir. CYP enzim sistemi çesitli alt ailelere ayrılmıstır. Bu alt aileler içindeen önemli enzim CYP3A4 izoenzimidir. Günümüzde kullanılan ve CYP'ler tarafındanmetabolize edilen ilaçların yaklasık olarak yarısı bu CYP tarafından metabolize edilmektedir.Endikasyonlarının çoklugu nedeniyle yaygın olarak kullanılan kalsiyum kanalblokerleri CYP3A4 tarafından metabolize edilmektedir. Bu yaygın kullanım nedeniylekalsiyum kanal blokerleri ile iliskilendirilen birçok etkilesme rapor edilmistir. Bu projedekalsiyum kanal blokerlerinin kendi aralarındaki ve diger ilaçlarla olan CYP3A4 düzeyindekiklinik açıdan önemli etkilesmeler incelenmistir.
Özet (Çeviri)
During multiple drug treatment unexpected toxic effects can be observed due to the drugdruginteractions. Interactions occuring at metabolism level have high significiance in druginteractions. CYP enzyme system responsible for metabolism of numerous drugs is divided toseveral subfamilies. The most important enzyme in these subfamilies is CYP3A4 isoenzyme.Almost half of the drugs currently used are metabolised by this isoenzyme.Calcium channel blockers are used widely in various indications are metabolised byCYP3A4. Due to the widespread usage of the drug significant number of interactions havebeen reported. In this project the clinically important interactions of calcium channel blockersbetween each other and other drugs have been studied at the CYP3A4 level.