Temporomandibuler eklem içsel düzensizliklerinde artrosentez uygulamasının rolü ve etkileri
The role and efficiency of arthrocentesis in temporomandibular joint internal derangements
- Tez No: 192063
- Danışmanlar: PROF.DR. REHA ŞÜKRÜ KİŞNİŞCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: TME, Artrosentez, Redüksiyonsuz Anterior Disk Deplasmanı, TMJ, Arthrocentesis. Anterior Disc Displacement Without Reduction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETTEMPOROMANDİBULER EKLEM İÇSEL DÜZENSİZLİKLERİNDEARTROSENTEZ UYGULAMASININ ROLÜ VE ETKİLERİTemporomandibuler eklem rahatsızlıkları toplumda azımsanmayacak ölçüde sıkgörülen ve neden olduğu ağrı ve disfonksiyon sebebiyle hastaların yaşam kalitesi vegünlük aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen komplike bir hastalıktır.TME disfonksiyonu olan hastaların ağrı ve fonksiyonel şikayetlerinin azaltılmasıiçin pek çok prosedür geliştirilmiştir. Ancak bunlardan pek azı minimal invaziv olarakkabul edilmektedirHerhangi bir hastalıkta cerrahi yaklaşımın amacı, hayat kalitesinin iyileştirilmesiile fonksiyonların en yüksek düzeyde onarımının sağlanmasıdır. Ancak, TMEhastalığından dolayı ağrısı olan hastaların çoğunda bu başarılamamaktadır.Artrosentez, TME' in akut ve kronik kapalı kilitlenmesi olması durumunda ilk adımdauygulanabilecek basit, minimal invaziv ve (uzun dönem sonuçlarına vekomplikasyonlarının az olmasına dayanarak) etkili bir tedavi yöntemidir.Redüksiyonsuz anterior disk deplasmanı nedeniyle ağrı ve disfonksiyon şikayetiile kliniğimize başvuran 2' si erkek 53' ü bayan toplam 55 hasta çalışmamıza dahiledilmiştir. Hastaların operasyon öncesi ve operasyon sonrası VAS, maksimal ağızaçıklığı ve ağrı anket skorları not edilmiş ve tedavi etkinliğinin değerlendirlmesiamacıyla kullanılmıştır. Daha önce konservatif tedavi görmelerine rağmen olumlusonuç alınamayan hastalara uygulanan artrosentez işleminin uzun dönem etkileri vesonuçları tartışılmıştır.Çalışmamızın sonuçlarına dayanarak komplikasyonlarının az olması, etkili, kolayve ucuz bir yöntem olması nedeniyle artrosentezin, daha invaziv ve pahalıuygulamalar gerektirebilen TME hastalıklarının tedavisi öncesinde uygulanabilecekmükemmel bir seçenek olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARYROLE AND EFFICIENCY OF ARTHROCENTESIS APPLICATIONS FORINTERNAL DERANGEMENTS OF TEMPOROMANDIBULAR DISORDERSTemporomandibular disorders are complex diseases which reduce life quality bycausing pain and dysfunction and affect daily activities in negative means, havefrequent occurrence in population.Various procedures are developed in order to reduce pain and functionalcomplaints of patients with TMJ dysfunction. However few of these proceduresare accepted as minimally invasive.For any disease treatment surgical approach?s goal is to increase life qualityand provide a high level repair of functions. But for most of patients who sufferfrom TMJ diseases, this can?t be succeeded. Arthrocentesis is a simple, minimallyinvasive and (depending on long term results and low complication rate) efficienttreatment method. Thus, arthrocentesis can be performed in acute and chronicclosed lock of TMJ as a first step procedure.2 male, 53 female in total 55 patients who referred to our clinic with pain anddysfunction related to anterior disc displacement without reduction, are included inour study. Preoperative and postoperative VAS, maximal jaw opening and VerbalPain Scale scores are recorded and used to evaluate efficiency of treatment. Longterm results of arthrocentesis procedure which was performed to previouslyconservatively treated patients with no improvement, are discussed.Arthocentesis can be a perfect prior choice for patients who require moreinvasive and expensive treatment types, because of its low complication rate,simplicity, efficiency and inexpensiveness.