Broyler hindi rasyonlarında maya kültürünün kullanımı
Usage of yeast culture in broiler turkey diets
- Tez No: 192064
- Danışmanlar: PROF.DR. SAKİNE YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Maya kültürü, etlik hindi, performans, kanparametreleri, immun sistem, Yeast culture, broiler turkey, performance, bloodparameters, immune system
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
38ÖZETBroyler Hindi Rasyonlarında Maya Kültürünün KullanımıBu araştırma, broyler dişi hindi rasyonlarına farklı düzeylerde mayakültürü (Saccharomyces cerevisiae) ilavesinin hindilerde verim özellikleri,bazı kan parametreleri, bağırsak içeriği pH ve viskositesi ve immunsistem üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmadahayvan materyali olarak toplam 48 adet 5 haftalık dişi palazkullanılmıştır. Deneme her biri 12 adet hayvandan meydana gelen 1kontrol ve 3 deneme olmak üzere toplam 4 grup halinde yürütülmüştür.Her grup 3 dişi palazdan oluşan 4 alt gruba ayrılmıştır. Birinci, ikinci veüçüncü deneme grupları rasyonlarına sırasıyla 1, 2 ve 3 g/kgdüzeylerinde maya kültürü (Diamond V ?XP?, Saccharomycescerevisiae) ilave edilmiştir. Deneme 10 hafta sürdürülmüştür.Araştırma sonunda rasyonlara farklı düzeylerde ilave edilen mayakültürünün hindilerde canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi veyemden yararlanma oranı üzerine önemli etkisi gözlenmemiştir.Rasyonlara maya kültürü ilavesi karkas randımanı, iç organağırlıkları ve abdominal yağ ağırlığı ile oranlarını ve ince bağırsak pH'sıve viskositesini etkilememiştir.Deneme sonunda alınan kanlardan elde edilen serumlarda toplamprotein, kolesterol, trigliserit, ürik asit ALT, AST, ALP düzeyleribakımından gruplar arasında istatistik önem taşıyan farklılıkoluşmamıştır. Hindilerde maya kültürünün immun sistem üzerinde deherhangi bir önemli etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır.Sonuç olarak, broyler dişi hindi rasyonlarına 1, 2 ve 3 g/kg düzeylerindemaya kültürü (Saccharomyces cerevisiae) ilavesinin hindilerde verimözellikleri, bazı kan parametreleri, ince bağırsak pH'sı ve viskositesi ileimmun sistem üzerinde önemli bir etkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
39SUMMARYUsage of Yeast Culture in Broiler Turkey DietsThis experiment was carried out the determine the effects of different levelsof yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) supplementation to the broilerturkey diets on the performance characteristics, some blood parameters,small intestine pH and viscosity values and immune system. A total of 48female poults aged 5 weeks were used in this experiment. They were dividedinto one control group and three treatment groups each containing 12 femalepoults. Each group was divided into four replicate groups each containing 3poults. The diets of the first, second and third treatment groups weresupplemented with 1, 2 and 3 g/kg yeast culture (Diamond V ?XP?,Saccharomyces cerevisiae), respectively. The experimental period lasted 10weeks.At the end of the experiment live weight, live weight gain, feedconsumption and feed efficiency of turkeys were not significantly affected bydifferent levels of yeast culture supplementation to diets.Dietary supplementation of yeast culture did not influence carcass yield,weights and rates of internal organs, abdominal fat and the values of pH andviscosity of small intestine, significantly.There were no significant differences among the groups in total protein,cholesterol, trigliceride, uric acid, alanine aminotransferase, aspartateaminotransferase, alkaline phosphatase of blood serum obtained at the endof the experiment. Immune system of turkeys was also not affected by dietaryyeast culture.The results in this study demonstrated that yeast culture(Saccharomyces cerevisiae) supplementation at the levels of 1, 2 and 3 g/kgto the diets of female broiler turkeys did not have any significant effects onperformance characteristics, some blood parameters, small intestine pH andviscosity values and immune system.