Ankara ve yöresindeki tavşanlarda solunum ve sindirim sistemi helmintlerinin yaygınlığı
The prevalence of respiratory and gastrointestinal helminths of rabbits in Ankara districts
  1. Tez No: 192066
  2. Yazar: ALİ TÜMAY GÜRLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DOĞANAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tavşan, solunum sistemi, sindirim sistemi, helmint, Ankara, Rabbit, respiratory system, gastrointestinal system, helminth, Ankara
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, Ankara ve yöresinde bulunan evcil ve yaban tavşanların sindirim ve solunumsistemi helmintlerinin yayılışlarını ve enfeksiyondan sorumlu türleri belirlemek amacıylayapılmıştır. Bu amaçla 102'si evcil, 8'i yaban toplam 110 tavşanın nekropsisi ile 502 evciltavşanın dışkı bakısı yapılmıştır.Nekropsi yapılan tavşanların % 10'u, dışkı muayenesi yapılan tavşanların % 6,18'içeşitli helmint türleri ile enfekte bulunmuştur. Nekropside, D. dendriticum % 1,82, T.retortaeformis % 2,73, N. leporis % 2,73, P. ambiguus % 6,36, T. leporis % 1,82, L. serratanimfi % 0,91 yaygın bulunurken, dışkı bakısında Strongyloides sp. % 5,18, P. ambiguus %0,99 olarak saptanmıştır. Sonuçta, bakısı yapılan tavşanlarda 7 helmint türü saptanmıştır.Bu çalışmada N. leporis'e tavşanlarda Türkiye'de ilk kez rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was made for determining the prevelance of respiratory and gastrointestinalhelminths of rabbits and the infective species of helminths in Ankara districts. A hundred andtwo domestic and 8 wild of total 110 rabbits and 502 domestic rabbits were examined throughnecropsy and fecal examinations.According to necropsy results 10 % of rabbits and fecal examinations 6,18 % ofrabbits were observed to be infected. In necropsy, the prevalence of helminths weredetermined that D. dendriticum % 1,82, T. retortaeformis % 2,73, N. leporis % 2,73, P.ambiguus % 6,36, T. leporis % 1,82, L. serrata (nymf) % 0,91. The prevalence of helminthswere recorded that Strongyloides sp. % 5,18, P. ambiguus % 0,99 in fecal examination.Finally the infections were due to 7 helmintic species.In this study, N. Leporis was also reported first time in rabbits in Turkey.