Sabit tedavi ile meydana gelen keser konum değişikliklerinin dil konumuna etkisi
The influences of incisor positional changes due to fixed appliance therapy on tongue position
- Tez No: 192096
- Danışmanlar: PROF.DR. HAKAN GÖGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: alt kesici diş, dil alanı, hyoid konumu, sabit tedavi, sefalometrik dil konumu, mandibular incisors, tongue area, hyoid position, fixed appliancetherapy, cephalometric tongue position
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Dt. Aylin GümüşSabit Tedavi ile Meydana Gelen Keser Konum Değişikliklerinin DilKonumuna EtkisiÇalışmanın amacı, sabit ortodontik tedavi ile dil konumunda meydana gelendeğişimleri, değiştirilen alt kesici diş konumu ile dil konumu arasında bir ilişkiolup olmadığını ve bu ilişkinin niteliğini araştırmaktır.Edgewise sabit tedavi tekniği ile tedavi edilmiş, konjenital ve/veya akkiz dişeksikliği ve ön ve/veya arka çapraz kapanışı olmayan, geç dönem karmave/veya daimi dentisyondaki 34 bireyin tedavi başı ve sonunda kaydedilmişlateral sefalometrik filmleri ve modelleri değerlendirilmiştir.Sefalometrik filmlerden total grubun (n=34), tedavi başı ve sonu 1-NBdeğerlerin farkları alınmış, retrüzyon gösteren bireylerden; retrüzyon grubu(n=10) ve protrüzyon gösteren bireylerden ise; protrüzyon grubu (n=10)olmak üzere alt gruplar oluşturulmuştur.Dil görüntüleri AccuTab GTCO sayısallaştırma masasında sayısallaştırılmışve Microstation 95 programı ile dil alanı ölçülmüştür.Dilde sefalometrik olarak meydana gelen konumsal ve boyutsal değişimlerRakosi dil analizi kullanılarak değerlendirilmiştir.Tedavi başı sefalometrik ölçümler okluzal düzleme S noktasından dik veparalel olarak çizilen horizontal ve vertikal referans düzlemlerine yapılandirekt ölçümlerle, tedavi sonu ölçümler referans düzlemlerinin yapısal totalçakıştırma yöntemi ile taşınması ile yapılmıştır. Mandibuler ve dile ait yapılartedavi sonu filmlere mandibuler lokal yapısal çakıştırma yöntemi ileaktarılarak değerlendirilmiştir.Dental model ölçümleri dijital pergel ve Korkhaus pergeli ile yapılmıştır.Tanımlayıcı istatistikler, student t-testi, eş yapma t-testi ve Pearsonkorelasyon analizi uygulanmıştır.Bulgularımız; dil ucunda alt keserde sagital yönde yapılan harekete benzeryönde ve şekilde hareket olduğu, retrüzyon grubunda dil dorsumununyükseldiği, dil tabanının alçaldığı, protrüzyon grubunda dil dorsumununbelirgin olarak yükselmediği ve dil tabanının belirgin düzeyde alçalmadığı,hyoid kemiğinin retrüzyon grubunda belirgin derecede aşağıda, protrüzyongrubunda belirgin derecede önde konumlandığı şeklindedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Influences of Incisor Positional Changes Due to Fixed ApplianceTherapy on Tongue PositionAim of this study is; to examine the positional changes of the tongue due tofixed appliance therapy, the relationship between the positional changes oflower incisor and the tongue and the attribution of this relationship.Cephalometric radiographs and dental casts of 34 individuals? pretreatmentand treatment records were evaluated. Pretreatment inclusion criteria were;only edgewise fixed appliance therapy, absence of both anterior and/orposterior crossbite and cases at late mixed dentition and/or permanentdentition stages.Lateral cephalometric radiographs of total group (n=34) were evaluated andthe differences of 1-NB parameters were recorded. In line with the results,the subgroups namely retrusion group (n=10) and protrusion group (n=10)were formed.Tongue images were digitized on an AccuTab GTCO table and the tonguearea were calculated with the Microstation 95 program.The positional and dimensional changes of the tongue due to therapy wereevaluated using Rakosi tongue analysis.Pretreatment cephalometric measurements were performed from horizontaland vertical reference planes constructed from the horizontal and verticallines passing from point S to occlusal plane. Posttreatment cephalometricmeasurements were evaluated with the transportation of reference linesusing the total structural superimpositional method.Cast measurements were done with electronic digital compass and Korkhausbow divider.Descriptive statistics, student t-test, paired t-test and Pearson correlationanalysis was performed.The results of the study were; positional changes of the tip of the tonguewere concordant with the positional changes of the lower incisor, elevation ofthe dorsum of the tongue and stoopness of the base of the tongue occurredin retrusion group. No statistically significant elevation of the dorsum of thetongue and stoopness of the base of the tongue was found in protrusiongroup. Hyoid bone was found to be lowered in retrusion group, whereas itwas found to have moved forward in protrusion group.