Angle sınıf 1 anomaliye sahip vakaların çekimli-çekimsiz, headgearli-headgearsiz tedavileri sonucunda meydana gelen iskeletsel ve dentoalveoler değişikliklerin incelenmesi
The evaluation of skeletal and dentoalveolar changes observed in angle class 1 malocclusion treated with and without extraction and with and without headgear use
- Tez No: 90501
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİR ALTUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Büyüme ve gelişim, Çekim, Edgewise, Headgear, Klas I, Growth and development, extraction, Edgewise, Headgear, Class I
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Angle Sınıf I Anomaliye Sahip Vakaların Çekimli ve Çekimsiz, Headgearli ve Headgearsiz Tedavileri Sonucunda Meydana Gelen İskeietsel ve Dentoalveoler Değişikliklerinin İncelenmesi. Çalışmamızda, sık kullanılan bir teknik olan Edgewise sabit mekaniği ile prepeak ve postpeak dönemlerde çekimli ve çekimsiz, headgearMi ve headgear'siz olarak tedavi edilen bireylerdeki tedavi sonuçlan karşılaştırmıştır. Vakaların vertikal ve sagittal yönde normal sınırlarda olmasına özen gösterilmiştir. Prepeak ve postpeak tedavi grupları ile ortodontik tedavi yapılmadan takip edilen prepeak ve postpeak kontrol grupları olmak üzere toplam 10 grup üzerinde yürüttüğümüz araştırmanın materyalini, tedavi ve kontrol öncesi-sonrası alınan 244 sefalometrik ve 122 el-bilek filmi oluşturmaktadır. Çekimli tedavi gruplarında, 4 adet 1. premolar diş çekilmiş olmasına ve headgear kullanılan gruplarda servikal destekli headgear uygulanmış olmasına dikkat edilmiştir. Her grupta tedavi veya spontan gelişimle meydana gelen değişiklikler saptanmış ve bu değişikliklerin prepeak ve postpeak dönemlerdeki etkileri karşılaştırılmıştır. Gruplar arasında başlangıç değerleri arasındaki farklar Varyans Analizi ile, grup içi farklar Wilcoxon testi ile, aynı gelişim dönemindeki farklı tedavi uygulamaları arasındaki farkların belirlenmesi Kruskal Wallis testi ile ve farklı gelişim döneminde aynı tür tedavi uygulanan grupların farkları da Mann- Whitney-U testi ile karşılaştırılmıştır.110 Bulgularımız değerlendirildiğinde; Prepeak dönemde headgear kullanılan tedavi gruplarımızda, maksiller gelişimde azalma bulunmuştur, postpeak dönemde de azalma görülmüş; ancak istastistik olarak önemli bulunmamıştır. Prepeak ve postpeak gruplarda uygulanan çekimli, çekimsiz, headgear'li veya headgear'siz tedaviler Mandibuler Plan açısında herhangi bir değişikliğe sebep olmamıştır. Prepeak ve postpeak çekimli tedavi gruplarında belirgin alt ve üst keser retraksiyonları izlenmiştir. Aynı tür tedavi uygulanan prepeak ve postpeak gruplar karşılaştırıldığında ise, tedavi etkilerinin gelişim dönemlerinde benzer etkiye sahip olduğu görülmüştür. ?
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Skeletal and Dentoalveolar Changes Observed in Angle Class I Malocclusion Treated with and without Extraction and with and without Headgear Use. In this study, the treatment results were compared in Class I patients- treated with and without extraction and with and without headgear use- who were in prepeak or postpeak growth periods. All the cases had normal vertical and sagittal growth patterns. The study was carried on 8 prepeak and postpeak treatment groups and prepeak and postpeak control groups where cases received no orthodontic treatment. The material consisted of 244 pre and post treatment cephalometric and 122 hand-wrist films. The extraction groups had 4 first premolar extractions, where as the headgear groups had cervical hedagears. In each group, changes caused by treatment or spontaneous development were identified. The effects of these changes during the prepeak and postpeak periods were compared. The initial pretreatment variances among the groups were compared using Variance Analysis. Wilcoxon test was used for the variances within a group. The differences among various treatment methods applied at the same development period were identified using Kruskall Wallis test. Mann-Whitney U test was used the compare the differences of the same treatment groups at the different development periods. According to the results, there was a statistically significant reduction in the maxillary development in headgear groups at prepeak growth period, the112 same difference at postpeak growth period was insignificant. The changes in the mandibular plane angle was not different among any of the groups. There were significant lower and upper incisor retractions for both prepeak and postpeak extraction groups. Both prepeak and postpeak groups that received the same treatment showed similar effects at the development period.