Koroner arter bypass cerrahisi sonrası atriyal fibrilasyon gelişimi ile mekanik ventilasyon süresi arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relation between the appearance of atrial fibrillation and mechanical ventilation time after coronary artery by-pass surgery
- Tez No: 192124
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BEKTAŞ BATTALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Atriayal fibrilasyon, Koroner arter bypass cerrahisi, Mekanik ventilasyon, Atrial fibrillation, Coronary artery bypass surgery, Mechanicalventilation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
KORONER ARTER BYPASS CERRAHİSİ SONRASI ATRİYAL FİBRİLASYONGELİŞMESİ İLE MEKANİK VENTİLASYON SÜRESİ ARASINDAKİ İLİŞKİVII.ÖZET:Amaç: Postoperatif atriyal fibrilasyon, koroner arter bypass cerrahisi sonrasımorbidite ve mortaliteyi etkileyen en yaygın aritmik komplikasyondur. Koroner arterbypass cerrahisi sonrası ilk defa ortaya çıkan AF insidansı mekanik ventilasyonsüresinden etkileniyor olabilir. Bu çalışmanın amacı, koroner arter cerrahisi sonrasıortaya çıkan AF ile mekanik ventilasyon süreleri arasındaki ilişkiyi incelemektir.Metot: Eylül 2001 ve Şubat 2006 tarihleri arasında Turgut Özal TıpMerkezi'nde 832 hastaya izole koroner arter bypass cerrahisi uygulandı. Bu hastaların232 tanesi erken ekstübe edildi (â¤6 saat; Grup I), ve diğer 600 hasta geç ekstübe edildi(>6 saat; Grup II). Hasta kayıtları retrospektif olarak incelenerek, iki grup verilerikıyaslandı.Sonuçlar: Grup I'de hastalarda operasyon sonrası atriyal fibrilasyon insidansıanlamlı bir şekilde daha düşük idi (Grup I, %8.6 vs Grup II, %15.4; p=0.011). GrupI'de, ortalama yaş, kadın cinsiyet ve KOAH oranları, kararsız anjina sıklığı, ortalamadistal anastomoz sayısı, ortalama kros-klemp süresi, Grup II' ye göre istatistiksel olarakanlamlı olacak şekilde düşük tesbit edildi (sırasıyla, p=0.0001, p=0.0001, p=0.042,p=0.025, p=0.02, p=0.001). Grup I'deki hastalar ortalama 5.2 ± 0.8 saat, Grup II'dekiler ise ortalama 9.1 ± 3.6 saat mekanik ventilasyon ihtiyacı gösterdiler. Grup II' deise ortalam yoğun bakım kalış süresi, anlamlı bir şekilde daha uzun idi ( p=0.005).This document was created by the trial version of Print2PDF. !Once Print2PDF is registered, this message will disappear.!Purchase Print2PDF at http://www.software602.com35Sonuç: Koroner arter bypass cerrahisi sonrası erken ekstübasyon postoperatifatriyal fibrilasyon gelişme sıklığını azaltmakla beraber, konu ile ilgili kesin kanıtlarortaya koyabilmek için prospektif randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
RELATİON BETWEEN MECHANİCAL VENTİLATİON TİME AND ATRIALFIBRILLATION AFTER CORONARY ARTERY BYPASS URGERYVIII. SUMMARY:Objective: Postoperative atrial fibrillation (AF) is the most comman arrhythmiccomplication affecting morbidity and mortality after coronary artery bypass grafting(CABG). The incidence of new- onset atrial fibrillation after this operation might alsobe affected by mechanical ventilation time. The aim of this study was to investigate therelation between the incidence of new onset atrial fibrillation and mechanical ventilationtime after CABG.Methods: Between September 2001 and February 2006, 832 patients underwentisolated CABG at Turgut Ozal Medical Center. Two hundred thirty two of thesepatients were extubated early (â¤6 hours) (Group I), and the other 600 were extubatedlate (>6 hours) (Group II). The data were retrospectively analyzed.Results: Group I had a significantly lower incidence of atrial fibrillation aftercoronary artery bypass surgery (Group I, 8.6% vs Grup II, 15.4%; p=0.011). Group Ihad a significantly lower mean age, higher proportion of women, and higherproportions of patients with cronic obstructive pulmonary disease, unstable angina andalso had a significantly lower mean number of distal anastomosis and shorter meanaortic cross-clamp time (p=0.0001, p=0.0001, p=0.042, p=0.025, p=0.02, p=0.001,respectively). Mean mechanical ventilation time was 5.2 ± 0.8 hours in Group I, and9.1 ± 3.6 hours in Group II. Group II patients had a significantly longer mean ICU staythan the Group I patients (p=0.005).37Conclusion: Analysis of our data has shown that early extubation of patientsafter coronary artery surgery reduces the incidence of postoperative atrial fibrillation.However, to support our investigation and obtain more reliable evidence, prospectiverandomized controlled trials would be valuable.