Rezin esaslı yeni bir kanal dolgu sisteminin apikal sızdırmazlığının ve biyolojik uyumluluğunun incelenmesi
Evaluation of apical sealing ability and biocompatibility of a new resin-based canal obturation system
  1. Tez No: 192133
  2. Yazar: EMEL OLGA ÖNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. METE ÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: AH Plus, apikal mikrosızıntı, biyolojik uyumluluk, Epiphany, Resilon, AH Plus, apical microleakage, biocompatibility, Epiphany, Resilon
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETAraştırmamızın amacı, rezin esaslı yeni bir kök kanal dolgu materyali olan Epiphany-Resilon sisteminin biyolojik uyumluluğunun incelenmesi ve AH Plus, guta perka,Epiphany ve Resilon materyallerinin farklı kombinasyonlarının apikal sızdırmazlıkyönünden değerlendirilmesidir. Biyolojik uyumluluk çalışmasında 36 adet, 9 aylık ve200-220 gr ağırlığında olan Wistar Albino cinsi rat kullanıldı. Anestezi sonrası ratlarınsırtlarında dört adet subkütanöz cep hazırlandıktan sonra, her bir materyal (Resilon,guta perka, teflon tüp içerisine yerleştirilmiş Epiphany, boş teflon tüp) belirli bir cepiçerisine implante edildi. Boş olan teflon tüpleri ve guta perka konlar kontrol grubuolarak kullanıldı. İmplantlar 1, 4 ve 8 haftalık süreler sonrası, etraflarında bulunandokularla birlikte çıkarıldı. Histopatolojik değerlendirme sonucunda doku reaksiyonlarıderecelendirildi. İncelenen her zaman aralığındaki implant materyalleri arasında,doku reaksiyonu açısından bir farkın olmadığı belirlendi (p>0.05). Dördüncü haftadanitibaren doku reaksiyonu şiddetinin oldukça hafiflediği, 8 haftalık dönemde azalmayadevam ettiği gözlendi. Test edilen materyallerin tümü biyolojik uyumluluk yönündenyeterli bulundu. Araştırmada apikal sızıntının incelenmesi için 70 adet tek köklü diş,ProTaper dönen aletler ile crown-down tekniği ile prepare edildi. Örnekler rastgeleolarak 4 adet çalışma grubuna (15'er diş) ve 2 adet kontrol grubuna (5'er diş) olmaküzere toplam 6 gruba bölündü ve şu şekilde dolduruldu: Grup 1, AH Plus + gutaperka; Grup 2, AH Plus + Resilon; Grup 3, Epiphany + Resilon; Grup 4, Epiphany +guta perka. Tüm dişler 1 hafta süreyle nemli gazlı bez içerisinde kapalı kaplardamuhafaza edildi. Bir hafta sonra 10 ± 0,05 mm boyutunda hazırlanmış örneklerbilgisayarlı sıvı filtrasyon cihazına bağlanarak apikal sızıntıları incelendi. ANOVA testiile gruplar arasında istatistiksel olarak farkların olduğu tespit edildi. Tukey HSD testmetodu kullanılarak, Group 4 (Epiphany + gutta-percha)'ün apikal sızıntı değerininistatistiksel olarak Group 2 (AH Plus + Resilon)'den daha düşük olduğu tespit edildi(p0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe aim of this study was to evaluate the in vivo biocompatibility of the new resin-based Epiphany-Resilon root canal filling system and to assess the apical sealingability with different pairings of AH Plus, gutta-percha, Epiphany and Resilon. Thirty-six Wistar Albino rats, 9 months old, weighing 200 to 220 g, were used to evaluatethe biocompatibility. Four subcutaneous pockets were created in the back of rats, andeach material (Resilon, gutta-percha, teflon tube containing Epiphany, empty teflontube) were implanted into specific dorsal site. The empty teflon tubes and gutta-percha points were used as control. After 1, 4, and 8 weeks, the implants wereremoved with the surrounding tissues. The tissue reactions were graded after ahistopathological examination. At each time period there was practically no differencein the reaction of all the implant materials (p>0.05). The intensity of the reaction haddiminished by the 4-week observation period, and this reduction continued throughthe 8-week observation period. All the tested materials showed an acceptablebiocompatibility. For the apical leakage study, 70 single rooted teeth wereinstrumented using ProTaper rotary files and crown-down technique. The roots weredivided randomly into 6 groups (4 experimental groups of 15 roots each and 2 controlgroup of 5 roots) and filled as follows: Group 1, AH Plus + gutta-percha; Group 2, AHPlus + Resilon; Group 3, Epiphany + Resilon; Group 4, Epiphany + gutta-percha. All70 roots were stored in gauze dampened with sterile saline and enclosed in sealedtubes for 7 days to allow the sealer to set. One-week later, apical parts of roots of 10± 0,05 mm were attached to computerized fluid filtration meter and the apicalmicroleakage values were determined. ANOVA revealed a significant differenceamong the groups. Multiple paired comparisons (Tukey test) showed that Group 4(Epiphany + gutta-percha) had significantly lower apical leakage than Group 2 (AHPlus + Resilon) (p0.05).