Kalsiyum silikat esaslı bir kök kanal dolgu materyalinin çözünürlüğü ve apikal sızıntısının incelenmesi
In vitro evaluation of apical sealing ability and solubility of a new calcium silicate based sealer
  1. Tez No: 311459
  2. Yazar: ŞEYDA ERŞAHAN EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER CUMHUR AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: iRoot SP, sıvı filtrasyon, sızıntı, çözünürlük, su emilimi, iRoot SP, fluid filtration, leakage, solubility, water sorption
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi ve Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışmamızda yeni geliştirilen kalsiyum silikat esaslı iRoot SP kanal dolgu patı ile kontrol grubu olarak kullandığımız rezin esaslı (AH Plus ve EndoREZ) ve kalsiyum hidroksit esaslı (Sealapex) kanal dolgu patlarının su emilimi, çözünürlüğü ve apikal sızıntısının incelenerek karşılaştırılması amaçlanmıştır. Apikal sızıntının değerlendirilmesinde sıvı filtrasyon yöntemi kullanıldı. Çalışmamızda 80 adet tek köklü insan dişi rastlantısal olarak 4 test (n=18) ve iki kontrol grubuna (n=4) ayrıldı. En fazla apikal sızıntı Sealapex (%1,88) ve takiben EndoREZ (%1,21), iRoot SP (%0,43) ve AH Plus (%0,35) şeklindedir. Apikal sızıntının değerlendirilmesinde Kruskal-Wallis ve Mann-Whithey testleri kullanıldı. Çözünürlüğün değerlendirilmesinde özel plastik bloklara kanal patları yerleştirilip, donmaları beklendi. Bekleme sürelerinin sonunda örnekler plastik kalıplarından çıkartılıp tartıldı ve başlangıç kuru ağırlıkları not edildi. Sonrasında örnekler deionize su içeren ependorf tüplere yerleştirildi. Bekleme sürelerinin sonunda tekrar tartılarak tartım değerleri not edildi. En fazla su emilimi EndoREZ (%4,18)'de görülüp, sırasıyla iRoot SP (%3,92), Sealapex (%1,70), ve AH Plus (%0,30) şeklindedir. En yüksek çözünürlük Sealapex (%4,44)'de görülmüş olup, diğerlerininki de sırasıyla şu şekildedir AH Plus (%1,37), iRoot SP (%0,90), ve EndoREZ (%0,79). Çözünürlük deneyinin istatistiksel analizleri Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney testleri ile yapıldı. Çalışmanın sonucunda EndoREZ sisteminin geleneksel güta-perka ile doldurulmuş epoksi reçine ve kalsiyum silikat esaslı kanal patlarına üstünlük oluşturmadığı görülmüştür. iRoot SP, AH Plus'a benzer örtüleme yeteneği ve çözünürlük göstermiştir. Çalışmamızda elde edilen bulguların, ideal kök kanalı dolgu materyali arayışına ışık tutabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the apical sealing ability and solubility of resin-based sealers (AH Plus and EndoREZ), and a calcium hydroxide-based sealer (Sealapex) with a recently produced calcium silicate-based sealer (iRoot SP). Apical sealing ability was evaluated by using fluid filtration model. Eighty single-rooted teeth were divided into 4 experimental (n=18 each) and 2 control groups (n=4 each). Sealapex exhibited the highest apical leakage value (1,88%), followed by EndoREZ (1,21%), iRoot SP (0,43%) and AH Plus (0,35%). Mean apical leakage was analyzed statistically by Kruskal-Wallis and Mann-Whitney test for all pairwise comparisons. For evaluation of solubility, plastic ring molds filled with the sealers. Disks of each material were weighed to constant dry mass. They were placed in water and weighed periodically. The disks were dehydrated again to determine their mass loss at equilibrium. EndoREZ exhibited the highest apparent water sorption (4,18%), followed by iRoot SP (3,92%), Sealapex (1,70%), and AH Plus (0,30%). Significantly higher solubility were observed for Sealapex (4,44%), compared with AH Plus (1,37%), iRoot SP (0,90%), and EndoREZ (0.79%). Mean weight gain and loss was determined and analyzed statistically by Kruskal-Wallis and Mann-Whitney test for all pairwise comparisons. The results imply that EndoREZ system does not create a monoblock root filling that does not leak. iRoot SP showed similar solubility and apical leakage to AH Plus. Efforts should continue to find a more universally effective for use in root canal filling.