Yaşlı olgularda vekuronyum, sisatrakuryum ve rokuronyumun entübasyon, ekstübasyon ve derlenme süreleri üzerine etkileri
The effects of vecuronium, cisartracurium, and rocuronium on the intubation, extubation and recovery times in elderly patients
- Tez No: 192136
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET KÖROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı hasta, ameliyat sonrası derlenme, dörtlü uyarı oranı, klinikdeğerlendirme testleri, vekuronyum, sisatrakuryum, rokuronyum, Elderly patient, recovery after surgery, train of four, clinical evaluation tests, rocuronium, vecuronium, cisartracurium
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
7. ÖZETYaşlı olgularda vekuronyum, sisatrakuryum, ve rokuronyumun entübasyon, ekstübasyonve derlenme süreleri üzerine etkileriAmaç: Nondepolarizan kas gevşeticilerle yaşlı olgularda sinir-kas blok ve derlenme süresininuzadığı bildirilmektedir. Çalışmamızda, yaşlı olgularda abdominal ameliyat sonrası rokuronyumvekuronyum,ve sisatrakuryum'un entübasyon, ekstübasyon ve derlenme süreleri üzerineetkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra elektif intraabdominal ameliyat planlananASA II-III, 65 yaş üzerindeki 60 olgu çalışmaya alındı. Olgular, Grup V (n=20), Grup S (n=20),Grup R (n=20) olmak üzere rastgele üç eşit gruba ayrıldı. Olgulara EKG, kan basıncı, periferikO satürasyonu, vücut ısısı'na ilave olarak dörtlü uyarı (TOF) ile sinir-kas kavşak2monitörizasyonu yapıldı. Standart anestezi indüksiyonunu takiben kas gevşetici olarak Grup V'devekuronyum, Grup S'de sisatrakuryum, ve Grup R'de rokuronyum kullanıldı.Operasyonun sonunda, TOF'a 4 yanıt alındığında ekstübe edilerek derlenme odasına alındı.Ortalama kan basıncı, kalp atım hızı, SpO , TOF oranı ameliyat sırası ve derlenme odasında,2Modifiye Aldrete skoru (MAS) ve klinik değerlendirme testleri ise derlenme odasında 10 dkarayla değerlendirilerek kaydedildi. Ayrıca, entübasyon, ekstübasyon, derlenme odasında kalışsüreleri ile ortaya çıkan komplikasyonlar kaydedildi.Bulgular: Entübasyon süresi, Grup R'de Grup V ve S'ye göre, Grup S'de ise Grup V'ye göreanlamlı olarak daha kısaydı. Klinik değerlendirme testlerinin ayrı ayrı ve hepsinin pozitif olduğu,MAS=8 ve TOF oranının 0.9 olma zamanları, ektübasyon ve derlenme odasında kalış sürelerigruplar arasında farklı değildi. Ameliyat sırasında ve derlenme odasında önemli birkomplikasyona rastlanmadı.Sonuç: Yaşlı olgularda abdominal ameliyat sonrası derlenmenin değerlendirilmesinde dörtlüuyarı oranı ve klinik testler birlikte kullanılmalı. Ayrıca entübasyon süresi rokuronyum ile dahahızlı iken ektübasyon ve derlenme sürelerinin vekuronyum, sisatrakuryum ve rokuronyumlafarklı olmadığı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARYThe effects of vecuronium, cisartracurium, and rocuronium on the intubation, extubationand recovery times in elderly patientsAim: It is reported that, neuromuscular blockage and recovery time are prolonged withnondepolarising muscular blockers in elderly patients. In our study, we aimed to research theeffects of rocuronium, vecuronium and cisartracurium on recovery time in elderly patients, afteran abdominal surgery.Material and Method: Sixty patients, over 65 years old with ASA II-III to whom electiveabdominal operations were planned, were included in this study after approval of ethics comittee.The cases were randomly divided into three groups as group V (n=20), group S (n=20), group R(n=20). In these cases, ECG, blood pressure, peripheric O saturation, body temperature were2monitorised and in addition neuromuscular junction was monitorised with train of four (TOF).Following a standart anaesthesia induction, in Group R rocuronium, in Group V vecuronium andin Group S cisartracurium were used as muscle relaxants.At the end of the operation, when four response to TOF were obtained, cases were extubated andtaken to the recovery room. Mean blood pressure, heart rate, SpO TOF ratio were assesed and2,noted both during surgery and in the recovery room while Modifiye Aldrete Score (MAS) andclinical assesment tests were noted in the recovery room every ten minute period. In addition,intubation and extubation times, the duration of recovery room stay and the complications arisedwere notedResults: The intubation time in Group R was significantly shorter than Group V and Group S andin Group S it was significantly shorter than Group V. There was no significant differencebetween the groups regarding clinical assesment tests which were positive seperately andcompletely; MAS=8 and TOF ratio of 0.9 times; extubation time and the duration of recoveryroom stay. No complication was observed during surgery and in the recovery room.Conclusion: It was concluded that, train of four and clinical tests should be used together with atthe evaluation of recovery after abdominal surgery in elderly patients. Addionally, whileintubation time of rocuronium was shorter, the effects of rocuronium, vecuronium andcisartracurium on recovery and extubation time were not different.