Romatizmal kalp hastalığında serum eser element seviyelerinin değerlendirilmesi
Assessment of serum trace element status in patients with rheumatic heart disease
  1. Tez No: 192143
  2. Yazar: MEHMET HAKAN ÖNCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatizmal kalp hastalığı, eser element, selenyum, çinko, bakır.VI, Rheumatic heart disease, trace element, selenium, zinc, copper
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZETRomatizmal Kalp Hastalığında Serum Eser ElementSeviyelerinin DeğerlendirilmesiMehmet Hakan ÖncelUzmanlık Tezi, KSÜ Tıp Fak. Kardiyoloji Anabilim DalıTez danışmanı: Prof. Dr. Cemal TuncerHaziran 2006Giriş: Değişik kalp hastalıklarında bazı eser elementlerin önemli olduğubilinmektedir. Bu çalışmada RKH olan hastaların serumunda bazı eser elementkonsantrasyonlarındaki değişiklikleri belirlemek ve bunun kronik RKH ve kapak tutulumununşiddetiyle olan ilişkisini ortaya koymaya çalışılmıştır.Materyal-metod: RKH olan 61 hasta ve 60 sağlıklı bireyler çalışma kapsamına alındı.Bu çalışmaya alınan hasta grup içinde Wilkins skoruna , aort tutulumunun derecesine veayrıca pulmoner hipertansiyonun varlığı ve yokluğuna göre olmak üzere toplam altı alt grubadaha ayrıldı. Hastalara ayrıntılı fizik muayene ve laboratuar incelemesinin yanında Se, Zn, Cuseviyelerine bakıldı. Tüm hasta ve kontrol guruplarına transtorasik ekokardiografi ileölçümler standart görünümleri üzerinden yapıldı.Bulgular: Hasta grubunda serum Se ve Zn konsantrasyonu anlamlı ölçüde kontrolgrubuna göre düşük bulundu 43,08±1,83; 60,75±2,44, (P0,05).VSonuç: Eser element konsantrasyonundaki değişiklikler RKH'nı predispozeedebileceği gibi hastalığın gelişimine yol açan bazı faktörlerin ortaya çıkmasına katkısağlayabilir. Ek olarak artmış serum Cu seviyesi ve Cu/Zn oranı devam eden inflamatuarproçes markırları olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAssessment Of Serum Trace Element Status In PatientsWith Rheumatic Heart DiseaseMehmet Hakan ÖncelIntroduction: It is known that certain trace elements play an important role in variousheart diseases. In this study, we aimed to evaluate the changes in concentrations of certainserum trace elements and to determine the relationship between these changes and the severityof valvular involvement in patients with chronic rheumatic heart disease (RHD).Material and Methods: Sixty one patients with RHD and 60 age-sex matched healthysubjects were included in the study. 61 patients in the study group were further divided into 6subgroups according to Wilkins scoring, the degree of aortic involvement and the presence orabsence of pulmonary hypertension. In addition to detailed physical examination and routinelaboratory investigations, blood levels of Se, Zn and Cu were analyzed in all patients. Allparticipants were performed transthoracic echocardiography and standard echochardiographicmeasurements were obtained for each individual in both groups.Results: Serum Se and Zn levels were found significantly lower in the patient groupcompared to the control group 43,08±1,83; 60,75±2,44, (P0.05).Conclusion: We conclude that the changes in the concentrations of these traceelements can predispose RHD and/or can play a role in the formation of certain factors thatlead to the development of the disease. In addition, increased serum Cu level and Cu/Zn ratiocan be used as the markers of an ongoing inflammatory process.