Romatizmal kalp hastalığı patogenezinde TH17 ve treg hücrelerinin yeri
Th17 and treg cells in the pathogenesis of rheumatic heart disease
- Tez No: 352762
- Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Romatoloji, Cardiology, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Romatizmal Kalp Hastalığı, Mitral Stenoz, Th17/Treg ratio, Rheumatic heart disease, mitral stenosis, Th17/Treg ratio
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Akut romatizmal ateş A grubu ß hemolitik streptokoklara bağlı üst solunum yolları enfeksiyonunun geç komplikasyonu olarak ortaya çıkan otoimmun bir hastalıktır. Tedavi edilmemiş ya da yetersiz tedavi edilmiş bireylerin %3'ünde akut romatizmal ateş atağı gelişmektedir. Başlıca kalp, eklem, merkezi sinir sistemi, deri ve deri altı dokularını tutar. Kalp dışındakiorgan tutulumları geçici ve rezidü bırakmaksızın iyileşirken romatizmal kardit kronik romatizmal kalp hastalığına yol açabilir. Kronik romatizmal kapak hastalığı romatizmal ateş geçiren hastaların %30-45'inde gelişir. Romatizmalkapak hastalığı halen ülkemizde önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Grup A streptokokların virulans mekanizmaları ayrıntılı olarak araştırılmış olsa da bu mikroorganizmaya karşı gelişen immun cevabın moleküler ve hücresel temeli yeterince bilinmemektedir. Bu nedenle A grubu ß hemolitik streptokokinfeksiyonları ile ilişkili otoimmun cevaba karşı etkili tedavi henüz tam geliştirilememiştir.Pek çok otoimmun hastalık patogenezinde Th17 ve Treg hücrelerinin önemli olduğu düşünülmektedir. Bu hastalıklarda Th17 hücrelerinin artarken, Treg hücrelerinin azaldığı gösterilmiştir. Th17/Treg oranının artması spesifikantijene verilen inflamatuar yanıtın kontrolsüz olarak artmasına yol açarak otoimmuniteyi tetikler. Çalışmada amacımız bu hücrelerin romatizmal kalp hastalığı immunopatogenezindeki yerini araştırmaktı.RKH'nın en sık izlenen formu olan mitral darlığında, normal kontroller ile karşılaştırıldığında periferik Th17 hücresinin artarken Treg hücrelerinin azaldığı, Th17/Treg oranının ise belirgin arttığı izlenmiştir. Hasta gruplarında serumhsCRP düzeyinin, kontrol grubuna göre daha yüksek izlenmesi romatizmal kalp hastalığında inflamasyonun devam ettiğini göstermektedir. Ayrıca serum hsCRP düzeyleri ile Th17/Treg oranı arasındaki pozitif korelasyon; RKH'nda izlenendüşük düzeydeki kronik inflamasyon yanıtında Th17 ve Treg hücrelerinin de rol alabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Rheumatic fever is an autoimmune disease which is the late complication of infection of the upper respiratory tract by group A ß hemolytic streptococci. It?s main targets are heart, joints, central nervous system, skin and subdermal tissues.Involvement of the organs other than heart is temporary and resolves without a residue, however, rheumatic carditis may cause chronic rheumatic heart disease.Chronic rheumatic valve disease is a considerable cause of mortality and morbidity in our country. Pharyngitis caused by group A ß hemolytic streptococci, when not treated or undertreated, may cause acute rheumatic fever in 3% of thesubjects. It is difficult to explain "this? by only the high virulence or frequency of streptococci that are potentially rheumatogenic. Although the virulence mechanisms of the group A treptococcus bacteria is investigated in detail,humoral and cellular basis of the immune response directed against this organism is not ?known? sufficiently. ?This? averts the effective therapy being developed against the autoimmune response associated with group A ß hemolyticstreptococci.Th17 and Treg cells are considered important in the pathogenesis of many autoimmune disease. It has been showed that Th17 cells are being increased while Treg cells are decreased in diseases with an autoimmune etiology. IncreasedTh17/Treg ratio triggers an uncontrolled inflamatory reaction to a specific antigen which ends up in autoimmunity. Our aim in this study is to investigate the role of these cells in the immunopathogenesis of rheumatic heart disease.In mitral stenosis, which is the most frequent form of rheumatic heart disease, it is shown that peripheral Th17 cells are increased while Treg cells are decreased and the ratio of Th17/Treg ratio is significantly increased, whencompared to healthy individuals. High hsCRP levels seen in patients with rheumatic heart disease points to the ongoing inflammation. Besides, positive correlation seen between serum hsCRP levels and Th17/Treg ratio points out that Th17 and Treg cells may play a role on the ongoing low level inflammation inrheumatic heart disease.