Koroner arter cerrahisi planlanan tip 2 diyabetes mellitus olgularında esmolol ve magnezyumun kan şekeri regülasyonu ve hemodinami üzerine etkileri
The effects of esmolol and magnesium on blood glucose regulation and hemodynamic parameters in the cases with type 2 diabetes mellitus undergoing CABG surgery
- Tez No: 192181
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDUL KADİR BUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, KABG, Esmolol, Magnezyum, Diabetes Mellitus, CABG, Esmolol, Magnesium
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
7. ÖZETKoroner Arter Cerrahisi Planlanan Tip 2 Diyabetes Mellitus Olgularında Esmololve Magnezyumun Kan Şekeri Regülasyonu ve Hemodinami Üzerine EtkileriAmaç: Bu çalışmada tip 2 DM'li olguların kardiyak cerrahisinde GİK'le birlikteesmolol veya magnezyum sülfat kullanımının; kan şekeri regülasyonuna vehemodinamik parametrelere etkilerinin araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: KABG cerrahisi yapılacak, tip II DM'li 45 olgu çalışmayaalındı. da gerçekleştirildi. Olgular, randomize olarak kontrol (Grup I, n=15), esmolol(Brevibloc, Baxter) (Grup II, n=15) ve magnezyum (Magnezyum Sülfat %15, Biosel)(Grup III, n=15) gruplarına ayrıldı. Olgular operasyon odasına alındıktan hemen sonragiriş kan şekeri düzeyleri tespit edildi ve anestezi indüksiyonundan hemen önce 30mL/saat hızında GİK infüzyonu başlandı. Çalışma süresince kan şekeri düzeyleribelirlenen aralıklarla (t0, giriş; t1, kanülasyondan hemen önce; t2, KPB'de 5.dk; t3,KPB sonu; t4, KPB çıkışı-protamin sonrası; t5,operasyon sonu; t6, postoperatif 6. saat;t7, postoperatif 12. saat; t8, postoperatif 18. saat) takip edilerek protokole göre GİKinfüzyonu ayarlandı. Tüm olgularda; anestezi indüksiyonuna başlamadan önce; EKG vepulsoksimetre monitörizasyonunu (Drager PM 8040-CATO Lübeck, Almanya) takiben16 G kataterle her iki koldan ven kanülasyonu sağlandı, %1'lik lidokain ile lokalanestezi yapılarak sol radial arterden 20 G kateterle arteriyel kanülasyon ve sağ internaljuguler venden pulmoner arter kateterizasyonu (Termodilusyonlu 7.5 F, 4 lümenli, 110cm'lik Abbott lab., Zwolle, Hollanda) yapıldı ve monitörizasyon gerçekleştirildi. KH,OAB, SVB, OPAB, PKKB, Kİ, SVRİ, PVRİ, değerleri çalışma ilaçlarını başlamadanhemen önce (giriş, t0), indüksiyon sonu (t1), entübasyondan 30 sn sonra (t2), insizyonsonrası (t3), sternotomi sonrası (t4), KPB çıkışı (t5), operasyon sonu (t6), postoperatif 6.saat (t7), postoperatif 12. saat (t8) ve postoperatif 18.saat (t9) dönemlerinde kaydedildiBulgular: Demografik özellikler ve ekokardiyografi bulguları açısından gruplararasında farklılık saptanmadı. Hemodinamik değişiklikler açısından KH, OAB veOPAB'da ki azalmalar esmolol kullanımında daha belirgin olmakla birlikte her üçgrupta da azaldı. İntraoperatif ve toplam tüketilen GİK miktarlarında esmolol vemagnezyum grubunda azalma saptandı. Bu azalmaların esmolol kullanımında dahabelirgin olduğu gözlendi. Aynı zamanda intraoperatif idamede kullanılan fentanil vemidazolam miktarlarında esmolol ve magnezyum grubunda azalma saptandı.36Sonuç: Sonuç olarak; tip 2 DM'li olguların koroner arter cerrahisinde esmololve magnezyum kullanımı kan şekeri regülasyonu için kullanılan GİK miktarını,hemodinamik stabilitenin ve anestezi ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılanfentanil ve midazolam miktarını azaltmıştır. Özellikle esmolol kullanımında buazalmalar daha belirgin saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARYThe Effects of Esmolol and Magnesium on Blood Glucose Regulation andHemodynamic Parameters in the Cases with Type 2 Diabetes Mellitus UndergoingCABG SurgeryAim: In this study, it was aimed to search the effects of the usage of esmolol ormagnesium sulphate with GIK on the hemodynamic parameters and blood glucoseregulation in the cardiac surgery of the cases with type 2 DM.Materials and methods: The study includes 45 type 2 DM patients who underwentCABG surgery were included. These cases were randomly divided into three groups ascontrol (Group I, n=15), esmolol (Brevibloc, Baxter) (Group II, n=15) and magnesium(magnesium sulphate % 15, Biosel) (Grup III, n=15). Just after the cases entered to theoperation room their blood glucose levels were established pre-operatively and GIKinfusion was applied at the velocity of 30 ml/h prior to the induction. During the wholeoperation blood glucose levels were controlled on the determined periods (baseline (t0),pre-cannulation (t1), 5. minute in CPB (t2), end of CPB (t3), the exit of CPB-afterprotamine infusion (t4), the end of operation (t5), postoperative 6. hour (t6), postoperative12. hour (t7), postoperative 18. hour (t8) and GIK infusion was regulated according tothe protocol.In all cases, before beginning to induction, following EKG and pulse-oxymetermonitorization (Drager PM 8040 -CATO Lübeck, Holland), vena basilica cannulationwas acccomplished over both arms with 16 G catheter after. Applying local anesthesiawith %1 lidocaine, left radial artery cannulation, with 20 G cathetery and pulmonaryartery monitarization from right internal jugular vein were achieved and monitorizated.HR, MAP, CVP, MPAP, PCWP, CI, SVRI, PVRI, values were determined beforeinduction (to), after induction (t1), 30 sec. after entubation (t2), after incision (t3), afteropening the thorax (t4), after off pump protamine (t5), at the end of the operation (t6),postoperative 6. hour (t7), postoperative 12. hour (t8), postoperative 18. hour (t9).Results: The groups were no different in terms of demographic characteristics andechocardiographic results. Regarding hemodynamic changes, decreases in HR, MAPand MPAP were observed more significant by using esmolol although this reduction isobserved in the other two group, too. There was no reduction in the consumption ofGIK solution both intra-operatively and totally in esmolol and magnesium groups.38These reductions were observed more significant when esmolol is used. At the sametime, the decrease in the amounts of fentanyl and midazolam that was used intraoperativelywas determined, in esmolol and magnesium groups.Conclusion: As a result, the usage of esmolol and magnesium in coronary arterysurgery of the patients with type 2 DM; decreased the amount of GIK that is used toregulate blood glucose levels. It also decreased the amount of fentayl and midazolamthat are used to achieve hemodynamic stability and for the need of anesthesia. Thesereductions were determined more significantly by the usage of esmolol.