Bıldırcınlarda deneysel kanatlı tifosunda patolojik ve immunohistokimyasal çalışmalar
Pathological and immunohistochemical studies in experimental fowl typhoid infection in quail
  1. Tez No: 192255
  2. Yazar: KÜRŞAT KOÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LATİFE BEYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, mmunohistokimya, Kanatlı tifosu, Patolojik bulgular, Salmonella gallinarum 9
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada 10 günlük erkek bıldırcınlar, 1,8 x 109 cfu/mL S. gallinarum 9 suşu içereninokulumla 0.3 ml oral olarak inokule edildi. Deney grubuna 0.3 ml bakteriyel süspansiyonuygulandı. Deney süresi 30 günle sınırlandırıldı. Çalışma da 45'i deney 45'i kontrol olmaküzere 90 hayvan kullanıldı. nokülasyondan sonraki 2, 4, 6, 8, 10, 15, 20, 25 ve 30. günlerde5'şer adet deneme ve 5'er adet kontrol gurubu dekapite edildi.Bulgular klinik, makroskobik, mikroskobik ve immunohistokimyasal yönlerden değerlendirildi.Morbidite ve mortalite oranları ile lezyonların ve antijenin organlara göre dağılımı yapıldı.Mortalite % 50 olarak bulundu.Klinik olarak, gözlerde kapanma, solunum sayısında belirgin artış, tüylerde karışıklıklaseyreden depresyon ve ayakta duramama, sendeleyerek yürüme ve tortikollis gözlendi.Makroskobik olarak bıldırcınlarda akciğerde konjesyon, boz beyaz geniş nekroz odaklarımevcuttu. Karaciğer, dalak ve bağırsaklarda konjesyon gözlendi. Ayrıca bazı olgulardakaraciğer ve dalakta milier nekroz odaklarına rastlandı. Mikroskobik olarak pnömoni,karaciğerde yağlanma ve pasif hiperemi, diffuz paranşimatöz hepatitis ile bağırsaklarda nekrotikenteritis görüldü. mmunoperoksidaz boyamada, özellikle akciğer, sekum ve ileum, karaciğer,dalak, böbrek ve bursa Fabricius'da, güçlü pozitif reaksiyon gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, S. gallinarum 9 strain was inoculated orally in 1,8 x 109 CFU/M doses to 10 days-old male quails. A bacterial suspension of 0,3 ml was used for experimental group. The periodof the experiment was limited with 30 days. This study included 90 animals as 45 controls and45 infected. After 24 hours the inoculation, the animals were euthanasied 5 infected and 5control in each groups at 2, 4, 6, 8, 10, 15, 20, 25 ve 30. days.The findings were clinically, macroscopically, microscopically and immunohistochemicallyevaluated. The distrubition of the morbidity and the mortality rations with the lesions and theantigen were made according to the organs. Mortality rate figures were 50 %.Clinically, labored gasping, closing eyes and depression with curving futhers, the lamenes andtorticollis was observed.Macroscopically, it was observed grey white foci in the lungs and hemorrhagie in the liver andthe intestines. It was also found congession in lung and miliar foci in liver, the congession inlung and liver was determined. The spleen was blackish in some groups while in some animalswas light color. Grey white milier foci were seen in the liver and pancreas. Microcopically inquails pneumonia, lipidosis and passive hyperemia in the liver with necrotic enteritis in theintestines were observed while pericarditis, diffuse parenchymatose hepatitis, necroticpyogrnulomatose enteritis observed in adults.With immunoperoxidase staining strongly positive reaction were observed in the lung, bursaFabricius, secum and ileum, the kidney, the liver and the spleen.Key Words : Salmonella gallinarum, Immunohistochemistry 9, Pathological findings, Fowltyphoid, Quail