Civcivlerde ve bıldırcı yavrularında deneysel avian ensefalomyelitis virüs enfeksiyonunun tanısında ışık mikroskopik ve immünofloresan yöntemin uygulanması
The Use of Light Microscopy and Fluorescent Antibody Techniques in the Diagnosis of Experimental Avian Encephalomyelitis Virus Infection in Chicks and Quails
  1. Tez No: 91004
  2. Yazar: NİHAT TOPLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY ALÇIĞIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Avian ensefalomyelitis, bıldırcın, civciv, histopatoloji, irnmunofloresan yöntem
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
68 ÖZET Civcivlerde ve Bıldırcın Yavrularında Deneysel Avian Ensefalomyelitis Virus Enfeksiyonunun Tanısında Işık Mikroskobik ve İmmunofloresan yöntemin Uygulanması Çalışmada, avian ensefalomyelitis virüsünün Van Roekel susu civcivler ile bıldırcın yavrularına intraserebral ve intramuskuler yoldan inokule edilerek hastalığın klinik, histopatolojik ve immunofloresan bulguları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Civcivlerde durgunluk ve ataksiyle başlayan semptomlar bacak ve kanatlarda felçlerin şekillenmesiyle son bulmuştur. Bıldırcın yavrularında ise klinik bulguların civcivlere göre kısa sürede geliştiği, bazılarında ataksinin ardından ölümlerin şekillendiği görülmüştür. Her iki türde nöronal değişiklikler sıklıkla medulla oblongata ve spinalisin motor nöronlarında, orta beynin nükleus bölgelerindeki nöronlarda, serebellumun Purkinje hücreleri ve serebellar nükleus nöronlarında göze çarpmıştır. Civcivlerde nöronal değişiklikler sentral kromatoliz ve nöron nekrozu, bıldırcınlarda hücre piknozuyla karakterize bulunmuştur. Ayrıca, bıldırcın yavrularında serebral hemisferler, optik loblar, orta beyin ve medulla oblongatada malasi odaklarıyla karşılaşılmıştır. Perivasküler hücre infiltrasyonu ve gliozis hemen bütün civcivlerde şiddetli ve sık, bıldırcınlarda ise hafif ve seyrek olarak saptanmıştır. Civcivlerde diğer organlardaki değişiklikler sıklıkla bezli mide, dalak, karaciğer ve pankreasta; bıldırcınlarda ise özellikle bezli mide ve kalpte dikkati çekmiştir. Bunların genellikle lenfoid folliküllerden ya da lenfosit ve makrofaj hücre infiltrasyonundan oluştuğu görülmüştür. Her iki türdeki hastalanmayan hayvanlarda da, benzer değişiklikler belirlenmiştir. İmmunofloresan incelemede, viral antijeni belgeleyen immunfloresan pozitiflik merkezi sinir sisteminde özellikle orta beyinin nükleus bölgelerindeki nöronlarda, serebral hemisferlerin hipersitriatum nöronlarında, serebellumun moleküler ve granüler katı ile serebellar nükleus bölgesindeki nöronlarında, medulla oblongata ve spinaliste özellikle küçük nöronlar ve kısmen de motor nöronlarında saptanmıştır. Civcivlerde bu bölgelerde yangısal reaksiyon ve özellikle nöronal değişikliklerin şiddetlenmesi ile İF pozitiflikte belirgin zayıflama görülmüştür. Bıldırcın yavrularında da dejenere, nekrotik nöronlarda pozitiflik görülmemiş, ancak histopatolojik bulgular bu türde daha az olduğundan İF pozitifliğe daha fazla rastlanmıştır. İF pozitiflik diğer organlardan genellikle dalak, bezli mide, duodenum, sekum, kalp, pankreas ve karaciğerde göze çarpmıştır. Viral antijen belirtilen organların asıl hücrelerinden ziyade, buralara infiltre olan mononüklear hücrelerde belirlenmiştir. Sonuç olarak, klinik, nekropsi ve histopatolojik bulgularıyla hastalığın tanısına her zaman varılamayacağı; kesin ve süratli tanı için İF yönteminin gerekli olduğu,69 ancak değişikliklerin şiddetli olduğu olaylarda İF pozitifliğin zayıfladığı görülerek, hastalığın tanısında bu yöntem ile histopatolojik bulguların beraber değerlendirilmesinin sağlıklı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
70 SUMMARY The Use of Light Microscopy and Fluorescent Antibody Techniques in the Diagnosis of Experimental Avian Encephalomyelitis Virus Infection in Chicks and Quails. In this study, clinical, histopathological and immunofluorescent findings of AE have been studied comparatively by inoculating Van Roekel virus strain to quail and chicks via intracerebral and intramuscular routes. The symptoms in chicks began with stagnation and ataxia and ended with the emergence of paralysis in legs and wings. On the other hand, it was seen that in quails clinical findings developed few time as compared to chicks and in some of them deaths were observed after ataxia. In both species neuronal changes were frequently located in motor neurons of medulla oblongata and spinalis, neurons in the nucleus groups of mesencephalon, Purkinje cells of cerebellum and cerebellar nucleus neurons. Neuronal changes were characterized with central chromatolysis and neuron necrosis in chicks, and with cell pycnosis in quails. In addition, malasie foci were observed in cerebral hemispheres, optic lobes, mesencephalon and medulla oblongata in quails. Perivascular mononuclear cell infiltration and gliosis were severe and frequent in almost all chicks, while mild and rare in quails. Changes in other organs were seen in proventriculus, spleen, liver and pancreas in chicks and particularly in proventriculus and heart in quails. These changes were formed from lymphocytic groups similar to lymph follicles or lymphocyte and macrophage cell infiltration. Similar changes were established in healthy animals in both species. In fluorescent antibody examination, positive fuorescence which indicated viral antigen was found in neurons in nucleus groups of mesencephalon, hyperstriatum neurons of cerebral hemispheres, neurons in the molecular and granular levels of cerebellum and cerebellar nucleus sites, also in small neurons and partially motor neurons in medulla oblongata and spinalis. In chicks, a noteworthy weakening in positive fluorescence together with the aggravation in inflammatory reaction and particularly neuronal changes were observed at these sites. In quails positive fluorescence was not noted in degenerated and necrotic neurons, however positive fluorescence was encountered more frequently as histopathological findings of this type were fewer. Other organs where positive IF values were observed in general spleen, proventriculus, duodenum, caecum, heart, pancreas and liver. Viral antigen was established in mononuclear cells infiltrated these organs rather than the essential cells of the concerned organs. Consequently, it has been concluded that the disease cannot necessarily be diagnosed with clinical, necropsy and histopathological findings, fluorescent antibody method is necessary for accurate and quick diagnosis. However seeing that the positive fluorescence has weakened in cases with severe histopathological changes, it71 will be better to evaluate histopathologic^ findings together with this method in the diagnosis of the disease. Key Words : Avian encephalomyelitis, chick, fluorescent antibody technique, histopathology, quail.