Alverin sitrat ve simetikon kombinasyonlu gaz giderici ajanın radyolojik incelemeler öncesi kullanılmasının tetkiklerin tanısal kalitesine etkisi
The effect of gas removing agent alverine citrate and simeticone combination on the diagnostic quality using before radiologic examinations
  1. Tez No: 192309
  2. Yazar: ANIL GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN OYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Batın ultrasonografisi, direkt batın grafisi, barsak gazları, alverin sitrat-simetikon, Abdominal ultrasonography, plain abdominal radiograph, intestinal gases, alverincitrate-simethicone
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
60ÖZETAlverin Sitrat & Simetikon Kombinasyonlu Gaz Giderici AjanınRadyolojik İncelemeler Öncesi Kullanılmasının Tetkikin Tanısal Kalitesine EtkisiBatın ultrasonografisi ve direkt batın grafisinde barsak gazları görüntünün kalitesineolumsuz yönde etki eden ve gerisindeki yumuşak dokuların değerlendirilmesini engelleyenistenmeyen bir özelliktir.Çalışmamızda barsak gazlarının tanısal kaliteyi engelleyici etkilerini, alverin sitrat-simetikon kombinasyonundan oluşan gaz giderici bir ilaç (Meteospasmyl®) ile gidermeninmümkün olup olamayacağını, bu tip bir ilacın tetkik öncesinde ne sürede kullanılmasıgerektiğini, ilacın semptomatolojik ve radyolojik yararlılıkları kontrol gruplu bir yöntemlearaştırdık.Sonuç olarak çalışmamızda, alverin sitrat-simetikon kombinasyonlu ilacın batınultrasonografisi ve röntgen tetkiki öncesinde batın gazlarının giderilmesi açısından tüm yaş,cinsiyet, eğitim ve meslek gruplarında, 3, 7 ve 14 gün kullanımının plasebo grubu ilekarşılaştırılmalarında gruplar arasında, gaz gölgesi sayısı açısından istatistiksel olarak anlamlıbir fark bulmadık. Ondört gün boyunca günde 3 defa alverin sitrat-simetikon kombinasyonluilacın kullanımının çeşitli gruplarda şişkinlik şikayetinin giderilmesi açısından yararlı olduğuve hastaların kendilerini ilaç kullanımı sonrasında iyi hissettikleri sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
61SUMMARYThe Effect of the Gas Removing Agent Alverine Citrate & SimethiconeCombination on the Diagnostic Quality Using Before Radiologic ExaminationsIntestinal gas is an unwanted feature that produces a negative effect on the quality ofabdominal ultrasonography and plain abdominal radiographs; it prevents evaluation of softtissues behind itself.In our study, we investigate if it is possible to prevent effects of intestinal gases on thediagnostic quality of abdominal ultrasonography and direct films by using a gas removingagent alverine citrate & simethicone combination (Meteospasmyl®), the time of usage of suchan agent before the examination, symptomatologic and radiologic advantages of the drugwith a control group.In conclusion, we found no statistically meaningful difference in preventing intestinalgases in 3, 7, 14 days usage of the drug alverine citrate-simethicone combination beforeabdominal ultrasonography and plain abdominal radiographs, between the groups accordingto the number of gas shadows, in all the age, sex, education, occupation groups when wecompare with the placebo group. We found that taking of the drug alverine citrate-simethicone combination 3 times a day for 14 days is beneficial in ceasing the flatulancecomplaint and the patients feel themselves better after taking the drug in various groups.