Universiade2005 İzmir Oyunlarında görevli gönüllü insan kaynaklarının, organizasyona katılım nedenleri ve motivasyonel faktörlerin analizi
Analysis of reasons of participation and motivational factors of voluntary human resources in Universiade2005 İzmir Games
  1. Tez No: 192361
  2. Yazar: KÜRŞAD SERTBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Gönüllü İnsan Kaynakları Yönetimi, Motivasyonel Faktörler, The Administreation of Voluntary Human Resources, Motivational Factors
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZETUnıversıade2005 İzmir Oyunlarında Görevli Gönüllü İnsan Kaynaklarının,Organizasyona Katılım Nedenleri ve Motivasyonel Faktörlerin AnaliziBu çalışmanın amacı, Türkiye'de bugüne kadar gerek katılımcı ülke sayısı bakımındangerekse organizasyonun niteliği açısından önemli bir spor organizasyonu olanUniversiade2005 İzmir Yaz Oyunlarında görev alan gönüllü insan kaynaklarının,Universiade2005 İzmir oyunlarına katılım nedenlerini ve motivasyonel faktörleriincelemektir.Araştırmanın evrenini 23. Universiade2005 İzmir Yaz Oyunlarında görevli n= 8931gönüllü oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise n=730 gönüllüdür. Araştırmada, ölçümaracı olarak anket uygulanmıştır. ?Strigas A. ve Jackson N. (2001)? tarafından geliştirilenMSSV ( Motivational Scale for Sport Volunteers) ? Spor Gönüllüleri Motivasyon Ölçeği?Türkçeye uyarlanmıştır.Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS forWindows 10.0 programı kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistikselmetodların yanısıra niceliksel verilerin gruplar arası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis testive farklılığa neden çıkan grubun tespitinde Mann Whitney U test kullanıldı.Universiade2005 İzmir organizasyonunda görev yapan ve çalışmanın örneklemini oluşturangönüllülerin demografik özellikleri incelendiğinde; Gönüllülerin % 94'ü 18-25 yaş arasında% 6'sı ise 26 yaş ve üzerindedir. Gönüllülerin % 45,1'i erkek; %54,9'u bayandır. Gönüllüinsan kaynaklarının, oyunlarına katılım nedenleri ve motivasyonel faktörler belirlenmesineyönelik soruların değerlendirilmesi sonucunda, Materyal faktörü, 1 ile 5 arasında puanalmakta olup ortalama puanı 3,95±0,80'dir. Dış etkenler faktörü ise 1 ile 4,57 arasında puanalmakta olup ortalama puanı 1,91±0,77; Amaçsal faktörü 1 ile 5 arasında puan almakta oluportalama puan 4,23±0,61; Egoizm faktörü 1 ile 5 arasında puan almakta olup ortalama puanı3,87±0,68, Boş zaman aktivitesi faktörü 1 ile 5 arasında puan almakta olup ortalama puanı2,35±0,92'dir. Sonuç olarak, araştırmaya katılan gönüllülerin organizasyonda görevyapmalarındaki en önemli motivasyonel faktörün amaçsal faktör olduğu görülmüştür.Ülkemizde organize edilecek ulusal ve uluslar arası spor organizasyonlarının yönetimsistemleri içerisinde gönüllü insan kaynakları yönetimi çalışmaları yapılmalıdır vemotivasyonel faktörler dikkate alınarak sistematik projeler hazırlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAnalysis of Reasons of Participation and Motivational Factors of VoluntaryHuman Resources in Universiade2005 İzmir GamesThe aim of this research is to analysis of reasons of participation and motivationalfactors of voluntary human resources in Universiade2005 İzmir games, which has been animportant sports organization in Turkey in terms of both the number of participating countriesand the quality of the organization.The number of test subjects is n=730 volunteers representing the total volunteersn=8931 in 23. Universiade2005 İzmir. In the research, a questionnaire as a test eman used.MSSV ( Motivational Scale for Sport Volunteers) developed by Strigas A. And Jackson N(2001) was translated in to Turkish.In the evaluation of the findings, SPSS for windows 10,0 program was used forstatistical analysis. During the evaluation of the research data, the test of Kruskal Wallis wasused to compare the quantitative data between the groups and the test of Mann Whitney Uwas used to determine the group showing differences, as well as descriptive statisticalmethods.Upon the analysis of demographic features of the test subjects; %94 are between 18-25years old, %6 are above 26 years old. %45,1 of subjects are males and the remaining %54,9are females. Upon the evaluation of the questions addressing the reasons of participation andmotivational factors of the subjects, the mean value is 3,95±0,8 increasing 1 to 5 points for thematerial factor. The mean value is 1,91±0,77 increasing 1 to 4,57 points for external factor.The mean volue is 4,23±0,61 increasing 1 to 5 points for purposive factor. The mean value is3,87±0,68 increasing 1 to 5 points for egoism factor and the mean value is 2,35±0,92increasing 1 to 5 points for leisure factor.As a concluasion, it has been determined that the most important motivational factorfor the subjects to volunteer for the organization was purposive factor.The studies of the administration of voluntary human resources should be carried outthe administration systems of national and international sport organiations to be held in ourcountry and systematic projects should be prepared bey taking motivational factors.