İntraserebral kanamalıhastalarda vücut pozisyonunun intyrakranial basınca ve serebral perfüzyon basınca etkisi
The effect of body posion to intracranial pressure and cerebral perfusion pressure in the intracerebral hemorrhage patients
- Tez No: 192417
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OLCAY ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nöroşirürji, Nursing, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Baş yüksekliği, Ortalama Tansiyon, İntrakranial basınç(ICP), Serebral perfüzyon Basınç (CPP), intraserebral kanamaPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, Head gradient, Mean Blood Pressure, Intracranial Pressure (ICP), Cerebral perfusion Pressure (CPP), cerebral hemorrhagePDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
VIIÖZETİntraserebral Kanamalı Hastalarda Vücut Pozisyonunun İntrakranial BasıncaVe Serebral Perfüzyon Basıncına EtkisiAraştırma intraserebral kanamalı hastalarda vücut pozisyonunun intrakranialbasınca ve serebral perfüzyon basınca etkisini belirlemek için planlanmıştır.İntrakranial basınç ve serebral perfüzyon basıncın başın çeşitli derecedeki(0º,15º,30º,45º) ve mekanik ventilatöre bağlı olan hasta ile mekanik ventilatöre bağlıolmayan hastaların değerleri arasında fark olup olmadığını ortaya koymak içinyapılmıştır.Araştırmaya, Kasım 2004 ile Ocak 2006 tarihleri arasında UludağÜniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji yoğun bakım ünitesine yatan araştırmakriterlerimize uygun 20 hasta dahil edilmiştir.Veri toplamak için hasta tanıtım formu ve Ort. TA, ICP ve CPP değerleri vebaş yüksekliklerini içeren respiratörlü grup ve respiratörsüz gruba ayrı ayrı olmaküzere formlar hazırlandı.Hasta tanıtım formu hastanın adı soyadı, cinsiyeti, yaşı, hastaneye gelişGKS'si, hematomun lokalizayonu, hacmi bilgilerini içermektedir.Diğer takip formumuz verileri aldığımız saat, her baş yüksekliği içinOrt.TA,ICP ve CPP değerlerinden oluşmaktadır.Hasta yoğun bakıma geldikten durumu stabilleştikten sonra 0º, 15º, 30º ve 45ºde Ort.TA,ICP ve CPP değerlerini aldığımız ilk verilere 0.saat dedik. Bu işleme 8saat ara ile 24.saate kadar devam ettik.Elde edilen bulgular 0.saatte Ortalama Arter kan basıncının baş yüksekliğinegöre respiratörlü ve respiratörsüz karşılaştırıldığında 0º ortalama Arter kanbasınçlarının min-max değerleri, ortalama değer ve standart sapmada respiratörsüzgrupta daha yüksek olduğu görülmüştür.Respiratörsüz grupta CPP değeri daha yüksektir. Bunun da nedeni solunumunukendi yapabilen hastaların otoregülasyonunun iyi olması olabilir. Diğer saatlerdekiOrtalama arter basıncı, ICP, CPP değerlerinde respiratörlü ile resriratörsüz gruparasında anlamlı sonuç bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
VIIISUMMARYThe effect of body position to intracranial pressure and cerebral perfusionpressure in the intracerebral hemorrhage patientsThis research was planned to determine the effect of body position at patients withcerebral hemorrhage on intracranial pressure and cerebral perfussion pressure.Intracranial pressure and cerebral perfusion pressure was carried out in order toestablish whether there is any an difference between the values where the head is onvarious gradients (0o, 15o, 30o, 45o), and the values of the patients that are connectedto mechanic ventilator and that are not connected to mechanic ventilator.The research involved 20 patients suitable for our research criteria who arehospitalized at Uludağ University Medical Faculty, Neurochirurgie intensive careunit between November 2004 and December 2005.In order to collect data patient identification form and Mean TA, ICP, and CPPvalues, including head gradients were prepared separately for the group withrespirator and for the group without respirator.Patient identification form involves such information as t name and surname of thepatient, sex, age, his complaint for applying to our hospital, hematomun localization,and volume.Other tracking form involves the time of data collection, mean TA, ICP and CPPvalues for each head gradient.After the patients was hospitalized and its condition become stable we named thetime as hour 0 at which the first mean TA, ICP, and CPP values were taken at 0o,15o, 30o, 45o . This process continued with 8-hour intervals for 24 hours.The findings obtained showed that when Mean Artery Blood pressure according tothe head gradient at hour 0 compared with and without respirator groups, the min-max values of 0o mean Artery blood pressure were seen to be higher than the groupwithout respirator in respect of mean value and standard deviation.The CPP value is higher in the group without respirator. The reason may be that thepatient who do their respiration on their own has a better otoregulation. At otherhours the mean artery pressure in values of ICP, CPP there could not be found anysignificant result between the groups with and without respirator.