Gebe kadınların algıladıkları fiziksel ve emosyonel yakınmalar
Perception of physical and emotinal complaints in pregnants
  1. Tez No: 192530
  2. Yazar: AYÇA DEMİRYAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, doğum, prenatal bakım, hemşirelik.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, Pregnancy, birth giving, prenatal care, nursingPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma gebe kadınların gebelik döneminde yaşadığı fiziksel veemosyonel yakınmaların belirlenmesi ve bunları etkileyen etmenlerin incelenmesiamacı ile tanımlayıcı olarak planlanmıştır.Araştırma Muğla ilinde SSK ve Devlet hastanelerinde ve 1 No'lu sağlıkOcağında 27 Eylül 2004- 07 Mart 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın evrenini Muğla SSK ve Devlet hastaneleri Kadın DoğumPolikliniğine ve 1 No'lu sağlık ocağına başvuran tüm gebe kadınlar, örneklemgrubunu ise araştırma sınırlılıkları dahilinde araştırmaya katılmayı kabul eden 180gönüllü gebe oluşturmuştur.Araştırmada veri toplamak için literatür doğrultusunda araştırmacı tarafındangeliştirilen anket formu kullanılmıştır. Gebelere uygulanan anket formu, sosyo-demografik ve evliliğe ilişkin özellikleri, doğurganlığa ve sağlık durumlarına ilişkinözellikleri, gebelerin gebelikleri süresince algıladıkları fiziksel ve emosyonelsorunları içermektedir. Araştırmada kullanılan ?gebelikle ilgili fiziksel ve emosyonelyakınmalar? listesi için Cronchbach alfa güvenilirlik kat sayısı α=0,7190 olaraksaptanmıştır.Veriler görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Toplanan verilerindeğerlendirilmesinde yüzdelik, Ki-kare, Varyans analizi ve iki ortalama arasındakifarkın önemlilik testi (t testi) kullanılmıştır. Toplanan verilerin değerlendirilmesisonucunda;Gebelerin çoğunluğunun gebelikleri süresince düzenli gebelik takibi yaptırdığı,gebelik ve doğum ile bilgi aldıkları, bu konudaki bilgi kaynaklarının sağlık personeliolduğu belirlenmiştir.Gebelerin yarısından fazlasının algıladıkları sağlık durumları iyi olaraksaptanmış, yaklaşık yarısının gebe kalmadan önceki sağlık durumu ile şimdiki sağlıkdurumu arasında bir farklılık görmediği tespit edilmiştir.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com2Gebelerin fiziksel ve emosyonel yakınmalarında ilk üç sırayı sık idrara çıkma,yorgunluk ve bulantı kusma şikâyeti almıştır.Gebelerin fiziksel ve emosyonel yakınmalarını gittiği sağlık kuruluşu, gebeliksayısı, gebelik haftası, doğumu tanımlama ve gebeliği isteme durumunun etkilediği,sadece sağlık ocağına başvuran, 5 ve üzeri gebeliğe sahip olan, doğum olayını korkuverici olarak tanımlayan ve gebeliği istemeyen gebelerin puan ortalaması yüksekolduğu saptanmıştır.Gebelerin fiziksel ve emosyonel yakınmalarından, bel ağrısı, diş ya da diş etiağrısı, bacaklarda kramp, sıcak basması ve uyumakta güçlük çekme ile gebelikhaftaları arasındaki ilişki anlamlı bulunmuş ve bu yakınmaların en çok III.trimesterde görüldüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was descriptively designed to detect the physical and emotionalcomplaints of the woman experienced in the period of pregnancy and factorsaffecting them.The study was carried out between 27 September 2004 and 07 March 2004 inSocial Security Hospital, State Hospital and No. 1 Health Clinic in Muğla.The universe of the study consists of all the pregnant women applying to MuğlaSocial Security Hospital, State Hospital and No. 1 Health Clinic, and the samplinggroup consists of 180 pregnant women randomly chosen from the universe of thestudy.In order to collect data in the study, a questionnaire developed by the researcherin line with the literature was used. The questionnaire administered to the pregnantwomen includes items to solicit socio-demographic and marital-status-relatedfeatures, fertility and health related features, and physical and emotional problemsexperienced by the participants during the period of pregnancy. For the list of?pregnancy-related physical and emotional complaints? used in the study,Cronchbach alfa reliability coefficient was found to be α=0,7190.The data were collected by means of interview technique. In the analysis of thedata, frequency, Chi-square, Variation analysis and t-test were used. As a result ofthe analysis of the data;It was found that most of the participating pregnant women had regularpregnancy control during the period of pregnancy, got information regularly aboutthe pregnancy, and the source of the information was health personnel.Participants? perception of their health was found to be positive for more thanhalf of the women, and it was found that more than half of the participants do not seeany difference between the pre-pregnancy health status and the current status.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com4The first three places in the pregnant women?s complaints were taken byfrequent toilet going, fatigue, and nausea and resulting vomiting.It was found that the physical and emotional complaints of the pregnant womenare affected by the health institution visited, the number of the pregnancy, week ofthe pregnancy, how the birth giving is defined, and how much the pregnancy isdesired, and for the women going only to the health clinic, with 5 or more pregnancyexperiences, defining birth giving something scaring and not desiring the pregnancy,the mean scores were found to be high.The correlation between in which week the pregnancy is and these physical andemotional complaints: back ache, tooth or gum ache, cramp in legs, difficulty insleeping, feeling hot; was found to be meaningful and these complaints were foundto be experienced the most in III. trimester.