İskemi / reperfüzyon sonrası kan beyin bariyeri bozulmasının mekanizmalarının mikrodolaşımda astrosit son ayakları ve endotel düzeyinde incelenmesi
Mechanisms of ischemia / reperfusion-induced BBB damage at the astrocytic end feet and endothelial level
- Tez No: 192539
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY DALKARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Fokal serebral iskemi, kan beyin bariyeri, reperfüzyon hasarı, nitrik oksit, peroksinitrit, astrosit son ayağı, microvasküler endotel, HRP, Aquaporin4, sıkı bileşke proteinleri, klaudin-5, PBN, L-NA, L-NIO, Focal cerebral ischemia, blood brain barrier, reperfusion injury, nitric oxide, peroxynitrite, astrocyte endfeet, microvascular endo
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Nörolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel Nörolojik Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
İnmeli hastalarda uygulanan trombolitik tedavi ile dokuya yeniden kan akımı sağlanabilmesine rağmen yeterli fonksiyonel iyileşmenin sağlanamaması, kanama ve ödem gibi yan etkilerin görülmesinin bir nedeni reperfüzyon hasarıdır. İskemi / reperfüzyondan sonra oluşan KBB hasarında oksidatif ve nitratif stres önemlidir. Nitrik oksitle eş zamanlı artan süperoksit birbirleriyle reaksiyona girerek daha toksik olan peroksinitrit radikalini oluşturur. Beyinde, iskemi / reperfüzyon sonrası süperoksit ve peroksinitritin, mikrodamarlar ve bunları sıkıca çevreleyen astrosit son ayaklarında yoğunlaştığı gösterilmiştir. Bu çalışmada 2 saat iskemi ve 6 saat reperfüzyondan sonra peroksinitrit oluşumunun bir kolu olan nitrik oksit, seçici olmayan NOS inhibitörü L-NA ve seçici eNOS inhibitörü L-NIO ile kısmi olarak; peroksinitrit oluşumunun diğer kolu olan süperoksit ise, serbest radikal tutucu PBN ile inhibe edildi. KBB yıkımı Evans mavisi sızıntısı ve albumin ekstravazasyonu ile değerlendirildi ve her üç ajanın da KBB'ni koruduğu saptandı. Ayrıca biyokimyasal yöntemlerle L-NA, LNIO ve PBN'un beyinde 3-nitrotirozini, nöroprotektif etkilerine paralel bir şekilde inhibe ettiği ama lipid peroksitleri oluşumunu inhibe etmediği görüldü ve peroksinitritin oluşumunda endotel kaynaklı nitrik oksit ve oksijen radikallerinin önemi rol oynadığı saptandı. İskemi / reperfüzyon sonrası mikrovasküler lümen açıklığı horseradish peroksidaz ile incelendi ve L-NA ve PBN'in iskeminin neden olduğu mikrodolaşım bozukluğunu azalttığı bulundu. KBB fonksiyonunda önemli rol alan sıkı bileşke proteinlerinden klaudin-5'in peroksinitrit ile nitrasyonu ikili immünoflüoresan işaretleme yapılarak, lazer taramalı konfokal mikroskobi ile değerlendirildi ve 3-nitrotirozin immünoreaktivitesinin %79'unun klaudin-5 ile örtüştüğü saptandı. İki saat iskemi ve 6 saat reperfüzyondan sonra astrosit son ayaklarında bulunan Aqp4 miktarında hem immünoflüoresan işaretleme hem de Western blotlama ile değişiklik olmadığı gösterildi. Bu bulgular, reperfüzyon sırasında mikrodamarlarda oluşan süperoksit, nitrik oksit ve peroksinitritin sıkı bileşke proteinlerinin fonksiyonunu bozarak ve MMP'leri aktive ederek KBB hasarına neden olabileceğini düşündürmektedir. Trombolitik tedavinin serbest radikal tutucular ve düşük doz NOS inhibitörleri ile birlikte kullanılması bu tedavinin kar/zarar oranını iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
Despite restoration of normal blood flow by thrombolytic treatment in stroke patients, unsatisfactory functional recovery as well as serious adverse effects (bleeding and edema formation) significantly limit its use. The unfavourable effects of thrombolytic therapy are attributed to reperfusion-induced oxidative and nitrative injury to the blood brain barrier (BBB). Concomitant surges of superoxide and nitric oxide yield to formation of peroxynitrite radical that is a strong oxidant. Following ischemia and reperfusion, elevated concentrations of superoxide and peroxinitrite in microvasculature and in the astrocyte endfeet surrounding the brain capillary have been demonstrated. in this study, nitric oxide formation, hence peroxynitrite generation, was partially inhibitted by non-selective NüS inhibitor L-NA and selective eNüS inhibitor L-Nlü after 2 hours of ischemia and 6 hours of reperfusion in mice. The other arm of peroxynitrite formation (superoxide) was inhibited by the free radical scavenger PBN. BBB damage was assessed with Evans blue leak and albumin extravasation. AII three agents reduced the infarct volume and protected the BBB. Besides their neuroprotective effects; L-NA, LNlü, and PBN were demonstrated to inhibit 3-nitrotyrosine formation but not lipid peroxidation in the brain tissue. it was found that the major source Nü and superoxide leading to peroynitrite-induced BBB damage was the endothelium. Besides L-NA and PBN preserved the patency of microvascular lumen as detected by systemically administered horse radish peroxidase. Nitration of claudin-5 with peroxynitrite, which is one of the tight junction proteins playing a crucial role in BBB function, was assessed by laser scanning confocal microscope after double immunofluorescence staining. Approximately 80% of 3- nitrotyrosine (a marker of peroxinitrite toxicity) overlapped with claudin-5 immunoreactivitiy, suggesting that peroxynitrite might distrupt the BBB function soon after reperfusion by nitrating tight junction proteins. No change in Aqp4 levels, which are located at astrocyte endfeet, were found after 2 hours of ischemia and 6 hours of reperfusion with both immunofluorescent staining and Western blotting. These data suggest that superoxide, Nü and peroxynitrite formed in the microvasculature during reperfusion may distrupt the BBB by causing tight junction dysfunction as well as activating MMPs. Combination of trombolytic therapy with oxygen radical scavengers or low dose NüS inhibitors may improve its risk/benefit ratio.