Over kanserinde risk faktörlerinin belirlenmesi
Determining risk factors in ovarian cancer
  1. Tez No: 192546
  2. Yazar: AYLİN GÜN
  3. Danışmanlar: PROF. LALE TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Over Kanseri, Risk Faktörleri, Ovarian Cancer, Risk Factors
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZETGün, A., Over Kanserinde Risk Faktörlerinin Belirlenmesi, HacettepeÜniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doğum ve Kadın HastalıklarıHemşireliği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Çalışma, over kanseri olgularındarisk faktörlerinin belirlenmesi amacıyla kesitsel türde vaka kontrol çalışması olarakyapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Hacettepe Üniversitesi Erişkin HastanesiBölüm 83 Kadın Hastalıkları Servisi'nde izlenen 106 over kanserli kadın ile kontrolgrubunda yer alan ve Sağlık Bakanlığı Batıkent 1. Nolu Sağlık Ocağı bölgesindeikamet eden over kanseri tanısı almamış 106 kadın olmak üzere 212 kadınoluşturmuştur. Veriler veri toplama formu aracılığı ile toplanmıştır. Elde edilensonuçlar tablolaştırılarak, over kanseri açısından risk faktörü olabileceği düşünülenfaktörlerin vaka ve kontrol gruplarına göre analizleri, yüzdelik hesaplamaları, ki karetesti ve over kanserinde risk faktörü olabileceği düşünülen faktörlerin vaka vekontrol grubuna göre tahmini rölatif riskleri (odss ratio) hesaplanmıştır.Çalışmada, okur yazar olmayanlara göre okur yazar veya ilkokul mezunu olanlarda,over kanserine yakalanma riski 0.40 kat (% 95 GA; 0.19-0.86), ortaokul ve lisemezunu olanlarda 0.17 kat (% 95 GA; 0.68-0.42) ve üniversite mezunu olanlarda0.37 kat (% 95 GA; 0.14-1.01) daha fazladır. Menarş yaşı 12 yaşından önce olankadınlarla karşılaştırıldığında, menarş yaşı 12-14 yaş olanların over kanserineyakalanma riski 2.77 kat (% 95 GA; 1.46-5.24) ve menarş yaşı 15 yaş ve üzeriolanlarda 2.39 kat (% 95 GA; 1.07-5.32) daha fazla bulunmuştur. Beden kitle indeksi18.5'in altında olan kadınlarla karşılaştırıldığında 18.5-24.9 arasında olan kadınlardaover kanserine yakalanma riski 0.85 kat (% 95 GA; 0.18-4.0), beden kitle indeksleri25-29.9 olan kadınlarda 1.52 kat (% 95 GA; 0.34-6.76) ve 30 ve üzeri olankadınlarda 3.41 kat (% 95 GA; 0.74-15.65), hazır ped kullananların over kanserineyakalanma olasılıkları, diğer hijyenik bağları kullananlara göre 0.41 kat daha fazlabulunmuştur (% 95 GA; 0.23-0.73).Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda; birinci basamak kanser kontrolprogramlarında over kanserlerini tarama ve erken tanılamada yukarıda belirtilenriskleri taşıyan gruplara öncelik verilmesi önerilmektedir. Ayrıca, gastrointestinalsistem şikayetleri over kanserinin erken tanısında değerli olduğu için bu şikayetlerlehastaneye başvuranların sağlık çalışanları tarafından over kanseri yönünden deincelenmesi, bu konulara kansere yönelik eğitim programlarında yer verilmesi veartan kilo ile over kanseri riskinin arttığı sonucu doğrultusunda beden kitleindeksinin normal sınırlarda tutulması için kişilerin bilinçlendirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGün, A., Determining Risk Factors in Ovarian Cancer, Hacettepe UniversityInstitute of Health Sciences, Obstetrics and Gynaecology Nursing, MasterThesis, Ankara 2006. This is a case control study aiming to determine risk factors inovarian cancer. The study group sample consisted of 106 women diagnosed ashaving ovarian cancer observed in Hacettepe University Adult Hospital Department83 service, while the control group sample was designed to include 106 women whohad not diagnosed as ovarian cancer before and who lived in the zone of Ministry ofHealth Batıkent Number 1 Clinic. There was a total of 212 study subjects. The datawas calculated and analysed in terms of risk factors for ovarian cancer in case andcontrol group; percentages, chi-square test and odss ratio (relative predictive risks)were yielded.In this study, its found that, comparison between illiterate women, literate or primaryschool graduate women have 0.40 times (95 % CI; 0.19-0.86), secondary school orhigh school graduate women have 0.17 times (95 % CI; 0.68-0.42) and universitygraduate women have 0.37 times (95 % CI; 0.14-1.01) higher risk of getting ovariancancer. When compared to women who entered menarch before 12 years old, theones with menarch age between 12-14 years old have 2.77 times (95 % CI; 1.46-5.24), the ones with menarch age over 15 years old have 2.39 times (95 % CI; 1.07-5.32) higher risk of getting ovarian cancer. Women with body mass index (BMI)between 18.5-24.9 have 0.85 times (95 % CI; 0.18-4.0) higher risk of getting ovariancancer compared to the ones with BMI less than 18.5. Women with BMI between25-29.9 have 1.52 times (95 % CI; 0.34-6.76) higher risk and women with BMI over30 have 3.41 times (95 % CI; 0.74-15.65) higher risk of ovarian cancer compared toBMI lower than 18.5.Women who use ready-made peds for menstrual bleeding have0.41 times (95 % CI; 0.23-0.73) higher risk of getting ovarian cancer compared to theones using other hygenic compounds.According to the results obtained from the primary level of cancer control programs,suggest that; woman with the above described risk factors should be screened anddiagnosed early for ovarian cancer. Additionally, gastrointestinal symptoms areimportant for early diagnosis of ovarian cancer. When patients are admitted to thehospital with such complaints, health workers should check them for any possibilityof ovarian cancer, as well as include them in educational program on ovarian cancer.Ovarian cancer risk rises with increasing weight and thus people should be keptaware to maintain their body mass index to normal ranges.