Insula anatomisinin morfometrik olarak ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile incelenmesi
The examination of insula anatomy morphometrically and the magnetic resonans imagining method
  1. Tez No: 192545
  2. Yazar: SEVDA ŞENAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEZGİN İLGİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Nöroloji, Morphology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Insula anatomisi, insular korteks, gyrus insularis, sulcusmorfometri, magnetik rezonans görüntüleme ve insula, Anatomy, insula, cortex, gyrus, sulcus, morphometer, imaging
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ivÖZETŞenan, S. Insula Anatomisinin Morfometrik Olarak ve ManyetikRezonans Görüntüleme Yöntemi ile ncelenmesi. Hacettepe ÜniversitesiSağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2005.nsan vücudu, birbiriyle etkileşim gösteren birçok oluşumun bir düzen içindeçalıştığı şaşırtıcı bir sistemdir. Bunun temelinde ise insan anatomisininkompleks yapısı yatmaktadır. Insula; tat duyusu, motor konuşmanın kontrolü,vestibuler fonksiyonlar kardiovasküler sempatik kontrol açısından çok önemlibir alandır. Insula'nın fonksiyonel önemini vurgulayabilmek için yapılançalışmalarda; insulanın tat duyusu ve konuşma fonksiyonlarında önemli biryeri olduğu, visual-vestibüler inhibisyonu içeren önemli bir dengeentegrasyon merkezi olduğu anlaşılmıştır. Insula'nın gross anatomisihakkındaki çalışmalar bu bölgenin fonksiyonel önemine oranla oldukça azsayıdadır. Çalışmamızda insula anatomisinin morfolojik olarak incelenmesiamaçlanmıştır. %10 formaldehit ile fikse 32 adet hemispherium cerebri'nin(16 beyin dokusu) insula'ları ortaya çıkarıldı.Sulcus cerebri lateralis, sulcuspreinsularis, sulcus periinsularis'in anterior, superior ve inferior parçaları vesulcus postinsularis, apex insulae'yı oluşturan gyrus'lar, insula'yı oluşturangyrus ve sulcus'lar, apex insula ve limen insulae mesafesi, sulcus centralisinsulae belirlendi ve ölçümleri yapıldı. Gyrii breves insulae ve gyus longusinsulae'nın gyrus sayısı ve sulcus uzunlukları ölçüldü. Insula'nın önnoktasının bulunduğu gyrus saptandıktan sonra, bu noktanın sulcus centralisinsulae'ya ve polus frontalis'e dik uzaklıkları ölçüldü. Ayrıca, insula'nın arkanoktasının bulunduğu gyrus belirlendikten sonra, bu noktanın sulcus centralisinsulae'ya ve polus occipitalis'e dik uzaklıkları da kaydedildi. Son olarak isepolus frontalis ile polus occipitalis arası mesafe ölçüldü. Ölçüm işlemlerisabit uzunlukta ve genişlikte cerrahi sutur materyali kullanılarakgerçekleştirildi. Ölçülen uzunluklar, elektronik kumpas yardımıyla milimetrikolarak belirlendi. Tüm ölçüm işlemleri sonuçlandıktan sonra diseke edilenhemisferler FinePix S7000 özellikli kamera yardımıyla görüntülendi. Bütünhemisferler aynı metot kullanılarak ölçüldü ve excel dosyası olarakkaydedildi. Insula'nın %84 oranında 2 parçadan ve %16 oranında 3 parçadanoluştugu saptandı. Ön parçanın 1-5, orta parçanın 1-2, arka parçanın 1-3gyrus'dan oluştuğu saptandı. Toplam gyrus sayısının 4-8 arasında değiştiğibelirlendi. Diseksiyonu yapılan hemisferlerden bir tanesinin ve intrakraniyalpatolojisi bulunmayan 3 olgunun MR görüntülerinde insula'a ait sulcus vegyrus'lar belirlendi. Çalışmamızdan elde edilen sonuçların, normal veri tabanıoluşturulmasına katkı sağlayacağı ve klinisyenlere faydalı olacağıkanısındayız.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTŞenan, S. The examination of insula anatomy morphometrically and themagnetic resonans imagining method. Hacettepe University Institute ofHealth Science Ph.D. Thesis in Anatomy, Ankara, 2005. The human bodyis the complex system that many occurances interacting each other run in acertain order. The complex structure of the human body is to lie on the basisof this. Insula is the most significant area for taste, the control of motorspeech, vestibular fuctions and the cardiovascular sympathetic control. In thestudies performed for emphasizing the functional importance of insula, it hasbeen suggested that insula has the importance on the fuctions of the tasteand speech and is the balance integration center including the inhibition ofthe visual-vestibular integration. There are a few studies on the grossanatomy of insula rather than the functional importance of this aerea. In ourstudy, we have aimed at examining the anatomy of insula morphologically.Thirty two insulas of hemispherium cerebri which were fixed by formaldehideof 10% have been removed ( 16 brain tissues). Lateral sulcus, periinsularsulcus, gyrus performing apex insula, gyrus and sulcus performing the insula,the distance of apex insula and limen insula and sulcus centralis insula havebeen identified and the measurements have been accomplished. The gyrusnumber of gyrii breves insula and gyrii longus insula and the lenghts ofsulcus have been measured. After the gyrus which the front point of insulaexists has been determined, the vertical distances of this point to sulcuscentralis insula and polus frontalis have been measured. The maeasurementprocesses have been achieved, using the surgical suture materials whichhave fixed lenght and width. The lenghts and widhts measured have beenidentified milimetrically by electronic compass. After all measurementprocess have been completed, the hemispheres dissected have beenvisulized by the Fine Pix S7000 camera. All hemispheres have beenmeasured using the same method and recorded as the excel file. The MR(magnetic resonance) images two of the brains made disection, and the threehaving non-intracranial pathology have been examined for the number of theinsula gyrus. The results obtained in our study are thought to contribute toform normal database for the studies to be made further, and to avoid theintraoperative complications, and to identify the margins of the tumor tissueto be removed by resection in the surgical operations of all abnormalformations determined.